Żnin, Leszek

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piwo ma kolor w kierunku bursztynu. Ja nie lubię piw o kolorze słomkowym, lubię zaś piwaj ajsne o kolorze bursztynu. [4.5]
    Piana: Piana śnieżnobiała, drobnopęcherzykowa, zwarta. Byłaby 5 gdyby utrzymywała się ciut dłużej. [4.5]
    Zapach: Słodowy bardzo przyjemny [4]
    Smak: Tu mam dylemat bo piwo ze szklanki smakuje troche gorzej niż z butelki. Wyraźnie wyczuwalna goryczka ale niestety zostawia metaliczny posmak. Piwo dość treściwe w smaku, takie "męskie" jak piwa z lat 80. Zaletą jest to, że po każdym łyku ma się ochotę na następny. [3.5]
    Wysycenie: Wysycenie jest odrobinę zbyt małe. Z jednej strony na szczęście nie jest syfonem jak koncernówki ale z drugiej brak trochę tego "szczypania" na podniebieniu co w piwie jasnym daje wrażenie orzeźwienia. [3.5]
    Opakowanie: Butelka Euro - ja takie lubię najbardziej ale niestety nie mogę dać wyższej oceny ponieważ etykieta jest ... żałosna zarówno pod względem kolorystki jak i wykonania. Sam pomysł nie jest najgorszy ale wykonanie ... [2.5]
    Uwagi: Ogólnie to piwo przypomina mi piwa pite gdy byłem znacznie młodszy a moim zyciem niepodzielnie rządziły koncerty punkowe i gra w piłkę nożną. Czy miało to wpływ na ocenę - być może ale to piwo smakiem broni się samo.

Moja ocena: [3.775]
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

Ocena z ARTomatu

Kolor: KOlor tego piwka przyzwoity, trochę jasny jak na ponad 6% mocy. Wydaje się jednak trochę matowy [4]
      Piana: Piana niestety dość słaba i szybko opada pozostawiając nalot na powierzni piwa [3.5]
      Zapach: Zapach ciekawy (dla mnie nieodgadniony) przyjemny i apetyczny [4.5]
      Smak: Bardzo przyjemny smak - świeży, chmielowy, bez nalotu alkoholowego. Piłem z wielką przyjemnością [5]
      Wysycenie: Nasycenie mizerne - leniwe pęcherzyki unoszą się z dna. Jednak nie przeszkadz to w odbiorze tego piwa [3.5]
      Opakowanie: Opakowanie zwyczajne. Butelka Euro. Etykieta ładna i charakterystyczna. Kapsel z nadrukiem ale nie specjalnie ładnym [4]
      Uwagi: Piwo spożywane dzięki uprzejmości Latarnika. Dzięki.
      Z przyjemnością kupowałbym to piwo i to często.

Moja ocena: [4.5]
      MM961
      4:-)

Comment

• breslauer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 2690

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny, powiedziałbym, że to kolor dojrzałego złota. [4.5]
        Piana: Początkowo duża i puszysta, później nieco opada. [4.5]
        Zapach: Przyjemny, chmielowy, z lekką nutką owocową. [4.5]
        Smak: Smak to czysta poezja! Subtelna goryczka, rozlewająca się po podniebieniu, głęboki taki jakby chlebowy posmaczek stawiają żninowego Leszka na najwyższej półce. [5]
        Wysycenie: Umiarkowane, ale takie akurat mi odpowiada, przynajmniej nie szczypie za mocno w podniebienie. [4.5]
        Opakowanie: Etykieta troszkę nieczytelna - jakoś te elementy zlewają się w jedno ... [4]
        Uwagi: Niniejszym zamieszczam podziękowania dla Latarnika, dzięki któremu mogłem Leszka spróbować. Nie wiem, czy jest wersja beczkowa, ale to całkiem fajna rzecz i żałuję, że nie mieszkam bliżej browaru.

Moja ocena: [4.675]

Comment

• robox
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.11
          • 8188

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
          Kapsel z nadrukiem ale nie specjalnie ładnym
          Czyżby Browar Żnin dorobił się własnego firmowego kapsla?
          A może jest to standardowy "Polskie Piwo" czy zwykły z nadrukiem daty przydatności do spożycia?

Comment

• naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robox
            Czyżby Browar Żnin dorobił się własnego firmowego kapsla?
            A może jest to standardowy "Polskie Piwo" czy zwykły z nadrukiem daty przydatności do spożycia?
            Kapsel standardowy, czarny "Polskie Piwo".
            Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• nikita_banita
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 1363

Piwko otrzymane dzięki wymianie na giełdzie warszawskiej.

Piwo zapakowane do lodówki na 24h przed odbezpieczeniem. Po otwarciu moje nozdrza zaczął pieścić delikatnie karmelowo-słodkawy zapach; kolor jasno słomkowy, raczej blady. Piana w szkle po nalaniu była drobna, niewysoka, ale niestety bardzo nietrwała; nagazowanie niewielkie, zupełnie nie przeszkadza niewielki udział bąbelków podczas degustacji. Po pierwszym łyku moje kubki smakowe podrażniła delikatna goryczka, pozostająca w ustach jeszcze przez chwilę po przełknięciu - wrażenie to towarzyszyło mi do końca spożycia.
              Bardzo miłe zaskoczenie w porównaniu z poprzednim razem, kiedy miałem okazję pić to piwo.

