Janów Lubelski, Janów
Collapse
X
-
Te pogłoski już dawno zostały zdementowane. Fakt, były swego czasu pewne niepokojące sygnały, ale na szczęście wszystko się wyjaśniło.Comment
-
Wczoraj pijąc Janowa w miejscowości jego wytwarzania, dostrzegłem ciekawy i przyjemny miodowy posmaczek. Podzieliłem się tym spostrzeżeniem z Panem Wiktorem Niedziałkiem, który poinformował mnie, że ten smaczek pochodzi z tzw. masy okocimskiej, czyli wosku (zapewne jakiegoś specjalnego, skoro ma swoje określenie), którym raz na trzy miesiące wykłada się kadzie fermentacyjne. Ciekawe. Jak dla mnie ta miodowość była odrobinę za bardzo wyczuwalna, a z kolei tak jakby za mało było chmielu (albo był nieco "przygłuszony" przez to pierwsze). Piwo więc nie tak rewelacyjne jak przy mojej przedostatniej, kwietniowej konsumpcji, ale mimo to znakomiteComment
-
Swego czasu rozmawialiśmy o Żywym, że to dość mocno zbożowe w smaku piwo. Janów - to są dopiero rustykalne klimaty! Pijąc je, mam wręcz wrażenie spożywania koktajlu z błonnikaZ ostatnich spostrzeżeń także takie, iż posmaczek woskowy stracił na zbyt dużej moim zdaniem intensywności. I podtrzymuję swoją opinię, że przydało by się nieco dochmielić to piwo.
Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Z uwagi na to, że sam nie mogłem pofatygować się do Janowa Lubelskiego, piwo przyjechało do mnie w plastikowej butelce. Mam nadzieję, że początkującemu smakoszowi to wybaczycie.
Wstawiając janowskie piwko do lodówki zastanawiałem się, czy plastik szybciej przewodzi zimno niż szklana butelka. W końcu nie wytrzymałem i zastosowałem przyśpieszacz, czyli krótką kwarantannę w zamrażalniku.
Po pierwszym łyku chciało się wypić następny i następny i tak do samego końca. Piwo bogate i treściwe, wspaniały słodowy smak i zapach - dla mnie prawdziwa RE-WE-LA-CJA !!! Przypomina mi piwa z zamierzchłych czasów, kiedy (jako małolat) będąc na wakacjach u babci zbierałem puste butelki po wiejskim festynie.
Nie dojrzałem jeszcze do fachowego oceniania piwa, ale to bez wątpienia będzie na "piątkę"."Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.Comment
-
A swoją drogą kolega nieźle zaczyna swoją przygodę z forum, od jednego z najlepszych jasnych piw w Polsce.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2007-10-19, 23:11."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Piątek, czyli kolejna dostawa z Janowa przyjechała do mnie w plastikowej butelce.
I tutaj następuje szok, konsternacja i zdziwienie wielkie. Od razu poznałem, że kolor nie taki, a po nalaniu do kufla byłem pewien, że to co wypiję nijak się ma do janowskiego speciału. Ledwo słomkowy kolor, bez piany, bez zapachu i smaku i tylko gazowanie było przyzwoite. Kolega, który to przywiózł, od razu przy barze połapał się, że coś jest nie tak, kiedy barmanka lała piwo, które w ogóle się nie pieniło (przeciwieństwo tego sprzed tygodnia). To "piwo" nalewane było w barze przy browarze dzisiaj popołudniu. Czyżby jakieś oszukaństwo wielkie to było, czy jak ???
p.s. wypiłem dwa kufle, a reszta pewnie pójdzie do zlewu... szok.Ostatnia zmiana dokonana przez piowen; 2007-10-26, 21:28."Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.Comment
-
^ No niestety, o piwie, do którego ma się duży sentyment, należy pisać także wówczas, gdy zbyt wiele pozytywnego nie ma się do napisania...
Podobnego zdziwienia co piowen ja doznałem tydzień temu w knajpce na 1-go Maja w Lublinie. Kolor jasny. Porównałem ze stojącą na ladzie Perłą i nie zauważyłem różnicy. Zapach kojarzący mi się z koncernówkami: mocny chmielowo-alkoholowy. W smaku też dominuje chmiel w zbyt dużej ilości wraz z wyraźnym, choć nie aż tak nachalnym alkoholem. Gdyby nie obecność tego samego co zawsze, znakomitego słodu - wyczuwalnego wyraźnie jednak dopiero w drugiej połowie szklanki - piwo to byłoby po prostu słabe, a tak jest ledwo ledwo przyzwoite
Browar Janów zmienił ponoć piwowara. Zmiana okazała się na gorsze. Co ciekawe, będąc w środę w Janowie, piłem piwo ewidentnie jeszcze spod starego piwowara.Comment
-
To niemożliwe, aby w tak krótkim czasie piwo przeszło taką degradację. Wczoraj byłem taki wściekły, że miałem wsiąść w samochód, pojechać do Janowa i wylać te pomyje barmance na głowę..."Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.Comment
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Nie miałem jeszcze okazji skosztować najnowszej warki z Janowa (uniemożliwiły mi to popołudniowe zmiany w minionym tygodniu), ale znajomi, którzy w ostatnich dniach pili to piwo mają podobne wrażenia, co piowen. Ponoć piana znika w trybie natychmiastowym, jasny kolor w niczym nie przypomina dawnego Janowa, smak wydaje się być rozwodniony, a piwo mało treściwe. Mam wrażenie, że to nie jest już piwo, którego dotyczy temat. Wszystko wskazuje na to, że została obniżona ekstraktywność, przez co piwo straciło swój pierwotny charakter. Nie zdziwiłbym się, gdyby wkrótce na liście piw znalazła się nowa pozycja z Janowa.Comment
-
przecież Janów wymodził niedawno coś nowego, "lżejszego": http://www.browar.biz/piwo.php?id=2052- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
Related Topics
Collapse
-
Do Erfurtu przybyliśmy w poniedziałkowe popołudnie 12.08.2024. Po rozłożeniu się w hotelu i spacerze po pięknej starówce wypadało udać się na jakieś miejscowe piwo
. Z ośmiu browarów jakie znajdują się w mieście w poniedziałki czynny jest tylko jeden - Waldkasino, więc nie było...
-
Channel: Niemcy
-
-
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem sporządzić spis browarów, z których produkcją miałem okazję zapoznać się, kiedy jeszcze istniały. Pomyślałem, że w klasyfikacji odwiedzonych browarów nikt nie ma szans z @abernackim, hobbystycznie się nie udzielam, więc może tu mam jakieś...
-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
To piwo ma już swój wątek:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...oubadour-magma
jednak od 2019 r. nie warzą już kontraktowo tylko w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii Wschodniej.
...-
Channel: Belgia
2025-02-18, 23:30 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment