Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy oraz cytryny, kolendry i trawy cytrynowej.
Chmiele Citra , Chinook. Słody jęczmienny, pszeniczny, żytni i orkiszowy.
Teraz tylko skórki pomarańczy i cytryny bez bergamotki. Brak też trawy cytrynowej. Aframon i kolendra są nadal. Ze słodów jest jęczmienny, pszeniczny i żytni. Bez słodu orkiszowego.
Chmiele bez zmian.
Ekstr. 12,1%
Alk. 5,1%
Aromat - korzeność nie tylko od drożdży, ale zapewne przypraw (aframon) dominuje. Potem wyczuwalne cytrusy i kolendra
Piana - wysoka, opada dość szybko do trwalszego kożuszka
Barwa - zmętniona bardzo jasna pomarańcza
Wysycenie - dość wysokie, musujące
Smak - tu też korzenność od przypraw (łagodny pieprz), łagodne cytrusy, w miarę wyraźna kolendra (ale nie przesadzona, bez "mydlin"). Chmiel łagodny, goryczka nieznaczna, częściowo przyprawowa (dając dość pikantny finisz)
Treściwość - pełne piwo
Nie lubię kolendry w piwie i też niespecjalnie mi pasuje dodatek aframonu, choć obiektywnie trzeba dodać, że podkręca on naturalną nutę korzenną od drożdży.
Ciekawy byłbym "czystej" wersji tego piwa. Wszystko to jest jednak kwestią gustu a samo piwo jest ciekawe i udane.
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy oraz cytryny, kolendry i trawy cytrynowej.
Chmiele Citra , Chinook. Słody jęczmienny, pszeniczny, żytni i orkiszowy.
Teraz tylko skórki pomarańczy i cytryny bez bergamotki. Brak też trawy cytrynowej. Aframon i kolendra są nadal. Ze słodów jest jęczmienny, pszeniczny i żytni. Bez słodu orkiszowego.
Chmiele bez zmian.
Ekstr. 12,1%
Alk. 5,1%
Aromat - korzeność nie tylko od drożdży, ale zapewne przypraw (aframon) dominuje. Potem wyczuwalne cytrusy i kolendra
Piana - wysoka, opada dość szybko do trwalszego kożuszka
Barwa - zmętniona bardzo jasna pomarańcza
Wysycenie - dość wysokie, musujące
Smak - tu też korzenność od przypraw (łagodny pieprz), łagodne cytrusy, w miarę wyraźna kolendra (ale nie przesadzona, bez "mydlin"). Chmiel łagodny, goryczka nieznaczna, częściowo przyprawowa (dając dość pikantny finisz)
Treściwość - pełne piwo
Nie lubię kolendry w piwie i też niespecjalnie mi pasuje dodatek aframonu, choć obiektywnie trzeba dodać, że podkręca on naturalną nutę korzenną od drożdży.
Ciekawy byłbym "czystej" wersji tego piwa. Wszystko to jest jednak kwestią gustu a samo piwo jest ciekawe i udane.
Comment