English Brown Porter,
5,2% alk.
Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki Tradition (i ten chmiel wydaje się tu sensowniejszy):
Aromat - przez chwilę były jakieś miękkie tony słodowe, ale po przelaniu został właściwie tylko wyraźny palony aromat
Piana - wysoka, zwarta, niezbyt trwała, na dłużej jest trochę postrzępionej koronki
Barwa - zmętniony ciemny brąz
Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musujące
Smak - kawa zbożowa z mlekiem i wyraźne tony palone z mocnym i długim wręcz popiołowym finiszem
Treściwość - pełne
Pod linkiem, który podałem jest opis jak to piwo powinno smakować: "intensywne słodowe posmaki czekolady, biszkoptu z nutami toffi i ciemnego chleba"
I to też różni się od rzeczywistości, no chyba że na koniec czekolada, biszkopt, toffi i chleb wpadły do ogniska. Citra i Mosaic też![Oczko](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/wink.gif)
Piwo ma trochę słodowej miękkości, które wraz z tą mocną paloną kontrą ratuje to piwo i daje mu dobrą pijalność.
Lubię brytyjskie portery, brązowe ejle, których już mało kto w Polsce warzy, więc mimo że to piwo nie jest wzorcem stylu, to w sumie z przyjemnością wypiłem.
Jako swego rodzaju hybryda jest fajne.
5,2% alk.
Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki Tradition (i ten chmiel wydaje się tu sensowniejszy):
Aromat - przez chwilę były jakieś miękkie tony słodowe, ale po przelaniu został właściwie tylko wyraźny palony aromat
Piana - wysoka, zwarta, niezbyt trwała, na dłużej jest trochę postrzępionej koronki
Barwa - zmętniony ciemny brąz
Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musujące
Smak - kawa zbożowa z mlekiem i wyraźne tony palone z mocnym i długim wręcz popiołowym finiszem
Treściwość - pełne
Pod linkiem, który podałem jest opis jak to piwo powinno smakować: "intensywne słodowe posmaki czekolady, biszkoptu z nutami toffi i ciemnego chleba"
I to też różni się od rzeczywistości, no chyba że na koniec czekolada, biszkopt, toffi i chleb wpadły do ogniska. Citra i Mosaic też
![Oczko](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/wink.gif)
Piwo ma trochę słodowej miękkości, które wraz z tą mocną paloną kontrą ratuje to piwo i daje mu dobrą pijalność.
Lubię brytyjskie portery, brązowe ejle, których już mało kto w Polsce warzy, więc mimo że to piwo nie jest wzorcem stylu, to w sumie z przyjemnością wypiłem.
Jako swego rodzaju hybryda jest fajne.