Podgórz, Onkel Bockdan

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12558

    Podgórz, Onkel Bockdan

    Tym piwem rozpoczynam nowy sezon dubeltowych koźlaków

    A jest to Rauchdoppelbock czyli wędzony dubeltowiec o zaw. 7,5% alk.
    Bez pasteryzacji i filtracji.

    Aromat - dominują tony wędzenia, pod tym inne słodowe niuanse, przede wszystkim karmelowe
    Piana - niewysoka, średnia trwałość z dłuższą koronką
    Barwa - miedziana z mocną herbatą
    Wysycenie - umiarkowane, ale całkiem wyraźnie musuje
    Smak - sporo wędzoności (dominuje), potem podpalany karmel i też sporo chmielu, choć goryczka nie jest tu dominującym akcentem, to czuć ją trochę. Alkohol trochę rozgrzewa. W ustach głównie tony wędzone
    Treściwość - solidna

    Miękka słodowa przyjemna baza. Chmiel a przede wszystkim wędzenie bardzo wyraźne, co trochę umniejsza pijalność piwa. Wolałbym nieco subtelniej, ale większość miłośników wędzonej nuty to doceni.
    Poza tym bardzo solidne piwo.
    Last edited by darekd; 2023-11-25, 00:44.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12558

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1130239.jpg
Views:	23
Size:	26,7 KB
ID:	2339197 foto:

    Comment

    Przetwarzanie...
    X