Imielin, Szpunt Mocne

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

Imielin, Szpunt Mocne

Piwo SZPUNT MOCNE z Browaru Imielin, piwo jasne, alk.do 7%obj.

Piwo w zapachu kwaśne. Kolor bursztynowy, gazu mało, jak z puszki.
    Smak kwasowość, trochę goryczki. Piany praktycznie brak, cieniutki okrąg na lustrze.

Cena 2,30 za puszkę. Za tą cenę uważam, że lepiej coś innego kupić.
    Pozdrawiam Cię !!!!
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19297

ale jaka nazwa... powala

Comment

• mwa
      • 2003.01
      • 5071

Jako, że brak jest opisów dodam małe zdjęcie puszki.
      Attached Files
      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• JAckson
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 6123

Piwo zakupione przypadkowo w sklepie spożywczym we Wrocławiu. Zbyt mocno chłodzone w sklepowej lodówie (co mogło zmienić jego smak)

Puszka 0,5 dm3

Pierwszy mój kontakt z browarem Imielin.

Wygląd puszki typowy dla tego typu piw (duży napis w pionie). Kojarzy mi się z Hammerem i Atomem. Napisy na puszce bez treści ale i bez głupot.

Bałem się tej mocy i blachy, ale...

Po przelaniu do kufla:

Kolor: troche zbyt jasny do mocy, bez ciekawej głębi.

Nacycenie raczej słabe ale piwo pracuje cały czas

Piana słaba i szybko opada (może to efekt przechłodzenia)

Zapach (tego się bałem): całkiem przyjemny. Delikatnie chmielowy. Zachęcajacy do wypicia

Smak: Zaskoczyło mnie to, że wogóle nie wyczułem alkoholowego posmaku. Wszystkie nuty bardzo delikatne (może zbyt słabe). Piwo pozostawia jakiś nieodgadniony przeze mnie posmak.

Jednym słowem miłe zskoczenie

Moja ocena: [3.9]
        MM961
        4:-)

Comment

• Aldach
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.07
          • 1269

Mając na uwadze złe doświadczenia z piwami z Imielina ostrożnie podchodziłem do Szpunta. I Miłe zaskoczenie - mimo jaśniutkiego, jak na mocne piwo, koloru i słabej, szybko znikającej piany jest to naprawdę dobre piwo. Nagazowanie wystarczające, miodowy, długo utrzymujący się zapach i również lekko słodkawy, miodowy smak, prawie bez goryczki a mimo to nie przesłodzony. Puszka taka sobie, brak podanego ekstraktu. Podsumowując - niezłe piwo w znakomitej cenie (1.70 PLN) - jeżeli nie zniknie ze sklepu (bo na razie spotkałem się z nim w jednym tylko sklepie) to zagości u mnie częściej.

Moja ocena: [3.725]

Comment

• kwachu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 3

Mój byl chyba jakiś przeterminowany, mianowicie moge powiedzieć ze bylo to najgorsze piwo jakie małem watpliwa przyjemnosc pic. Śmierdzialo jakims bananem i bylo tak obrzydliwe ze wiekszosc wyladowala w zlewie. NIEPOLECAM:

Comment

• boku
              Porucznik Browarny Tester
              • 2002.09
              • 444

6.2

Poziom piw bardzo się wyrównał. "Szpunta" pije się z wielką przyjemnością. Tutaj chciałem tylko zaznaczyć, że co najmniej od ubiegłego roku zawartość alkoholu wynosi 6.2 % obj. Na puszce jest wydrukowane "6 2% obj," co samo w sobie jest ciekawostką. Gdzie kropka lub przecinek? Każdy zainteresowany może to sam zobaczyć na fotce puszki tego piwa.

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Zwykłe pilsowe złotko. Co nie dziwi, bo przy takiej zawartości alkoholu nie jest to żadne mocne, a zwykły pils. Stąd odejmuję punkty, bo w końcu mocne winno być ciemniejsze. [3]
                Piana: Niezbyt wysoka i dość szybko opada do dziurawej kołderki. [3]
                Zapach: Dość silny, słodowo-chmielowo-metaliczny, z lekko ścierowatą, małobrowarową nutką [3]
                Smak: Smak zaskakuje pozytywnie. Pierwszym wrażeniem jest potężna słodowość, dość wytrawna. Potem pojawia się chmielowość, dość ostra i silna, ale nie nieprzyjemna. Gdyby browar nie udawał że to piwo mocne, byłoby w porządku. A tak, niestety i z niechęcią muszę odjąć punkty - po prostu tak nie powinno smakować piwo mocne, bo jest to pils. [3.5]
                Wysycenie: Bardzo dobre. [4.5]
                Opakowanie: Fajne żółto-złote tło puszki. Napisy troche za duże, ale opakowanie nie odrzuca. [3.5]
                Uwagi: Ostatnie z piw otrzymanych w październiku w Pszowie od Iommiego. Dzięki!

