Lubrow, Rysy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9800

Lubrow, Rysy

Nikt jeszcze nie opisał, zima, może faktycznie Rysy trza odpuścić... .
    Cóż, piwo w stylu Imperialnego Stouta, a jak kto woli - Polskiego Imperalnego Stouta (uwaga - skrót słabo się kojarzy ).
    Parametry to 9% alko i 24*Blg - to zdecydowanie widać, słychać i czuć. Widać poza tym wysoką, średniotrwałą, beżową i drobną pianę.
    Piwo jest bardziej brązowe niż czarne, może... brunatne? Jak tatrzańskie niedźwiedzie. Zapach dopracowany, kawa i czekolada, ale też i akcent charakterny (sam nie wiem, co to może być?).
    Smakowo oleiste i aksamitne, niekoniecznie łagodne - znowu czekolada okleja język, choć spod niej wychyla się lekki akcent... chmielowy? Bardzo sympatyczne i ciekawe.
    Wysycenie raczej średnie, wiadomka. Srebrna puszka 0,33 litra, na niej (zaskakująco???) Rysy wraz z metrażem po polskiej stronie. Lubię te klimaty.
    Jeśli ktoś ma zachomikowanego Gerlacha, dokupi Kościelec, to ma szansę (ja mam ) na strzelenie hat-tricka w jeden dzień, co górsko jest raczej niewykonalne...

Related Topics

Collapse

• darekd
    Lubrow, Morillo
    darekd
    „Hoppy pils”, chmiele Mosaic i Amarillo

12% ekstr.
    5% alk.

Aromat – wyraźny chmiel (melon, żywiczność i trochę cytrusów, potem pojawia się lekka nafta)
    Piana – wysoka, zwarta, trwalsza, dłuższy kożuszek
    Barwa – słomkowa, prawie...
    2025-02-08, 23:49
  • darekd
    Lubrow, Arct Ipa
    darekd
    Cold IPA czyli dolna fermentacja

15% ekstr.
    5,2% alk.

Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025

Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
    ...
    2024-09-18, 19:28
  • darekd
    Lubrow, Eclaron Pils
    darekd
    Ekstr. 12%
    Alk. 5,1%

Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

Bez filtracji i pasteryzacji
    ...
    2024-09-18, 17:07
  • darekd
    Lubrow, Słodowe
    darekd
    Vienna lager, ale w składzie dodatkowo żytni słód i płatki pszenne. Pierwszy mój taki wiedeńczyk...

Ekstr. 12,5%
    5,2% alk.

Aromat - słodowy, lekki tost, ciut toffi, chmielowe muśnięcie
    Piana - wysoka, zwarta, trwałość średnie z dłuższym kożuszkiem,...
    2024-07-26, 22:10
  • darekd
    Lubrow, Obibock
    darekd
    Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)

Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim

18% ekstr., 7,2% alk.

Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik...
    2024-02-11, 00:53
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...
X