Wrowar, Black River

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12734

    Wrowar, Black River

    Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

    Oatmeal Stout, 4,6% alk.
    Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
    Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie znika
    Barwa – smolisto-bardzo ciemno brązowa zmętniona
    Wysycenie – umiarkowane, musujące
    Smak – słodowy z bardzo wyraźną palonością. W składzie są płatki owsiane, ale nie czuć tego, brak jest związanej z nimi miękkości. Chyba najbardziej czuć mocną kawę z wysoką wytrawnością i paloną goryczką. Jak to zwykle bywa w takich przypadkach po kilku łykach w ustach pozostaje już wyraźna, zalegająca kwasowość.
    Treściwość – pełne
    Ciężko pijalny stout. W składzie ponadto palony jęczmień i chyba jego nadmiar w zasypie zniwelował to, co dać miały płatki owsiane. Poniżej poprawności, ale da się zmęczyć. Preferowani odbiorcy to miłośnicy parzuchy (kawy plujki), spalonych tostów i węglowej skórki ziemniaka z ogniska. Czyli jakieś grono jest.

  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19286

    #2
    Pytanie czy korygowali kwasowość ew. czy nie przesadzili z palonymi składnikami. Stout owsiany mimo cech stouta jest bardziej miękki. Z twojego opisu bardziej na dry stouta się jawi.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2024-12-30, 15:28.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12734

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Pytanie czy korygowali kwasowość ew. czy nie przesadzili z palonymi składnikami. Stout owsiany mimo cech stouta jest bardziej miękki. Z twojego opisu bardziej na dry stouta się jawi.
      Zgadzam się. Owsianej miękkości brakowało, piwo było wytrawne, kwasowość od palonych składników (może palony jęczmień może słód, nie wiem).

      Comment

      Przetwarzanie...
      X