Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki

    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje porterów bałtyckich z Litwy czy Białorusi, ale tu jest całkiem bez %.

    Przy otwieraniu wyłazi i to tak totalnie czarny płyn jakby to był RIS nie porter. W zapachu słód carafa i inne mocno palone - coś jak w Karmi. W smaku wytrawność słodów palonych, z lekką kontrującą słodyczą po przełknięciu. Pozostaje jednak smak carafy jakby to była woda po płukaniu tegoż Nasycenie niewielkie i tylko przy otwieraniu sprawiało wrażenie wysokiego. Nie byłem w stanie zmęczyć 0,5 litra.

    Można zrobić piwo bez alkoholu, można zrobić napój z chmielem nie będący piwem i to mi smakuje, ale porter bez % to jakaś porażka.
  • marqqq
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2014.12
    • 682

    #2
    Kopyr ostatnio się zachwycił.

    Comment


    • Pancernik
      Pancernik commented
      Editing a comment
      No co zrobisz, jak nic nie zrobisz...?
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 234

    #3
    U sąsiadów napisałem o tym piwie tak:

    Nalewa się z kipiącą, ciemnobrązową, drobnopęcherzykową pianą. Piwo ciemne, nieprzejrzyste. zlewa się z pianą, która potężnie znaczy ścianki.

    Zapach idzie w stronę suszonych owoców z dominacją śliwki.

    Największe zaskoczenie to odczucie w ustach - to piwo jest jakby wodniste (!), nieco śliskie, nie wyklejające (!).

    Smak jest jednak daleki od bałtyków jakie znam, najbliższe skojarzenie to słabe warki łódzkiego porteru (wiśnie w alko i czekoladzie), ale tutaj dominuje jednak wiśnia i lekka kwaśność- jakby taki sok z suszonej śliwki. Czuć też wyższą jakość ogólną. Nie ma brzeczkowości.

    Wlewa się gładko, pije się szybko, smakuje dobrze. Jako bałtyk zawodzi, jaki piwo bezalkoholowe tworzy nową kategorię. Mam wrażenie jakiegoś hipsterskiego deseru. Od czasu cukierków z Wawela na bazie portera z Corneliusa chyba nie było takiej sytuacji, żeby na bazie piwa robiono słodycze. Mam nadzieję, że jakaś 3miejska cukiernia (kraftowa albo regionalna hehe) zrobi mus, czy krem na jego bazie.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment


    • Pancernik
      Pancernik commented
      Editing a comment
      ...wyobrażasz sobie, jak będzie wyglądał mus w takim kolorze? Właśnie... tak, jak powinien wyglądać...
  • telek
    Podpułkownik Chmielowy
    🥛🥛🥛
    • 2011.05
    • 562

    #4
    Poniższą ocenę / recenzję piszę bez czytania powyższych postów.
    Piwo brązowo-czarne, gęste, oleiste, piana umiarkowanie obfita, bardzo ciemna, średniopęcherzykowa, krótkotrwała.
    W aromacie brzeczkowość, kwaśność (taka kawowa), paloność (spalonej skórki od chleba).
    W smaku brzeczkowe, kwaśne, palone i słodkie, z balansem przesuniętym w stronę kwaśności.
    Gdybym miał strzelać w ciemno jaki to styl, to typowałbym (bezalkoholowego) (imperialnego) stouta.
    Piwo pijalne (dla tych co lubią paloność i ulepkowatość ), słodycz jest skontrowana kwaśnością oraz nagazowaniem. Piwo treściwe, litr (670 kcal) starczy za posiłek

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2570

      #5
      Lepiej niech wrócą z Woodside'em. W zapachu mocno palone, nawet spalone, popiół, śliwka, słodka nuta żurawiny, pachnie jak owocowy Rauchbier, w nucie dolnej bardzo lekko wanilia i gorzka czekolada, w smaku palone karmi, czuć, że nie porter, dym gryzący, finisz drewniany, spalone szczapki, pijalne i gęstsze od kwasu chlebowego, jednak ma ekstrakt, ale porter to nie jest niestety i ciężko całe wypić. Kupiłem tylko dwa-drugie do zapomnienia, ciekawe czy się jakoś zmieni.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      Przetwarzanie...
      X