Pilem to piwi w wersji beczkowej i musze powiedziec, ze jest to piwo, ktore na swoja nazwe (mam na mysli piwo) w pelni zasluguje. W smaku i zapachu dominuje slod, co jest wg. mnie zaleta tego piwa. Gesta piana stoi dlugo, mimo, ze piwo nie jest przesycone CO2. Kolor ciemnego bursztynu. Jest to piwo warzone w czeskiej tradycji, przynajmniej przypomina mi czeskie piwa.
Zabrze, Śląskie Mocne
Collapse
X
-
Piłem to piwo w zeszłym tygodniu. Smak dość specyficzny, bardzo słodowy, ale kończący się lekką goryczką, dla mnie zupełnie niezłe.
PS. W Płocku do nabycia w sklepie "Twój sklep" na ul. Armii Krajowej (dawny Sesam), jest puszka 0,5 litra i butelka 0,33 litra.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, głęboki, bursztynowy. [4.5]
Piana: Niska i za bardzo trwała to nie była. [3.5]
Zapach: Przyjemny, słodowy z owocowymi akcentami. [4.5]
Smak: Dominuje słód, poza tym umiarkowana goryczka. Pije się przyjemnie. [4]
Wysycenie: Dośc dobre. Nawet długo sie utrzymywało. [4]
Opakowanie: Taka sobie puszka. [3.5]
Uwagi: Nabyte w sklapie, który nadal ma jeszcze Barkasa, a kiedyś sprowadził piwa z Namysłowa. Niezłe piwo mocne o wybitnie słodowym smaku.
Moja ocena: [4.125]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny ciemno złoty kolor [4.5]
Piana: Piana na poczatku dorodna po dłuższej chwili jedynielekki kożuch i lekkie zacieki na szklance [3.5]
Zapach: Dość mocny słodkawy zapach [4]
Smak: Słodkawe brak goryczki lekko wyczówalny alkohol [3.5]
Wysycenie: Po 15 minutach praktycznie brak gazu [2.5]
Opakowanie: Ładna puszka w kolorze żółtym przeplatanym czarnym [4.5]
Uwagi: na puszce brak informacji na temat ilości ekstraktu
Moja ocena: [3.725]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Lekko ciemniejszy od solidnego Pilsa, mógłby być ciemniejszy. [3.5]
Piana: Piana średnia, początkowo jednorodna, szybko jednak pojawiają się grube bąble i piana redukuje się do resztek. [3]
Zapach: Typowy, przeciętny zapach mocnego piwa. Słód i nutki alkoholowe. Dość mocny. [3.5]
Smak: Nic specjalnego, przeciętny. Mocny smak słodowy z leciutkimi nutkami alkoholowymi i symboliczna goryczka. W smaku dość słodkie. Posmak słodowy, może ciut goryczkowy. [3.5]
Wysycenie: Dość dobre, co nie często się zdarza w mocnych piwach. Do końca się trzyma. [4]
Opakowanie: Tak jak bliźniacze opakowanie Śląskiego Super Mocnego, nie ma się do czego przyczepić (jeśli chodzi o grafikę etykiet) ale żeby się zachwycać to trochę brakuje. W porównaniu do mocniejszej wersji zamienili czarne tło na miodowo brązowe, bardziej odpowiednie do lżejszej odmiany. Mankamenty to czarny kapsel i brak ekstraktu. [4]
Uwagi: Całkiem przeciętne piwo. Ani dobre, ani niedobre. Niczym się nie wyróżnia w smaku. Można sobie kupić, bo nie jest złe, ale delektować się ciężko.
Moja ocena: [3.5]To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: klarowny ładny bursztyn [4]
Piana: gesta,biała,powoli opada i tworzy ładny dywanik [4.5]
Zapach: bardzo ładny aromat owocowy z lekką domieszką chmielu(trochę za mało dla mnie) [3.5]
Smak: w smaku czuć moc( 7 % ),delikatny słodki karmelkowy smak,lecz za mało goryczki [4]
Wysycenie: bardzo drobne pęcherzyki powietrza cały czas pracują w kufelku,lecz w ustach jakby się gdzieś traciły [4]
Opakowanie: w miarę ładna żółto-czarna etykieta z kontrą,czarny kapsel,brak podanego ekstraktu [3.5]
Uwagi: Warto spróbować,choć trzeba przyznać ,że ŚLĄSKIE MOCNE ma lekkie wachania smakowe.PZDR
Moja ocena: [3.85]mb WOS
Comment
-
-
Last edited by adam16; 2007-03-13, 19:34.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16Wedle najnowszej etykiety, Śląskie Mocne jest produkowane w firmie Van Pur w Warszawie przy ul. Kondratowicza.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaA od kiedy Carlsberg ma ?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
To samo co Van Pur do Warszawy ;o- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotA co ma Carlsberg do Van Pura?
Jak nie widzisz podobieństwa to trudno!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotA od kiedy Van Pur ma browar w Warszawie?
Wkurzająca polityka informacyjna tych największych jestBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ladny, bursztynowy kolor, klarowny [5]
Piana: ładna, gęsta pianka, wolno opada do dywanika, [4.5]
Zapach: Ciekawy owocowy zapach z nutka chmielowa, przyjemny, a jednoczesnie oryginalny, szczegolny dla tego piwa. [5]
Smak: Slodko slodowy smak, troche za malo goryczki, pasuje do zapachu, piwko to jest doskonalym orzezwiajacym napojem. [4.5]
Wysycenie: Babelki niby caly czas pracuja, pianka jest OK, jednak w smaku czuc je slabo. To jednak kwestia przyzwyczajenia, wiekszosc piw ma w smaku wieksze nasycenie CO2, jednak w tym piwie nie doszukiwalbym sie mniejszego nasycenia, jako mankamentu, po prostu takie jest [4.5]
Opakowanie: Maly baczek z zolto-czarna naklejka i kontra, kapsel Browarow Gornoslaskich, producent, Van Pur z Warszawy... znowu cos nowego, Van Pur dotad rezydowal w Rakszawie, ale coz, zapewne ... globalizacja. Mam nadzieje jednak, ze to piwko powstalo w Zabrzu [4.5]
Uwagi: Fajne piwko, przyjemne w smaku, ciekawe, takie troche inne od koncernowej masowki.
Moja ocena: [4.7]Nic lepszego od Brackiego :)
Comment
-
Comment