Moja ocena: [3.3]

Comment

• Shlangbaum
                  • 2005.03
                  • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty. Typowy pils. [4.5]
                  Piana: Średniopecherzykowy ale bielutki i trwały kożuszek. [4]
                  Zapach: Lekki chmielowy z nudnawą słodkawością w tle. [3.5]
                  Smak: Dominuje nudnawa słodkawość (typowa dla Imielina, jak to e-prezes niekiedy pisał i zapewne pochodząca z od 1/5 zasypu - kukurydzy - o czym dowiedziałem się od Pana Jadowskiego i pisałem już przy ocenie piwa GKS). Ponadto lekka goryczka. [3]
                  Wysycenie: Przegazowanie pozostaje na żołądku. W szklance bąbelki sporawe i niezbyt równomiernie buzujace. W ustach podsyca słodkawość zamiast ją rozbijać [3]
                  Opakowanie: Bardzo estetyczna puszka. Duże litery sprawiają, że jest nie wyszukana ale tekstura z tła robi wrażenie głębi i zachęca do otwarcia piwa. Szkoda, że ekstraktu nie podali... czy jest aby coś do ukrycia [4]
                  Uwagi: Piwo przyniesione z Gali Piw i Browarów Małopolski 2006. Nie powala i raczej szybko nie powtórzę. Przypomina mi Warkę Strong Przepłuczę po nim chyba usta i flaki Koźlakiem z Boss'a

Moja ocena: [3.4]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19297

Ocena z ARTomatu

Kolor: zbyt jasny jak na mocne, ot taki pilsowy. [3]
                    Piana: niewysoka,grubopęcherzykowa, ale przy mocnym schłodzeniu jeszcze bardziej mizerniejsza. [3]
                    Zapach: charakterystyczny bukiet imielina, ni to słodowy, ni miodowy. [3]
                    Smak: charakterystyczny, pozostawiający długo na języku; słodkawe wręcz, bo goryczka przytłoczona miodowym posmakiem, który w ToP-Fer midowym mi nie przeszkadzał, ale tu jest nie na miejscu. [3]
                    Wysycenie: zadowalające nie jest, ale ujdzie. przez 10 minut snuje się strużka drobnych bąbelków z dna. [3.5]
                    Opakowanie: bardzo niewyszukane, napisy z akcentem na mocne. [2.5]
                    Uwagi: dawno nie piłem, więc postanowiłem sobie odświeżyć to wspomnienie, ale poza zmianą barwy na jaśniejszą i obniżeniu parametrów nadal jest do wypicia tylko raz. szkoda, bo weizen od nich mógłby też mieć te charakterystyczne słodowo-miodowe nutki.

Moja ocena: [3]

Comment

• piotrsh
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2003.07
                      • 435

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty-poprawny [3]
                      Piana: Średnioziarnista dość szybko znika, pozostawia kręgi na kuflu [3.5]
                      Zapach: Słodkawy - nic specjalnego [2.5]
                      Smak: słodkawy dla mnie praktycznie nie wyczuwalna goryczka [2.5]
                      Wysycenie: zdecydowanie za małe [2]
                      Opakowanie: Ciekawe, czszególnie tło [4]
                      Uwagi: Na razie wstrzymam się z dalszymi zakupami, choć z pewnością Szpunt wzbogacił asortyment piwa w sklepie, w którym zwykle kupuję

Moja ocena: [2.675]
                      Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

Comment

• Czapayew
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.10
                        • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasniutki, zupełnie nie jak "mocne" [3.5]
                        Piana: oooo... obficie się zapieniła i trwała dość długo, w miare gęsta [4]
                        Zapach: brak, jakaś tam nuta słodkawości [1.5]
                        Smak: poza lekko słodkawo-alkoholowym posmakiem brak cech właściwych piwu [2]
                        Wysycenie: co najmniej dobre [4.5]
                        Opakowanie: pucha taka sobie - ale odróżnia się na półce [3.5]
                        Uwagi: Zakupione w katowickim ZENICIE. Bezpłociowe i nie zachęcające do ponownego zakupu.

Moja ocena: [2.3]
                        "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                        www.piwnekapsle.net

Comment