Grudziądz, Rotmistrz Mocny

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcin_l
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2001.10
    • 145

Kolor dosyć ciemny, typowy dla mocniejszych piw. Piana "gruboziarnista" a mimo to długo się utrzymała. Bąbelków nie za dużo ale jak dla mnie może być. Smak znośny, choć żadna rewelacja. Nie czyć alkoholu. Zapach mało przyjemny, choć trudno mi napisac teraz czemu ;-)
    Etykieta trochę pretensjonalna.

Moja ocena: [2.925]
    www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

Comment

• marcin_l
      • 2001.10
      • 145

To jeszcze zdjęcie
      Attached Files
      www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

Comment

• Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 2003.02
        • 7971

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny bursztynek. [4.5]
        Piana: Hm.Pojawiła się i zostawiła wianuszek na pokalu. [3]
        Zapach: Alkoholowy,słodkawy,ale zarazem jakby kwskowate nutki idzie wyczuć. [3]
        Smak: Słodkawe,posmak alkoholowy,potem przechodzi w jakąś kwaskowatość.Bardzo ciężko je ocenić jednoznacznie. [3]
        Wysycenie: Drobne pęcherzyki cały czas pracują,ale nie jest przegazowane. [4]
        Opakowanie: Butelka typu euro.Etykiety mnie osobiście się podobają,ale tekst o rozkoszach rajskich mnie powala na kolana(ze śmiechu) [3.5]
        Uwagi: Sam nie wiem jak je ocenić.Nie jest to piwo złe,ale dobre też nie jest.Można do niego wrócić,ale czy z chęcią...

Moja ocena: [3.15]

Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

Comment

• kentaki
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.10
          • 452

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, pełny, klarowny kolorek, falny [4]
          Piana: Ładnie się formuje, jest nawet sztywna i powoli opada zostawiając ślady na kuflu [4]
          Zapach: Zapach nijaki bez konkretnych akcentów. [2.5]
          Smak: Smak przyzwoity, lekko wytrawny bez specjalnie wyczuwalnego chmielu ale pozostawiający fajną goryczkę w gardle. Wydaje mi się, że czuć spirytus. [2.5]
          Wysycenie: Dobre nagazowanie, w sam raz jak na mocniejsze piwko [3.5]
          Opakowanie: Etykiety fajne, ciekawe teksty na kontrze, wszelkie informacje i goły, zardzewiały kapsel. butelka euro zwrotna. [3.5]
          Uwagi: Piwo całkiem zwykłe ale warte powrotu. z informacji na etykiecie wynika, że zmniejszono ekstrakt i alkohol, nie mam porównania z poprzednikiem ale w związku, że nie przepadam za mocarzami ten model polecam jako piwo pełne lub pełniejsze.

Moja ocena: [2.825]

Comment

• becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnobursztynowy, klarowne [4]
            Piana: biała, drobna ale ze średnimi pecherzami, nie osadza się na szkle, opada powoli [3.5]
            Zapach: chemiczny, srodków czyszczących z lekkim slodowym zapachem [1.5]
            Smak: szczypiace, chemiczne, przy pierwszym łyku wykrzywiłem sie niemiłosiernie, dziwnie gorzkawe (to chyba to spowodowalo mój grymas), to piwo chyba naprawdę zawiera jakiś środek czyszczący, nie da sie pić [1]
            Wysycenie: zdecydowanie za duże [2]
            Opakowanie: bączek 0,33, prosta etykieta, firmowy kapsel [3]
            Uwagi: To piwo chyba naprawdę jest robione na kranówie, cos okropnego, po pierwszym łyku idzie do zlewu. Zakupione w Joli.

Moja ocena: [1.725]
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Seta
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, za jasny. [2.5]
              Piana: Po nalaniu bardzo ładna. Jak na mocne trwała. [4]
              Zapach: Mało wyrazisty, słodowy. [3.5]
              Smak: Słodkawe gładko wykończone goryczką. Żadnych nieprzyjemnych posmaków, na pewno nie kwaskowate. Nieco czuć etanole [4]
              Wysycenie: Trochę za duże, szczypie w język. [3]
              Opakowanie: Fajna nazwa. Estetyczna etykieta, [4.5]
              Uwagi: No ja jestem w szoku. Dostałem od kogoś na zlocie.
              Zdecydowanie lepsze niż wynika z komentarzy moich przedmówców, a specjalnym fanem mocnych nie jestem.
              Polepszyło się? Dostałem świeższe? Czy nie znam się?

Moja ocena: [3.725]
              Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• kloss
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.03
                • 2526

Powiem krótko.
                Na etykietach "Rotmistrza" i "Rotmistrza Mocnego" napisano o nowej recepturze.
                Moja rada-wrócić do poprzedniej.

