Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko ten smak... Może tak. Wyróżnia się. Niewątpliwie. Ale czy tak powinien smakować pils?? Kupiłem to w Dino w promocji 6+4 gratis. Żonie smakuje na szczęście. Mam jeszcze oryginalną wersję z Łomży, ale cudów się nie spodziewam.
BG SA Zabrze, Łomża Pils
Collapse
X
-
Zarówno czeska wersja jak i niemiecka owszem jest słabsza, ale to nie jest stricte poziom alko tylko jej górny pułap (dobrze to wygląda na etykiecie i tyle). Gdyby w Polsce płaciło się akcyzę od ilości alkoholu a nie od blg to nagle okazałoby się, że one wcale tyle nie mają. -
Dla mnie pils to piwo lekkie, goryczkowe, o wysokim ibu. Tu nie mamy ani wysokiego ibu, ani lekkości, za to jest słodkie. Moim zdaniem to nic z pilsem nie ma wspólnego. Czytałem o odmianach czeskiej, niemieckiej i amerykańskiej. Niestety parametrów żadnych z wymienionych to piwo nie spełnia.Comment
Related Topics
Collapse
-
Pils z alko 6.0% (IBU 18).
Chmiele: Lubelski, Sybilla i na zimno Żatecki.
Piana - na dłużej pełna warstewka.
Lacing - trochę było.
Barwa - złota słomka.
Gaz - średni.
Aromat - zbożowość i chmiel.
Smak - słodkawe, nuta żywiczna Żateckiego,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 10:41 -
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment