Fortuna, Miłosław Jasne Pełne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12802

Fortuna, Miłosław Jasne Pełne

Chyba nowość na rynku.

Ekstr. 12,5%
    Alk. 5%

Pełne i słodowe piwo jasne, które zachwyca zrównoważonym smakiem. Wyczuwalna, przyjemna goryczka subtelnie kontrastuje z bogatym, gładkim profilem słodowym, nawiązując do charakteru dawnych, mniej odfermentowanych lagerów. To klasyka w nowoczesnym wydaniu, która urzeka swoją niezwykłą pijalnością.

To cytat z ich strony: https://browarfortuna.pl/piwa/miloslaw-jasne-pelne/

Aromat - na początku trochę chmielu (ziołowa i minimalnie trawiasta nuta)
    Piana - wyższa, zwarta, trwalsza, dłuższy kożuszek
    Barwa - złota, klarowna
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - po wywąchaniu na początku odrobiny trawy pomyślałem, że podobnie jak w ich pilznerze skorzystali z brytyjskiego Goldinga, ale już w pierwszym łyku wyczuwalna była ziołowo-drzewiasta nuta polskiego chmielu (niestety nie podają jaki to chmiel, więc może się jednak mylę...) Pod nim wyraźniejszy słód o czystym profilu, troszkę ziarnisty. Jest dość wyraźny, ale chyba ta słodowość miała być chyba jeszcze bardziej zaakcentowana. Pojawiło się trochę goryczki od chmielu, który zostawił trochę ściągający posmak jakiejś kory i zielska. Mi ten profil polskich chmieli pasuje tylko w mocnych belgijskich stylach. Tu nadaje szorstkości, a miała być słodowa gładkość (która choć jest nie wybija się przez to). Zostawia posmak taki drewniany (Javox to chyba określa jako żołędziowy)
    Treściwość - pełne piwo

Brawo za pomysł, bo mają pilznera, czeskiego lekkiego lagera i marcowe, to piwo wypełnia lukę nie tylko w portfolio browaru, ale o dziwo takich piw z niekoncernowych browarów brakuje. Tylko ten chmiel, który burzy harmonię tego piwa (jest go trochę za dużo i nie chodzi o goryczkowość). Domyślam się, że niektórym nie przeszkadza ten profil, który mnie drażni i to piwo może być bardzo fajną propozycją. Dla mnie jest piwo solidne, ale np. niemieckie chmiele chyba nie są aż tak droższe, żeby zainwestować je w to piwo posiadające fajny potencjał (może nawet w mixie z polskim, ew. czeskim). Dużo by zyskało moim zdaniem
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1319

w jakim sklepie kupiłeś?
    w którejś z sieciówek?
    veni, emi, bibi

Comment

• Petrus
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2002.10
      • 390

W żabce jest.

Comment

• SupeR_PiwosZ
        Porucznik Browarny Tester
        🥛🥛🥛
        • 2008.05
        • 392

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petrus
        W żabce jest.
        Nie we wszystkich. Na 10 okolicznych płazów trafiłem tylko w jednym sklepie. Ogólnie to słabo Miłosławowi te "premiery" w tej sieciówce wychodzą. Nie wiem czemu ale samo piwo przypominało mi mocno Lubusza z Witnicy.
        Ostatnia zmiana dokonana przez SupeR_PiwosZ; wczoraj, 20:30.

Comment