Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19293

    #1

    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki

    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje porterów bałtyckich z Litwy czy Białorusi, ale tu jest całkiem bez %.

    Przy otwieraniu wyłazi i to tak totalnie czarny płyn jakby to był RIS nie porter. W zapachu słód carafa i inne mocno palone - coś jak w Karmi. W smaku wytrawność słodów palonych, z lekką kontrującą słodyczą po przełknięciu. Pozostaje jednak smak carafy jakby to była woda po płukaniu tegoż Nasycenie niewielkie i tylko przy otwieraniu sprawiało wrażenie wysokiego. Nie byłem w stanie zmęczyć 0,5 litra.

    Można zrobić piwo bez alkoholu, można zrobić napój z chmielem nie będący piwem i to mi smakuje, ale porter bez % to jakaś porażka.
  • marqqq
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2014.12
    • 682

    #2
    Kopyr ostatnio się zachwycił.

    Comment


    • Pancernik
      Pancernik commented
      Editing a comment
      No co zrobisz, jak nic nie zrobisz...?
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 240

    #3
    U sąsiadów napisałem o tym piwie tak:

    Nalewa się z kipiącą, ciemnobrązową, drobnopęcherzykową pianą. Piwo ciemne, nieprzejrzyste. zlewa się z pianą, która potężnie znaczy ścianki.

    Zapach idzie w stronę suszonych owoców z dominacją śliwki.

    Największe zaskoczenie to odczucie w ustach - to piwo jest jakby wodniste (!), nieco śliskie, nie wyklejające (!).

    Smak jest jednak daleki od bałtyków jakie znam, najbliższe skojarzenie to słabe warki łódzkiego porteru (wiśnie w alko i czekoladzie), ale tutaj dominuje jednak wiśnia i lekka kwaśność- jakby taki sok z suszonej śliwki. Czuć też wyższą jakość ogólną. Nie ma brzeczkowości.

    Wlewa się gładko, pije się szybko, smakuje dobrze. Jako bałtyk zawodzi, jaki piwo bezalkoholowe tworzy nową kategorię. Mam wrażenie jakiegoś hipsterskiego deseru. Od czasu cukierków z Wawela na bazie portera z Corneliusa chyba nie było takiej sytuacji, żeby na bazie piwa robiono słodycze. Mam nadzieję, że jakaś 3miejska cukiernia (kraftowa albo regionalna hehe) zrobi mus, czy krem na jego bazie.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment


    • Pancernik
      Pancernik commented
      Editing a comment
      ...wyobrażasz sobie, jak będzie wyglądał mus w takim kolorze? Właśnie... tak, jak powinien wyglądać...
  • telek
    Podpułkownik Piwnej Armii
    🥛🥛🥛
    • 2011.05
    • 577

    #4
    Poniższą ocenę / recenzję piszę bez czytania powyższych postów.
    Piwo brązowo-czarne, gęste, oleiste, piana umiarkowanie obfita, bardzo ciemna, średniopęcherzykowa, krótkotrwała.
    W aromacie brzeczkowość, kwaśność (taka kawowa), paloność (spalonej skórki od chleba).
    W smaku brzeczkowe, kwaśne, palone i słodkie, z balansem przesuniętym w stronę kwaśności.
    Gdybym miał strzelać w ciemno jaki to styl, to typowałbym (bezalkoholowego) (imperialnego) stouta.
    Piwo pijalne (dla tych co lubią paloność i ulepkowatość ), słodycz jest skontrowana kwaśnością oraz nagazowaniem. Piwo treściwe, litr (670 kcal) starczy za posiłek

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2594

      #5
      Lepiej niech wrócą z Woodside'em. W zapachu mocno palone, nawet spalone, popiół, śliwka, słodka nuta żurawiny, pachnie jak owocowy Rauchbier, w nucie dolnej bardzo lekko wanilia i gorzka czekolada, w smaku palone karmi, czuć, że nie porter, dym gryzący, finisz drewniany, spalone szczapki, pijalne i gęstsze od kwasu chlebowego, jednak ma ekstrakt, ale porter to nie jest niestety i ciężko całe wypić. Kupiłem tylko dwa-drugie do zapomnienia, ciekawe czy się jakoś zmieni.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Javox
        Fortuna, Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
        Javox
        Ekstrakt 21*, alko 9.0%.

        Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
        – leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.


        Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
        Lacing...
        2024-08-16, 18:33
      • Petitpierre
        Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
        Petitpierre
        7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
        2025-02-01, 09:59
      • Prusak
        Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
        Prusak
        E: 24 Blg
        A: 10, 5%
        Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
        Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
        W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
        2025-01-03, 01:31
      • anteks
        Konkursy Piwowarskie 2024
        anteks
        Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko



        XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024

        https://www.facebook.com/krakowskikpd
        • Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
        • Best Bitter
        • X-Mas English Porter
        • Munich Dunkel
        • British
        ...
        2023-10-24, 12:51
      • Prusak
        Browar Stu Mostów, Porter Bałtycki
        Prusak
        E: Nie podano
        A: 7, 5 % obj.
        Miłe zaskoczenie, choć pewnie nie wszystkim taki porter bałtycki by odpowiadał: bez żadnych nut wiśniowych, śliwkowych, owocowych etc, Matowość, wyczuwalna goryczka, wyraźnie zaznaczone nuty gorzkiej czekolady. Nie jest to klasyka gatunku, ale pije...
        2022-12-17, 01:46
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...