Piwoteka, Placebo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12883

Piwoteka, Placebo

Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

12,5% ekstr.
    6,2% alk.

Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli owocowa nieprzesadna kwasowość z odrobiną banana
    Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała i dość szybko niknie całkowicie
    Barwa - zmętnione, pomarańcza z brudną słomką
    Wysycenie - łagodniejsze, choć żywo musuje
    Smak - owocowa kwasowość (ale nie cytrusowa), trochę korzenności, delikatny banan. W ustach trochę korzennej goryczki
    Treściwość - pełne

Taka hybryda saisona i weizena. Piwko oryginalne z dobrą pijalnością. Przyjemne.
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 242

W maju 2024 piłem w Łodzi i napisałem o nim tak:
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada
    Gdy dotarłem dzisiaj do Chmielowej już go nie było na kranie. W Piwotece właśnie się skończyła gdy zamówiłem (zamowienie wcześniej był). Wziąłem z butelki. Obsluga nie wie jakie drożdże, na butelce też nie pisze.
    W aromacie lekki banan i trochę niesprecyzowanych fenoli. W smaku atak banana i leciutkie fenolowe wtręty. Na ślepo obstawiam moje ulubione drożdże tj. T-58.
    Nie powtórzę. Fajnie ale to jest jak piwo domowe ktore mam w piwnicy.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Wieninger, Kerndl-Kini
      darekd
      Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
      W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
      2024-03-21, 22:52
    • ART
      Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
      ART
      New England IPA

parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
      2024-12-07, 19:06
    • darekd
      Duvel Moortgat, Duvel Tripel Hop Cashmere
      darekd
      Po całkiem dobrze rozpoznawalnym nawet na naszym rynku Duvel Tripel Hop Citra:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ipel-hop-citra

jakiś czas temu postanowiono iść za ciosem i w ten sposób powstało to piwo, ale nie...
      2023-12-17, 02:32
    • dadek
      Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
      dadek
      Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
      Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
      2024-09-13, 00:59
    • darekd
      Widawa, Lichtenhainer
      darekd
      Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).

Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez...
      2024-09-05, 23:05
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...