Mnie Janów smakował w każdej knajpie w Janowie choć muszę się zgodzić, że wersja sprzedawana w Zwierzyńcu była jeszcze lepsza (więc coś z tą wersją "eksportową" może i jest?). Jeżeli rzeczywiście na imprezach dają kiepskie piwo to bardzo złe zagranie bo to jedyny ich sposób na reklamowanie swojego produktu. Co do knajpy przybrowarnej to rzeczywiście nie jest to knajpa na rodzinny obiad . Ale w sumie takiej knajpy z Janowem która odpowiadała by dzisiejszym standartom to chyba nie ma (może knajpa w hotelu?).
Janów Lubelski, Janów
Collapse
X
-
Last edited by zythum; 2005-08-29, 09:52.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
-
-
Janów znam z kilku źródeł:
Knajpy po okolicznych wiochach - zazwyczaj dobre piwo (w lipcu tego roku świetne piwo)
KEG brany z browaru - zazwyczaj dobre - czasem dziwnie mocne i ciemniejszej barwy.
Kupowane bezposrednio w browarze dzieki uprzejmości pana prezesa, do PETów - świetne piwo.
Dodatkowo dowiedziałem się ostatnio, że browar wypuszcza piwo pasteryzowane i niepasteryzowane - zależnie od woli zamawiającego. NIe wiem co o tym mysleć, ale tak twierdził prezes
W samym Janowie w knajpie piwa nie próbowałem :/MM961
4:-)
Comment
-
-
Żeby jeszcze wiedzieć które knajpy zamawiają niepasteryzowane?To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Z tym pasteryzowanym i niepasteryzowanym, to rzeczywiście ciekawostka, o której nic nie wiedziałem, chociaż z tym piwem stykam się dość często. Zrobię mały rekonesans, może dowiem się jakichś szczegółów. Jeżeli zaś chodzi o serwowanie gorszej jakości wyrobu na masowych imprezach, to praktyka rzeczywiście dziwna, lecz, niestety, prawdziwa. Stąd zapewne bierze się zła opinia o piwie Janowskim wśród mieszkańców Janowa i okolic. W knajpach w okolicznych wioskach też trudno uświadczyć Janowskiego pierwszej jakości, gdyż klientela do wymagających nie należy. Zatem najlepiej uczynić tak jak wspomniałem wcześniej: zaopatrzyć się w piwo bezpośrednio u wytwórcy. Swoja drogą zastanawiam się, co browar ma na celu, eksperymentując tak z jakością piwa?
Comment
-
-
Janow w Chelmie
Podczas dlugiego weekendu kupilem bilet turystyczny, i wraz z dziewczyna wyruszylismy w Polske... Trafilismy do Chelma, podczas zwiedzaniamiasta natknalem sie na szyld z nie znanym mi wczesniej piwkiem z browaru Janow Lubelski. Lokal okazal sie totalna speluna, wiec dziewczyne zostawilem dla bezpieczenstwa na zewnatrz Nie mniej warto bylo, browarek okazal sie pierwsza klasa. Polecam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JaroslavLokal okazal sie totalna speluna
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jaroslav(...)browarek okazal sie pierwsza klasa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LacrifernoNo to zajrzyj do knajpy przy Browarze w Janowie, to jest dopiero hardcore ,
...ale piwko podają tam zawsze świeżutkie, gdzie indziej można się natknąc na nieco odstane.
Czy jest to nadal aktualne?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JaroslavPodczas dlugiego weekendu kupilem bilet turystyczny, i wraz z dziewczyna wyruszylismy w Polske... Trafilismy do Chelma, podczas zwiedzaniamiasta natknalem sie na szyld z nie znanym mi wczesniej piwkiem z browaru Janow Lubelski. Lokal okazal sie totalna speluna, wiec dziewczyne zostawilem dla bezpieczenstwa na zewnatrz Nie mniej warto bylo, browarek okazal sie pierwsza klasa. Polecam.To inaczej miało być, przyjaciele,
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pawelek59W przewodniku piwosza napisali, że mozna w tej knajpie kupić piwo w butli 5-cio litrowej.
