Perła, EPA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19294

Perła, EPA

Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

EPA, czyli english pale ale. W sumie już nieco zapomniany styl w naszych szerokościach geograficznych tym niemniej pamiętam, że gościł na kranach Pijalni Piwa w Lublinie (tamten ze Zwierzyńca). Parametry 13.1 blg i 5.2% alk. Co przy mocnym chmieleniu i zasypie innym niż zwykły eurolager daje w sumie ciekawe piwo. Nie puste w smaku, ale i też nie ma tu efektu wow, bo chyba nie o to chodziło. W składzie są jakieś bliżej nieokreślone chmiele. Bardziej o ziołowym charakterze niż coś nowofalowego. Goryczki na bogato - przypomina mi się Chmielak Jagiełły.
    Dość mocne nasycenie co w EPA akurat nie powinno być, ale ładny lejsing i piany nie brakuje.

Solidne piwo, ale mogło by być lepiej. Jeśli cena będzie atrakcyjna i dostępność niezachwiana to myślę, że może to być dla mnie hit lata. IPA czy AIPA nadal lubię... żeby nie było.
  • SupeR_PiwosZ
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛
    • 2008.05
    • 385

Słabo, że tylko wypust wokół komina w przypadku obu tych piw.

Comment

• e-prezes
      e-prezes commented
      Editing a comment
      Być może jest tak jak mówił Kopyr na blogu - jest tego na tyle mało (obecnie), że sondują na razie na swoim terenie. Tu Perła ma największą rzeszę wielbicieli. Jak się przyjmie to może będzie inaczej. To jednak tylko spekulacje...
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19294

W naszym mieście jest obecne, choć nie wszędzie, ale trzyma poziom.

Comment

Related Topics

Collapse

• chmielakikrasnystaw
      Chmielaki Krasnostawskie 2019
      chmielakikrasnystaw
      KONSUMENCKI KONKURS PIW
      49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
      PIWA ZGŁOSZONE

Piwa dolnej fermentacji:
      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
      1. Primator Pumpa – Pivovar...
      2019-08-07, 12:51
    • e-prezes
      Perła, Doppel bock
      e-prezes
      Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
      2024-01-24, 14:47
    • chmielakikrasnystaw
      2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
      chmielakikrasnystaw
      KONSUMENCKI KONKURS PIW
      48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
      Piwa zgłoszone do Konkursu

Piwa dolnej fermentacji:
      Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
      1. Birell Lager...
      2018-08-09, 12:21
    • marqqq
      Perła, Perłał
      marqqq
      Nowość z browaru Perła, skierowana jak mniemam dla młodych dorosłych.

Lager na amerykańskich chmielach? Przychodzi na myśl Lech chmiele cytrusowe.

Piana - znikła błyskawicznie
      Barwa - jasne słomkowe
      Aromat - koncernowy mało wyczuwalny...
      2023-08-08, 22:23
    • Javox
      Perła - Lublin, Perła Biała Pszeniczna
      Javox
      Ciekawa odmiana na lato - pszeniczniak od Perełki

Na razie z danych mamy tylko zawartość alko w wysokości 4.8%

Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Barwa - zamglony, blady - jasny żółty.
      Gaz - średni....
      2023-07-27, 10:07
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...