AleBrowar, Tower of Cats

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12759

AleBrowar, Tower of Cats

India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
    I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

Są jeszcze parametry i skład:
    Ekstr. 15%
    Alk.6,2%

w składzie nie napisali jakie chmiele, ale pochwalili się, że użyli drożdży Lallemand Essential i słodów (jęczmienny i żytni) SWEAN. Zapewne chodzi słód z holenderskiej słodowni Swaen, tylko źle się przepisało, nie szkodzi brzmi hipstersko

Mamy prawdopodobnie do czynienia z mocniejszą (Export) i bardziej nachmieloną (India) wersją porteru brytyjskiego.
    jako ciekawostkę podam, że takie piwo (ten sam styl i prawie takie same parametry) uwarzył kiedyś we współpracy z Masonem browar

Aromat - spod kapsla na początku, potem wyleciały chmielowe nuty, potem już słodowo, trochę palonego, lekka czekolada, ale nie są to jakoś przesadnie wyraźne aromaty i na końcu znów minimalne muśnięcie chmielu
    Piana - umiarkowanie wysoka, dość nietrwała
    Barwa - smolista/bardzo ciemnobrązowa
    Wysycenie - średnie musujące
    Smak - ciemne słody, wyraźnie palone, trochę czekolady, ciut orzechów i odrobiną zmiękczającego mleka, oczywiście dochodzi wyraźny chmiel (trudno odgadnąć na tle bazy słodowej jakie, ale z tych nowofalowych - jest ciut żywiczne, minimalnie cytrusowe). Jest dużo goryczki (chmiel i palenie), która na finiszu staje się popiołowa, sciągająca
    Treściwość - pełne

Zaczyna się nawet porterowo, kończy się american stoutem. Nawet mi smakowało, gdyby nie nieco męczący finisz byłoby sesyjne

Zauważyłem, że zadziwiająco podobne jest do wspomnianego poprzednika:

W pełni zgadzam się z końcową oceną tego piwa tam zawartą, dlatego pokuszę się o cytat:

"Dobre piwo – zaskakująco intensywne w smaku. Choć w zapachu chmielu nie ma zbyt wiele, to jednak w smaku akcentuje się on całkiem mocną goryczką. Ci, którzy narzekają na mało goryczkowe piwa, w tym przypadku będą zadowoleni. Mnie jednak zaleganie goryczki i uczucie ściągania nieco przeszkadzało – jednak nie wpłynęło to jakoś szczególnie mocno na odbiór piwa"

Takie kraftowe deja vu...
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24006

Po niezbyt ciekawych butelkowch wypustach z Lęborka wreszcie jakiś pozytywny powiew zmian smakowych mam nadzieję

W sumie mocno "american" ale dobrze pijalne.
    Attached Files
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment