Fortuna, Komes Porter Bałtycki Amburana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6427

    Fortuna, Komes Porter Bałtycki Amburana

    Ekstrakt 21*, zawartość alko 9%.

    Drewno Amburana z Boliwii. Jak doczytałem ta roślina daje efekt podobny do bóbu Tonka.
    .
    Piana - na początku przy nalewaniu potem szybko nic.
    Lacing - nic.
    Gaz - mini.
    Barwa - pod mocne światło rubin czerwony.
    Aromat - orzechy, ciemne susze owocowe, kakao, gorzka czekolada.
    Smak - lekko słodkawe, kakao, gorzka czekolada, nie za mocna goryczka, z czasem słodsze. Ciemne susze owocowe, lekka paloność.

    No ok... ale jakiegoś wyjątkowego, charakterystycznego posmaku nie wyczułem.
    Ogólnie dobre
    Attached Files
    Last edited by Javox; 2024-10-30, 13:15.
  • telek
    Podpułkownik Chmielowy
    🥛🥛🥛
    • 2011.05
    • 554

    #2
    Piana - absolutnie brak!
    W aromacie słodycz czekolady, owoców z alkoholem w czekoladzie, mocno przypieczona skórka od chleba,lekka kwaskawość; jest jeszcze "coś" owocowo-drewnianego, jakby po leżakowaniu w beczce po aromatycznym alkoholu.
    W smaku jest czekolada skontrowana umiarkowaną kwaskowatością, na drugim planie delikatne bogactwo jakby torfowo-drewniano-wędzone, po chwili pojawia się to "coś" owocowo-drewnianego, jakby po leżakowaniu w beczce po aromatycznym alkoholu.
    Nagazowanie - niskie, szybko przechodzi w "brak!", co negatywnie wpływa na ocenę treściwości - piwo wydaje się być mało treściwe jak na 21/9% i - paradoksalnie - mało pijalne.
    Data do 19/06/2027.
    Prośba do panszpik o popracowanie nad pianą i nasyceniem.
    Last edited by telek; 2024-10-30, 01:10.

    Comment

    • panszpik
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.04
      • 48

      #3
      telek dziwna sprawa z nasyceniem, zarówno butelki po rozlewie jak i mierzone teraz mają jak na styl dość wysokie 4,95 g/l. Czyli może wchodzić w grę rozgazowanie po przelaniu. Do sprawdzenia

      Co do piany, to o ile w standardowym Komesie jesteśmy już na dobrej drodze, to drewno amburany przy kontakcie z piwem strąca niemal wszystkie białka, więc szansa na pianę jest bardzo niska i raczej nie można poświęcić wpływu drewna dla zachowania piany.

      Javox nie bobu, tylko bobu tonka Amburana daje efekt podobny do tonki z dodatkiem akcentów drewnianych, czyli cynamon, wanilia, krakersy i lekkie ściąganie.

      ​Dodatkowa informacja: ponieważ Ty piłeś to piwo w czerwcu, to był to pierwszy rozlew. Po nim minimalnie stonowaliśmy amburanę, bo była zbyt intensywna i ograniczała pilljalność. Warka pita przez telka już docelowa, bo piwo jest bardzo dobrze odbierane i po długiej batalii ze sprowadzeniem większych ilości drewna piwo wchodzi na stałe (obecnie jesteśmy już po 3 rozlewie)

      Comment

      • Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6427

        #4
        Dobra poprawiłem jak umiałem
        Piwo miało datę 05/11/2026 21:38 Z.
        Było w zestawie ze szkłem.
        Last edited by Javox; 2024-10-30, 13:17.

        Comment

        • telek
          Podpułkownik Chmielowy
          🥛🥛🥛
          • 2011.05
          • 554

          #5
          panszpik dziękuję za wyjaśnienia. Nasycenie zaraz po przelaniu do szkła było niskie i nietypowe (bardzo drobne pęcherzyki, mogły przez chwilę trochę podnosić wrażenie kwaskowatości). Za brakiem piany płakał nie będę, dzięki za dobre wieści co do przyszłości trunku, kilka wrzucę na leżak i poczekam.

          Comment

          • panszpik
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.04
            • 48

            #6
            Dla pewności mogę jeszcze sprawdzić referencje z konkretnej godziny, gdyby w trakcie rozlewu był jakiś nietypowy spadek ciśnienia, którego nie wykrył sprzęt. Mało możliwe, ale sprawdzić na pewno warto

            Comment

            • telek
              Podpułkownik Chmielowy
              🥛🥛🥛
              • 2011.05
              • 554

              #7
              Uff, widzę że mamy szukanie przyczyny źródłowej prawie jak w Toyota Manufacturing ​​​​​
              20:29
              Mam jeszcze jedną butelkę, więc ewentualnie daj znać na priv to komisyjnie spróbujemy ​​​​​​

              Comment

              Przetwarzanie...
              X