Gościszewo, Lechista

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4507

Gościszewo, Lechista

Wahałem się długo, nie wiedząc, gdzie umieścić opis, bo Lechista ma dokładnie takie same parametry jak ich Szewc. (E: 11, 6. A: 4,5). Lechista, bo piwo uwarzone dla kibiców Lechii Gdańsk, więc tym bardziej wygląda to na klon istniejącej już marki. Jako że nie pamiętałem już swoich wrażeń po Szewcu, przeczytałem jedyny wpis na bbizie mu poświęcony i doszedłem do wniosku, że to nie są tożsame piwa albo warki mocno się różnią. Opis barwy i piany się zgadza, jednak w zapachu nuty mineralne i lekko zbożowe, bez owocowości odnalezionej w Szewcu. W smaku słodowa pełnia (piwo dość treściwe) dopełniona konkretną goryczką. Może rzeczywiście gdzieś błąkają się nuty owocowe, ale są one zdominowane mocnym chmieleniem, Etykieta w stylu pozostałych piw z Gościszewa z wizerunkiem fana Lechii w szaliku i klubową flagą. Minus: brak informacji o chmielach, ale wszystko wskazuje na to, że są to te same co w Szewcu chmiele niemieckie.

Related Topics

Collapse

• Javox
    Gościszewo, Szewc
    Javox
    Pils o ekstrakcie 11.6*, alko 4.5%

Chmiele: Hallertauer Mittelfrūh i Hersbrucker.

Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
    Aromat - cytrusy i zbożowość....
    2024-07-15, 13:56
  • Javox
    Gościszewo, Krzyżackie Ogrody
    Javox
    Piwo białe z tymiankiem cytrynowym.
    Ekstrakt 12*, alko 4.6%
    Chmiel: Hallertau Blanc
    W składzie między innymi: tymianek cytrynowy, kolendra, skórka gorzkiej pomarańczowy Curacao.

Piana - więcej na początku potem pełna grubsza warstewka.
    Lacing - nie za dużo....
    2024-07-12, 18:17
  • ART
    Wielkie uaktualnienie 2015 - Gościszewo, Sztum Gościszewo 11
    ART
    Kolejny rok z rzędu...

Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
    2014-12-18, 22:29
  • darekd
    Gościszewo, Rzemiecha
    darekd
    Cold IPA czyli dolna fermentacja, chmiele Mosaic (cryo), Amarillo, Columbus, Cascade

14% ekstr., 5,5% alk.

Aromat - chmielowy (na pierwszym planie żywiczność, trochę cytrusów)
    Piana - wysoka, trwałość średnia, zostaje na szkle
    Barwa - jasne złoto, prawie...
    2024-03-10, 02:38
  • darekd
    Gościszewo, Górołaz
    darekd
    Browar Gościszewo święci w tym roku 30-lecie

Bock, 16% ekstr., 6,3% alk. W składzie suszone śliwki. Chmiel: Hallertau Cascade

Aromat - na początek nuta kojarząca mi się z klasycznymi polskimi chmielami - ziemista, trochę łodygowa, potem słodowe tony suszu...
    2021-11-28, 00:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...
X