Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.
Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast" i informacja na stronie:
jasno informuje, że chodzi o ejla.
6,6% alk.
Aromat - słodowy, słodki, początkowo z korzennością, potem cukrowy z kandyzowanymi owocami, znikomy chmiel
Piana - wysoka, zwarta, trwała
Barwa - bursztynowo-złota, klarowna
Wysycenie - jak na styl trochę niskie, ale trochę musuje
Smak - na początek wyraźna słodycz. Potem korzenna kontra z łagodną goryczką. Słodycz jednak dominuje i trochę męczy, ma bardziej karmelowy niż owocowy profil. W ustach zostaje odrobina minimalnie goryczkowej korzenności
Treściwość - ciężkawe piwo
No jest Belgia, ale za dużo tej słodyczy. Niskie, uciekające wysycenie powoduje, że ta korzenna kontra nie ma wsparcia i ucieka po dłuższej chwili, piwo traci życie i wzrasta poczucie mdławej słodyczy. Mimo to da się wypić, alko schowane. Można byłoby to porównać bezpośrednio z Miłosławiem. Gdyby jednak ta słodycz była trochę niższa a wysycenie nieco wyższe byłoby to całkiem przyzwoite piwo i nie byłoby zbyt ciężko pijalne.
Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast" i informacja na stronie:
jasno informuje, że chodzi o ejla.
6,6% alk.
Aromat - słodowy, słodki, początkowo z korzennością, potem cukrowy z kandyzowanymi owocami, znikomy chmiel
Piana - wysoka, zwarta, trwała
Barwa - bursztynowo-złota, klarowna
Wysycenie - jak na styl trochę niskie, ale trochę musuje
Smak - na początek wyraźna słodycz. Potem korzenna kontra z łagodną goryczką. Słodycz jednak dominuje i trochę męczy, ma bardziej karmelowy niż owocowy profil. W ustach zostaje odrobina minimalnie goryczkowej korzenności
Treściwość - ciężkawe piwo
No jest Belgia, ale za dużo tej słodyczy. Niskie, uciekające wysycenie powoduje, że ta korzenna kontra nie ma wsparcia i ucieka po dłuższej chwili, piwo traci życie i wzrasta poczucie mdławej słodyczy. Mimo to da się wypić, alko schowane. Można byłoby to porównać bezpośrednio z Miłosławiem. Gdyby jednak ta słodycz była trochę niższa a wysycenie nieco wyższe byłoby to całkiem przyzwoite piwo i nie byłoby zbyt ciężko pijalne.
Comment