Lubrow, Silky Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12897

    #1

    Lubrow, Silky Stout

    Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
    Chmiele - Pałacowy, Iunga

    16% ekstr.
    5,5% alk

    Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby spieczonego karmelu
    Piana - wyższa, średnia trwałość, dłuższy zwarty kożuszek
    Barwa - niestoutowa, jest bardzo ciemny brąz z mocną herbacianą esencją. Piwo jest przejrzyste i klarowne
    Wysycenie - średnie (jak na styl wyższe), musujące
    Smak - jest paloność i plona goryczka, ale też trochę innych słodowych akcentów już mniej kojarzących się ze stoutem (praliny), wyczuwalna jest szorstkość związana z żytem, dopiero w posmaku pojawia się ton bardziej miękki, owsiany (ale nieznaczny)
    Treściwość - trochę solidniejsza pełnia

    Przekombinowali z tym piwem. Z jednej strony zasyp słodowy dał kolor brown porteru a nie stoutową smolistość, poza tym jak na nazwę i styl (oatmeal stout) to nie było zbyt gładkie.
    Lubrow dodał słód żytni do pilsa i nawet fajnie wyszło, ale tu ten eksperyment się nie spradził moim zdaniem. W kategorii stoutów trudno to piwo uznać za w pełni udane. Natomiast jest jakieś trochę hybrydowe piwo i samo w sobie jest przyzwoite, przyjemne w odbiorze i dość ciekawe.

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Lubrow, Morillo
    darekd
    „Hoppy pils”, chmiele Mosaic i Amarillo


    12% ekstr.
    5% alk.

    Aromat – wyraźny chmiel (melon, żywiczność i trochę cytrusów, potem pojawia się lekka nafta)
    Piana – wysoka, zwarta, trwalsza, dłuższy kożuszek
    Barwa – słomkowa, prawie...
    2025-02-09, 00:49
  • darekd
    Lubrow, Sladkový
    darekd
    Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
    Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
    Dzisiaj, 00:51
  • darekd
    Lubrow, I'm not Pastry Coconut Pecan Rye-Oatmeal Stout
    darekd
    Ekstr. 16%
    Alk. 5,3%

    Aromat -palony słód, trochę kawy
    Piana - bardzo ciemna (brązowa), zdecydowanie wysoka, niezbyt trwała, prawie nic nie zostawia
    Barwa - smolista, nieprzejrzysta
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - palony słód, ciut kwasku, łagodna...
    2021-08-25, 23:06
  • darekd
    Lubrow, Eclaron Pils
    darekd
    Ekstr. 12%
    Alk. 5,1%

    Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

    W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

    Bez filtracji i pasteryzacji
    ...
    2024-09-18, 18:07
  • darekd
    Lubrow, Jo!
    darekd
    Jo! - Richtich Kaszëbsczi Lager

    Styl: Helles

    Alkohol: 5 %

    Ekstrakt: 12 °

    https://lubrowsklep.pl/pl/p/Jo-500-ml-/362

    Aromat - łagodny ziarnisty słód, lekki ziołowy chmiel
    Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje...
    2025-03-13, 00:00
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...