Pinta, Weizenbock Psze Koźlak

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #1

    Pinta, Weizenbock Psze Koźlak

    Minęło trochę czasu od premiery zawierciańskiego pierwowzoru tego piwa:
    Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

    Dokładniej 11 lat
    Teraz zrodzony w Wieprzu Psze Koźlak ma
    alkohol i balling bez zmian 6,7 / 16,5
    barwa też bez zmian - jak się wszystko wleje z puchy - brunatnobłotniste as f*** :d
    w składzie zrezygnowano z chmielu tradition.

    skład: woda; słody pszeniczne: jasny, ciemny, Carawheat®, słody jęczmienne: pilzneński, Carahell®, Caraaroma®; chmiele do kotła: Mittelfrüh (first wort); na whirlpool: Mittelfrüh; na zimno do tanku: brak; drożdże SafAle™ WB-06
    Piana duża, gęsta, zanikająca po niedługim czasie do zera. Alkoholowe, słodkawo-goździkowe nuty w aromacie. Alkohol dość wyraźny takze w smaku, goryczka symboliczna, nie wychyla się specjalnie. Dla mnie za bardzo prezentny alkohol, ale pije się z przyjemnością (po ciemku :d ). Fajnie było wrócić do klimatu 2011.
    Attached Files
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #2
    U mnie brunatno-błotniste i jakby dodatkowo przepuszczone przez zardzewiałą rurę. Gęstwy tyle, że jak już jesteśmy w klimatach wod-kan, całość po szybkim opadnięciu piany wygląda jak rzadkie g... Ja wiem, że straty przy rozlewie bolą, no ale bez przesady, szczególnie że od Pinty można więcej wymagać.

    W smaku wyraźna korzenność, trochę bananów i nuty ciastkowo-karmelowe, trochę alkohol. Niezłe w smaku (choć do ideału daleko). Biorąc pod uwagę, że cena podobna do tu i ówdzie dostępnego Aventinusa to przy następnej rocznicowej "re:edition" nie będę się kierował sentymentem przy wyborze, szczególnie że wraz z piciem zaczyna zbytnio dominować korzenność a alkohol się staje się wyraźniejszy.


    Comment

    Related Topics

    Collapse

    Przetwarzanie...