Nowomiejski, Nowomiejskie Doppelbock

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12472

Nowomiejski, Nowomiejskie Doppelbock

Browar z Nowego Miasta Lubawskiego:

Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział Marek. Na początku

Ekstr. 20%
    Alk. 7,9%

Aromat - dużo karmelu, toffi. Dużo bardziej w tle odrobina suszonych owoców, tosta i chmielu
    Piana - zdecydowanie wysoka, trwalsza, z dłuższym, poszarpanym kożuszkiem
    Barwa - ciemniejsza miedź, klarowna
    Wysycenie - umiarkowane
    Smak - podobnie jak w aromacie dużo karmelu, toffi z wyraźną słodyczą. Trochę tonów podpalanych. Chmiel jest wyraźny, goryczka jaka na styl też, ale nie przebija się podczas picia, tylko w ustach pozostawia ziołowy, nawet nieco piołunowy finisz, który przywodzi na myśl jakiś ziołowy likier. Czuć, że piwo jest mocne, ale alkohol nie drapie, trochę rozgrzewa
    Treściwość - ciężkie piwo

Piwo esencjonalne, słodkie, bardzo karmelowe. Tego nawet jak na dubeltowego koźlaka już jest trochę za dużo. Na ecie wspominają o chlebie w płynie. W tym wypadku to karmel w płynie.
    Ten karmel, mimo że piwo zbliża się w kierunku ulepka, nie jest zły. Jest taki "miękki", całość misiowata (takie zapomniane określenie ) . To chmielenie i ten likierowy efekt mi nie pasuje.
    Nie wiem czemu w naszym piwowarstwie jak już pojawia się doppelbock, to musi osiągać aż te 20% ekstr. i na dodatek mocno skontrowany jest chmielem. Traci to koźlakową łagodność i gładkość.

Jeśli miałbym coś sugerować piwowarowi to zejście co najmniej o 2-3% z ekstr. i mniej tego chmielu będzie bardziej pijalnie i ekonomicznie. Duży plus za to, źe nie sypnęli jakiś barwiących czy czekoladowych słodów i nie wyszedł jakiś lekki porter. Trochę taki przykład piwa, gdzie moim zdaniem wręcz "przedobrzono" z niektórymi składnikami (też te karmelowe słody).

Mimo tej listy zastrzeżeń mamy solidne i oryginalne piwo.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12472

Zdjęcie:

Comment

Przetwarzanie...