Nowa Wytwórnia, Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4508

Nowa Wytwórnia, Pils

Zakładam nowy wątęk, ponieważ sprzedają to piwo po prostu pod nazwą "Pils", bez "czeski".
    Parametry jak na etykiecie z fotki: 11 Blg, 4, 7% obj.
    Barwa jasna, idealna klarowność,
    Piana dość obfita, opada dopiero nie do końca po dwóch-trzech minutach pozstawiając na środku kożuszek i nieregularne ślady na szkle.
    Zapachowo wyraźnie dominuje ziołowy chmiel, po lekkim ociepleniu czuć nuty słodowe.
    W smaku wyraźna dominacja goryczki, nie wyczułem reklamowanego na ecie finiszu "pełnego herbatnikowo-zbożowych akcentów, Kudy pilsowi do herbatników, swoją drogą?
    Goryczka jest tu nade wszystko, wysoka, zagłuszająca inne akcenty. Nie jest to może bardzo męczące, choć przydałby się jakiś przebłysk, jakaś kapka słodu.
    W sumie na solidną czwórkę w starej skali ocen.

Click image for larger version  Name:	20241216_154855.jpg Views:	0 Size:	17,6 KB ID:	2344243
    Ostatnia zmiana dokonana przez Prusak; 2024-12-16, 16:11.

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Nowa Wytwórnia, Czeski pils
    e-prezes
    Zacznijmy od tego, że spodziewałem się okocimskiego lagera udającego czeskiego pilsa. Browar przecież z kasy Carlsberga wybudowany, ale miło się rozczarowałem, choć idealnie nie było.

Już po podaniu widać opalizację, więc może nie jest dobrze wyleżakowany. Lekki diacetyl...
    2021-11-07, 21:05
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 01:31
  • AaLeX
    Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
    AaLeX
    Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
    2024-11-20, 10:41
  • AaLeX
    BG SA Zabrze, Łomża Pils
    AaLeX
    Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
    2024-08-08, 18:31
  • e-prezes
    Nowa Wytwórnia, Cold IPA
    e-prezes
    Po dwu wcześniejszych piwach nie bardzo byłem sobie w stanie wyobrazić czego oczekiwać po Cold IPA.

Jest mniej mętna, ciemniejsza co oczywiste, ale w aromacie bardziej zrównoważona. Przez co wydała mi się płaska. Może to efekt skali i kolejności. Goryczka łagodniejsza, dłuższa,...
    2021-11-07, 21:33
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...