Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).
Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez PSPD i Widawę w 2023 r.
Alk. 3,5%
Aromat - po otwarciu piwa na początek wyraźna, dominująca wędzoność, potem kwasowe tony. Po przelaniu wędzonka nadal dominująca, ale już nie tak wyraźna
Piana - dość wysoka, średnia trwałość, długa koronka
Barwa - zmętnione złoto
Wysycenie - średnie, ale wyraźnie musuje
Smak - tony wędzone na pierwszym miejscu, ale ze wzrastającą kwasowością, baza słodowa łagodna, delikatny chmiel ze znikomą goryczką. W posmaku jest trochę goryczki oraz nuta wędzona
Treściwość - łagodna
Fajne i dobrze pijalne piwo. Fajna, rześka kwasowość. Moim zdaniem udział słodów wędzonych jest trochę za duży, pasowałoby mi poziom taki jak w grodziszach, ale co kto lubi.
Wypite z przyjemnością.
Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez PSPD i Widawę w 2023 r.
Alk. 3,5%
Aromat - po otwarciu piwa na początek wyraźna, dominująca wędzoność, potem kwasowe tony. Po przelaniu wędzonka nadal dominująca, ale już nie tak wyraźna
Piana - dość wysoka, średnia trwałość, długa koronka
Barwa - zmętnione złoto
Wysycenie - średnie, ale wyraźnie musuje
Smak - tony wędzone na pierwszym miejscu, ale ze wzrastającą kwasowością, baza słodowa łagodna, delikatny chmiel ze znikomą goryczką. W posmaku jest trochę goryczki oraz nuta wędzona
Treściwość - łagodna
Fajne i dobrze pijalne piwo. Fajna, rześka kwasowość. Moim zdaniem udział słodów wędzonych jest trochę za duży, pasowałoby mi poziom taki jak w grodziszach, ale co kto lubi.
Wypite z przyjemnością.
Comment