Comment

• Gambrinus
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.06
                • 696

Testowany egzemplarz dostalem od Latarnika - wielkie dzieki

Podobnie jak Zythumowi smak tego piwa kojarzy mi sie z latami 80-tymi. Kolor, piana i wysycenie CO2 bez zarzutu. Bardzo sympatyczny slodowo - chmielowy zapach. W smaku tresciwe, z przyzwoita goryczka i wyczuwalnym posmakem slodu, w tle trudny do sprecyzowania posmak (jakby wody gotowanej w aluminiowym czajniku), ktory mi troche przeszkadzal. Chetnie sprobowalbym go z beczki. Ogolnie 4 (2-5)
                Popieraj małe browary!!!
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• yendras
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.12
                  • 2052

Do tej pory Leszek nie sprawiał mi żadnych przykrych niepodzianek, ale to co spotkało mnie ostatnio to awaria na całej linii Piwo całkowicie pozbawione piany i gazu - wyglądało jakbym kufel napełnił sokiem jabłkowym. Smak słodko - metaliczny. Ohyda

Comment

• yendras
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.12
                    • 2052

Zapmniałem dodać, że ekstrakt skoczył do 12,5 Blg - alkohol bez zmian (6,2) - ale i tak Leszek awansował do miana Mocnego

Comment

• e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19267

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty, tylko 4, bo dla mnie za ciemny. [4]
                      Piana: spora, ale znikająca po 3 min., drobnopęcherzykowa. [3.5]
                      Zapach: delikatnie chmielowy, z akcentami chlebowymi. [4.5]
                      Smak: do poezji bym nie zaliczył , ale przyjemnie, w sposób stonowany nachmielone, ze słodowymi akcentami. [4.5]
                      Wysycenie: nasycenie jednak to mizeria niesamowita. na poczatku widać jakieś pęcherze, potem nawet na języku trudno coś wyczuć. 3 to i tak pewnie za dużo. [3]
                      Opakowanie: butelka euro z ładnie zaprojektowaną etykietką, poprawnie przyklejoną. może przyciągać wzrok. [5]
                      Uwagi: pozyskane od dzika na giełdzie żywieckiej. spróbuję jeszcze kiedyś! chyba warto...

Moja ocena: [4.325]

Comment

• yendras
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.12
                        • 2052

Leszek zaskoczył mnie po raz kolejny: tym razem kolor bursztynowy (prawie jak Dobre Mocne vel Mocne Dobre z Lwówka), smak wyraźnie słodki z posmakiem razowego chleba. Gazu znowu mało, ale nieco więcej niż ostatnio. Żeby trudniej było to wszystko pojąć zarówno piwo dzisiejsze, jak i to pite 18 czerwca kupiłem jednocześnie, więc pewnie pochodzą z tej samej warki. I o co tu chodzi

Comment

• maki
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.07
                          • 186

Jestem po degustacji Leszka Mocnego (nie wiem czy to to samo co zwykły Leszek) i nie jestem zachwycony - piwo choć termin przydatności jeszcze nie upłynął nadawało sie do wypicia (smakowo) ale piany absolutnie nie uzyskałem choć lane było z "dużej wysokości" i co najgorsze pływały w nim jakieś czarne "farfocle" - śwaidczy to niezbyt dobrze o procesie produkcji lub myciu butelek.

Comment

• maki
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.07
                            • 186

Kolejna totalnie nieudana próba wypicia Leszka Mocnego tym razem z but 500ml - całość wylądowała w zlewie (nie zobiłem tak od chyba 11 lat - ostatnim był Lubosz z Zielonej Góry). W butelce pływały męty a piwo pomimo waznego terminu było zepsute, szkoda słów... Dziwne jest to ze Leszek (nie mocny choć o tych samych parametrach) kupiony w tym samym sklepie o tym samym czasie był całkiem dobry. Proponuję założenie osobnego temetu "Leszek Mocny" i przeniesienie moich negatywów zeby nie psuły opinii o zwykłym Leszku.

Comment

• lzkamil
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 3611

Pierwszy raz wypiłem pod nową MOCNĄ nazwą. Co się porobiło z naszym Leszkiem?
                              Jakiś taki opalizujący, mętnawy - ale to mi specjalnie nie przeszkadza. Gorzej że znikł ten charakterystyczny słodowy chlebowy smaczek. Została tylko nijaka kwaskowata goryczka i jakieś takie wodniste się zrobiło. Mocna nazwa i słaby smak. Mam nadzieję że to jednorazowa wpadka, bo to było jedno z moich ulubionych polskich piw.
                              Lepszy jabol pod okapem
                              niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

Nabyłem sobie dzisiaj po raz pierwszy w tym roku Leszka z kuriozalnym dopiskiem "Mocny" na etykiecie, tak więc przystępuje do degustacji.
                                W moim egzemplarzu klarownosć doskonała, za to piany malutko. Zapach niezbyt mocny, chmielowy, przyjemny. Trochę przypomina piwa z browaru Staropolskiego.
                                W smaku faktycznie rozczarowuje. Bardzo wodniste, gorzkawe, jakieś takie nieprzyjemne. Też mam nadzieję że to jednorazowa wpadka. Jak browar ma się utrzymać w swojej aktualnej ciężkiej sytuacji, to nie wolno mu popełniać takich błędów.

Comment

Przetwarzanie...
                                X