Łańcut, GlassGO

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12778

Łańcut, GlassGO

Black Currant Wee Heavy BA

Ekstr. 25%
    Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)

Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles

Aromat- ciężki z melasą, karmelem, potem leciutka owocowa cierpkość, potem dość łagodny rozpuszczalnik
    Piana – jak na woltaż całkiem wysoka, zwarta, trwałość średnia z koronką
    Barwa – herbata z sokiem wiśniowym, zamglona
    Wysycenie – umiarkowane, musujące
    Smak –melasa, karmel trochę suszonych śliwek i mocne przełamanie owocową cierpkością (nie powiedziałbym, że to akurat czarna porzeczka, równie dobrze przypominało mi wiśnię). Na finiszu zostaje właśnie owocowa cierpkość i kwasek. Bardzo dobrze schowany alkohol
    Treściwość – bardzo ciężkie piwo

Już te 11% alk. skierowało moje przeczucia w kierunki barley wine. Nie spotkałem się z tak ciężkim i alkoholowym wee heavy. Trzeba przyznać jednak, że alkohol niewyczuwalny, natomiast słodowe komponenty są bardzo ciężkie, typowe dla solidnie uwarzonego BW. Przełamanie piwa cierpkością z czarnej porzeczki było moim zdaniem dobrym pomysłem, bo piwo byłoby dość ulepkowate, wyklejające. Dla mnie ta baza to bardziej BW, a nie szkockie mocne. Całość to taki mix, do którego już pewnie ani ja, ani producent nie powrócimy szybko, ale była to w sumie całkiem udana ciekawostka.

• darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12778

foto: Click image for larger version

Name:	P1130874.jpg
Views:	21
Size:	20,5 KB
ID:	2342472

Comment

Related Topics

Collapse

• Petitpierre
      2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
      Petitpierre
      Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
      2024-07-07, 17:28
    • ART
      Łańcut, Lemur Paradise
      ART
      American Wheat z dodatkiem laktozy, marakui i calamansi. Lekkie. Jaśniuteńkie. W aromacie są spodziewane nuty - marakuja, trochę skórki grejpruita. W smaku wybitnie kwaśne, mało pszenicznego charakteru, czyste, orzeźwiające. Na pewno na upał będzie świetne.

Alk. 4,7 ekstr. 12....
      2024-02-16, 18:05
    • e-prezes
      Łańcut, Dziki Rye
      e-prezes
      Ekstrakt 12 blg, alk. 4,5% obj., goryczka 4/10.

Widząc na półce obawiałem się, że będzie to kwas, ale nazwa nawiązuje do ryja świńskiego, a raczej dziczego i tenże jest przedstawiony na etykiecie.
      Piwo niby w stylu APA, ale z zasypem także pszenno-żytnim oraz skórkami...
      2023-08-14, 11:46
    • darekd
      Pinta, Saison z Porzeczkami Grand Prix
      darekd
      ekstrakt: 15,0°Plato
      alkohol: 6,4% obj.

Saison leżakowany z dodatkiem owoców i soku z czerwonej porzeczki. Aromatyczne, delikatnie przyprawowe, wytrawne piwo belgijskie. Leżakowanie z czerwoną porzeczką nadało piwu cierpkości i orzeźwiającej owocowości. Piwo uwarzone wg...
      2021-05-22, 23:37
    • Petitpierre
      23-25.07.2021, Rzeszów, V Rzeszowski Festiwal Piwa
      Petitpierre
      Mogło dojść do tego, że go w ogóle nie będzie, więc nawet jak opóźniony, dobrze, że udało się zorganizować. 14 browarów, bardzo duży wybór piw, w myśl zasady "dla każdego coś miłego", wydzielona strefa festiwalowa, ze stołami, krzesłami, wszystko git. Ponieważ dużo...
      2021-07-24, 08:50
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...