Pinta, Weizenbock Psze Koźlak

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24054

    #1

    Pinta, Weizenbock Psze Koźlak

    Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
    Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

    Dokładniej 11 lat
    Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
    alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5
    barwa też bez zmian - jak się wszystko wleje z puchy - brunatnobłotniste as f*** :d
    w składzie zrezygnowano z chmielu tradition.

    skład: woda; słody pszeniczne: jasny, ciemny, Carawheat®, słody jęczmienne: pilzneński, Carahell®, Caraaroma®; chmiele do kotła: Mittelfrüh (first wort); na whirlpool: Mittelfrüh; na zimno do tanku: brak; drożdże SafAle™ WB-06
    Piana duża, gęsta, zanikająca po niedługim czasie do zera. Alkoholowe, słodkawo-goździkowe nuty w aromacie. Alkohol dość wyraźny takze w smaku, goryczka symboliczna, nie wychyla się specjalnie. Dla mnie za bardzo prezentny alkohol, ale pije się z przyjemnością (po ciemku :d ). Fajnie było wrócić do klimatu 2011.
    Attached Files
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12843

    #2
    U mnie brunatno-błotniste i jakby dodatkowo przepuszczone przez zardzewiałą rurę. Gęstwy tyle, że jak już jesteśmy w klimatach wod-kan, całość po szybkim opadnięciu piany wygląda jak rzadkie g... Ja wiem, że straty przy rozlewie bolą, no ale bez przesady, szczególnie że od Pinty można więcej wymagać.

    W smaku wyraźna korzenność, trochę bananów i nuty ciastkowo-karmelowe, trochę alkohol. Niezłe w smaku (choć do ideału daleko). Biorąc pod uwagę, że cena podobna do tu i ówdzie dostępnego Aventinusa to przy następnej rocznicowej "re:edition" nie będę się kierował sentymentem przy wyborze, szczególnie że wraz z piciem zaczyna zbytnio dominować korzenność a alkohol się staje się wyraźniejszy.


    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Lubrow, Obibock
      darekd
      Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)

      Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim

      18% ekstr., 7,2% alk.

      Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik...
      2024-02-11, 00:53
    • darekd
      Feldschlößchen, Weizenbock
      darekd
      Przemysłowy, duży browar z Drezna i dość nietypowo bo pszeniczny koźlak.

      Alk. 7,1 %
      Ekstr.16,3 %

      Aromat - drożdżowo-korzenna wyraźna nuta, potem delikatniej banan i morela
      Piana - wysoka, puszysta, dość trwała z kożuszkiem, który utrzymuje się do...
      2023-04-29, 23:41
    • darekd
      Winkler (Amberg), Jubilatus Weizenbock
      darekd
      Browar z Amberga (Górny Palatynat, Bawaria)

      Pszeniczny kożlak, 16,9% ekstr., 6,9% alk.

      https://www.brauerei-winkler.de/sort...us-weizenbock/

      Aromat - banan, śliwki, susz owocowy, łagodna korzenność
      Piana - dość wysoka, nie jest zbyt zwarta...
      2020-10-27, 00:57
    • DariuszSawicki
      Mazurski, Mazurskie Dunkel Weizenbock
      DariuszSawicki
      Piwo gotowe do oceny

      Kolor: Brunatny, dosyć mętne, ale pod żarówkę sporo prześwitów.
      Piana: Jasnobrązowa, niska, szybko opadła, ogólnie słabo.
      Zapach: Ciemne owoce, figi, suszone śliwki, potem pieczony chlebek i zboże, bardzo sympatycznie dla nosa.
      Smak:...
      2021-03-09, 18:31
    • darekd
      Erl Bräu, Erlkönig Imperator
      darekd
      Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

      https://www.erl-braeu.de/


      Jasny koźlak dubeltowy, dwa razy złoto w swojej kategorii na European Beer Star (2016, 2018). Na dodatek niepasteryzowany. Cztery rodzaje chmielu z rodziny Hallertau.
      Alk. 8,5%
      Aromat –
      ...
      2023-01-29, 22:44
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...