Comment

• Cez
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 1789

W jednym z mazowieckich miasteczek można kupić rotmistrza mocnego z datą ważności do 1.06.2006 r.
                  Last edited by Cez; 2006-09-21, 10:30.
                  Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• babalumek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1207

Kupiłem je w miejscowości Sosnówka koło Karpacza w miejscowym sklepiku. Kosztowało 1,5zł za butelkę więc wypiłem z gwinta czekając na autobus i tyle. W smaku dawało radę, oczwyście trzeba pamiętać o cenie za te mocne piwo przy okazji picia... Uwagę zwraca głównie swoim przewodnim napisem na etykiecie: Honor i Siła
                    MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• wedge7
                      • 2007.01
                      • 217

Ocena z ARTomatu

Kolor: złoty; bardzo ładny [4.5]
                      Piana: gruboziarnista; szybko się redukuje do mizernego dywanika piany [3.5]
                      Zapach: mało wyraźny; nuty słodu i jakby kwasku [4]
                      Smak: delikatna goryczka; całość delikatnie słodkawa + kwaskowe posmaki [4]
                      Wysycenie: spore; gazu będzie wystarczało nawet na najdłuższe degustację [5]
                      Opakowanie: etykiety wykonane poprawnie + firmowy kapsel dają zadowalające opakowanie; jedynie kolorystyka mogłaby być odrobiną żywsza - ułatwiłoby to znalezienie tego piwa na półce [4]
                      Uwagi:

Moja ocena: [4.025]

Comment

• Alchemych
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2003.12
                        • 349

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa tego piwa jasna, słomkowa, jak na ponad 14 Blg trochę "słaba" ale przy samym pilzneńskim z minimalnym EBC - możliwa [4]
                        Piana: Piana przeciętna ale przejdźmy do sedna... [3.5]
                        Zapach: Zapach ciekawy, lekko orzechowy czy nawet trochę kartoflany [4]
                        Smak: Zdecydowanie słodowy smak ze specyficznym nie znanym mi dotąd zwieńczeniem - duży plus za oryginalność smaku [4.5]
                        Wysycenie: Jak dla mnie prawie idealne, czyli nie za duże. [4.5]
                        Opakowanie: Bączek 0,33 l - coraz bardziej przekonuje mnie to opakowanie . Etykieta bardzo zrównowarzona estetycznie. Minus za tandetne chwyty: "Rotmistrz Mocny - HONOR I SIŁA" albo "R...M... - roskoszy rajskich nie chcę znać ni wiedzieć gdzie się kryją, tylko mnie Panie Boże wsadź gdzie święci Rotmistrza piją" - Co za ochyda !!!!! Za grosz subtelności - fe. [4.5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.2]

Comment

• zetko
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2005.03
                          • 28

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny żółty - taki jakiś przybrudzony [3]
                          Piana: krótkotrwała, znika po chwili [3]
                          Zapach: podczas otwierania piwa przyjemny chmielowy, ale podczas picia tego aromatu już nie poczułem jedynie jakiś dziwny świdrujący zapach. [2.5]
                          Smak: da sie wypićczuje się specyficzna goryczkę i lekki posmak słodu [3.5]
                          Wysycenie: całkiem ok [4]
                          Opakowanie: zawsze mnie bawią te małe buteleczki 0,33 zwrotnenajczęściej nikt sie na nich nie stara zamieścić jakiej kol wiek ciekawiej etykiety. na tym piwie jest zdecydowanie lepiej, jest jakaś kompozycja graficzna i nawet troszkę poezji [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [3.125]
                          zetko

Comment

• rotmistrz
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.06
                            • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnożółty, klarowny [3.5]
                            Piana: wysoka, biała drobnoziarnista, trwała, po opadnięciu pozostwaiła gruby kożuszek, pozostwiała ślad na szkle [4]
                            Zapach: alkohol uderza od razu, potem można wyczuć nuty slodoweale bardzo słabe [3]
                            Smak: sldkawy, lekko alkoholowy, goryczka stonowana lekko szczypie w język [3.5]
                            Wysycenie: pracowalo poprawnie i przez cały okres konsumpcji [3]
                            Opakowanie: butelka typu europa, kolorystyka etykiet nie powalająca, informacje o piwie poprawne [3]
                            Uwagi:

Moja ocena: [3.325]

Comment

• Samoglow
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2007.07
                              • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Odpowiedni na 7,2 % (Tyle miał mój Rotmistrz), jaśniejszy bursztyn. [5]
                              Piana: Grubopęcherzykowa, dość dziurawa, opada średnioszybko, tworzy korzuszek do końca [4]
                              Zapach: Podobnie jak w Pilsie, trochę mocniejszy z nutami słodu jakiegoś takiego zwietrzałego, stęchłego. [2.5]
                              Smak: Także jak w Pilsie, mocniejszy, lekko orzechowy, jakiś nieświeży słód, chmielu nie można wyraźnie poczuć. Nie jest to udana marka Grudziądza. [2.5]
                              Wysycenie: Tu specjalnie nie można narzekać. Jak na moce wystarczające. [4.5]
                              Opakowanie: Jest kontra, jest "wierszyk", ale ekstraktu nie ma. P.S. Na mojej butelce były 2 kontry . [4]
                              Uwagi: Po "Dziewiątce", "Hubalu", czy "Krzepkim". Można się niesamowicie rozczarować.

Moja ocena: [2.95]

Comment

• karczoch
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2008.07
                                • 17

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnozłoty [3.5]
                                Piana: zupełnie przyzwoita, ale b. szybko opada [3.5]
                                Zapach: b. słaby, minimalnie chmielowy i drożdżowy [3]
                                Smak: na szczęście nie czuć alkoholu, ale smaku brak, delikatnie wyczuwalny słód; nieco wodniste; brak goryczki [3]
                                Wysycenie: zdecydowanie za słabe [2.5]
                                Opakowanie: takie samo jak Rotmistrza, czyl beznadziejne, tyle, że czerwone a nie zielone [2]
                                Uwagi:

Moja ocena: [3]

Comment

Przetwarzanie...