Jagiełło, Ciemny Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4485

    Jagiełło, Ciemny Ale

    Piwo określone przez browar jako foreign extra stout.
    E. 14, 2 blg
    A: 6, 1& vol.
    Po otwarciu z butelki ładny aromat palono-czekoladowy, po przelaniu dochodzi leciutki akcent maślany.
    Barwa ciemnobrązowa do czarnej, nieprzejrzysta.
    Piana średnio obfita, opadająca też w średnim tempie, zostawia nieznaczną obrączke, bez większych śladów na szkle.
    Pierwsze wrażenie smakowe dobre; goryczka wyraźna z lekką palonością, w miarę ogrzewania się i picia ta goryczka wydaje się zredukowana, wychodzą na wierzch nuty słodowe i momentami wręcz słodkie plus leciutko alkohol. Umyka gdzieś wytrwaność.
    Eksperyment Jagiełły ze stylem, delikatnie rzecz ujmując, średnio udany.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Dodam, że chmiel Iunga i 24 IBU

    JAGIEŁŁO Regionalny Browar Rodzinny z Lubelszczyzny. Odwiedź stronę, poznaj nasze piwa jasne, ciemne, smakowe i bądź na bieżąco z nowościami. Polecamy!


    Aromat - czekolada, kawowa paloność, przy czym ta kawa jest z mlekiem (może to być mix paloności z odrobiną masełka, ale ciut diacetylu w FESie to nie wada)
    Piana - wyższa, średnia trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - bardzo ciemny brąz, pod mocne światło bardzo ciemny, przejrzysty rubinowo-brązowy
    Wysycenie - średnie, wyraźnie musuje
    Smak - tony palone z goryczką (może jest trochę goryczki chmielowej, ale przede wszystkim palona) gorzka czekolada z kwaskowym muśnięciem. Potem pojawia się słodowa miękkość, kremowość, która wygładza paloną goryczkę, która pozostawia długi trochę kawowy finisz z lekkim rozgrzewaniem w gardle
    Treściwość - dość umiarkowana pełnia, mogłoby być odrobinę więcej.

    Co do wspomnianej przez Prusaka wytrawności (a właściwie jej braku), myślę że to zabieg celowy, bo w składzie dodali płatki owsiane. FES w sumie to dość szeroki styl jak na stouty, ta kremowość jest nawet wskazana. Ja specjalnie wyraźniej słodyczy tam nie wyczułem i wydaje mi się, że w browarowi zależało, żeby cechy stylu były zachowane.

    Dostać teraz stouta bez bardziej lub mniej dziwnych dodatków jest obecnie ciężko u nas, a już szczególnie w cenie poniżej 8 PLN. Moim zdaniem przyzwoity ten FES.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X