Czy jest to nadal aktualne?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAcksonDodatkowo dowiedziałem się ostatnio, że browar wypuszcza piwo pasteryzowane i niepasteryzowane - zależnie od woli zamawiającego.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor bardzo ładny. Odpowiednio ciemny, miodowy, konkretny. [4.5]
Piana: Piana także ze względu na słabe nagazowanie nie trzyma się długo. Jednak piwo nalane ze świeżej beczki posiada pianę wzorcową, bielutką, sztywną, o śmietanowej konsystencji, układa się w grzybek i intensywnie obkleja szkło. Poezja. Jednak zdaża się to nie na każdym piwie przez co minus 0,5 w ocenie [4.5]
Zapach: Zapach słodowy, bez naleciałości obecnych w niektórych małych browarach. Bez nachalnego alkoholu. Delikatny aromat chmielu (podobno Lubelskiego) [5]
Smak: Słodowy, ale nie za słodki. Choć delikatnie chmielone goryczkowo bardzo pasuje do całości. Na szczęście nie czuć zawartości alkoholu w smaku (choć wolałbym słabsze piwo, by spokojnie móc więcej wypić). Na smak tego piwa składa się tak wiele różnych posmaków, że trudno je wyizolować. Całość tworzy mocną '5'. [5]
Wysycenie: Nasycenie bardzo słabe. Dzięki czemu można piwo pić bez obawy o zagazowanie się. Jednak nie ma co trzymać piany. Mnie jednak odpowiada. [4.5]
Opakowanie: Lane z firmowego nalewaka do firmowej szklanki prezentuję się świetnie. [5]
Uwagi: Gratulacje dla browaru za to piwo.
Moja ocena: [4.9]MM961
4:-)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, miodowo-bursztynowy. Bardzo przyjemny. [5]
Piana: Wzór dla wielu piw. Kremowa, o gęstej konsystencji. Kolor delikatnie żółtawy, kremowy. Trzyma sie bardzo długo, pięknie osiada na szkle. [5]
Zapach: Słodowy, bardzo przyjemny. Da się też wyczuć delikatny chmiel. Obecne są też delikatne akcenty miodowe. [5]
Smak: Słodowy z delikatną goryczką i chmielowym posmakiem. Mimo sporego ekstraktu nie czuć słodyczy. Delikatny posmak alkoholowy nie jest nachalny i nie zaburza smaku. [5]
Wysycenie: Początkowo świetne z pracowitymi bąbelkami. Z czasem jednak szybko słabnie. Ma to jednak też swój plus, bo nie powoduje uczucia pełnego brzucha. [4.5]
Opakowanie: Beczka, więc czy ocena może być inna? Do tego firmowy nalewak. Gdzieniegdzie można jeszcze trafić na resztki browarowego szkła. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.975]
Comment
-
-
W ostatnich dniach po Janowie zaczęły krążyć plotki o zaprzestaniu działalności browaru. Nie jest to informacja potwierdzona, ale kilkudniowy brak tego piwa w lokalach, gdzie zawsze było dostępne nie wróży nic dobrego. Dziś usłyszałem informacje (również nie sprawdzone) o remoncie w browarze, stąd ten przestój. Oby ta druga wersja była prawdziwa. Gdy dotrę do jakichś konkretów z pewnością o tym napiszę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno Wyświetlenie odpowiedziA w knajpie można kupić piwo w butli 5-cio litrowej, czemu nie? Warunek jest tylko jeden: trzeba sobie taką butlę przynieść .
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LacrifernoZaczerpnąłem ostatnio wiedzy w browarze na ten temat. Niestety, jak mnie poinformnowano piwo dostępne w barach jest pasteryzowane.
Comment
-
Comment