Zabrze, Śląskie Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Petitpierre
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2014.01
    • 2566

Wieki temu, bardziej mi smakowało Okocim Mocne (jeszcze zanim było tylko dla wróbli, bo wtedy nastąpił drastyczny spadek smaku), i Tatra Mocna wymiennie (a dużo wcześniej stara dobra prawdziwa Warka Strong), choć najlepszy i jednak droższy był Kaper. Później gdzieś to Śląskie zaczęło się pojawiać i jako cenowo i wpisująco się w temat, zostało.

Poprawy nie ma, choć Śląskie miało ciekawy wypust w formie Śląskie Ciemne, ale raczej się nie pogorszyło.
    Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6412

A Ty tylko koncernówkę?

Comment

• Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2566

Ja piję wszystko a niektóre marki sprawdzam po prostu co jakiś czas-zwłaszcza te z czasów dzieciństwa/młodości, które pamiętam przez mgłę, albo dlatego, że mój Tata je pił i wtedy się odnoszę. Najwięcej i tak piję własnego piwa-wiem na co narzekać, czego wymagać i jak trzeba mogę się z browarem rozmówić

Pamiętaj, że wieki temu nie było ani piw zagranicznych, ani polskich rzemieślniczych, więc wybór był raczej mocno ograniczony.
        Last edited by Petitpierre; 2014-03-24, 11:13.

Comment

• Javox
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6412

Ale nie było też H.G.B.

Comment

• Petitpierre
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2014.01
            • 2566

Też smutna to prawda.

Comment

• michael50
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.06
              • 325

Napis na puszce Śląskiego Mocnego, które kupiłem, głosi, że producentem tego piwa jest Van Pur, o Zabrzu nic tam nie ma, ale sądząc po wcześniejszych wpisach i zdjęciach, to właśnie te piwo.
              Ogólnie byłem przygotowany na kolejną porcję doznań, jakie do tej pory serwował mi Van Pur przy okazji np. VIP-a Super Mocnego albo Pur-a Extra Strong, ale tym razem miło się rozczarowałem. Piwo jest zupełnie do wypicia, nie odrzuca w nim ani barwa, ani zapach, ani smak. Wiadomo, że najwyższa półka to nie jest, ale trunek całkiem pijalny. Ciężko powiedzieć, by to rzeczywiście był strong, bo dla mnie smakował jak klasyczny lager, chociaż zupełnie mi to nie przeszkadzało. Jedno z lepszych w swojej klasie.

Comment

• kotstan
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.09
                • 28

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak na mocniaka dość jasne ciemnozłote, klarowne, przyjemne dla oka [4.5]
                Piana: Bardzo obfita, gęsta. Opadając pozostaje na szkle. Utrzymuje się mały kożuszek przez długi czas. [4]
                Zapach: Przyjemny słodowo owocowy. [4]
                Smak: Nie czuć alkoholu. Miły smak palonego słodu. Bardzo mało goryczki, choć jest lekko wyczuwalna [4.5]
                Wysycenie: Wysokie, długo się utrzymujące, troszkę przeskadza szczególnie na początku picia. [3.5]
                Opakowanie: Kupiłem je w puszce, ładna kolorystycznie rzucająca się w oczy czarna z żółtym napisem. [3.5]
                Uwagi: Bardzo smaczne piwo. Polecam na prezent do stołu. Jak ktoś nie pił i lubi mocniaki, może być bardzo mile zaskoczony.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Javox
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6412

Co ci w tych koncernach wyrabiają!

Mają ciąć koszty i sprzedawać nijakie piwo a tu wypuszczają dobrego mocniaka!

Prezent do stołu?

No tak ocena powyżej 4 to musi jakiś rarytas wypuścili a nie jakieś tam budkowo żulerskie!

Comment

• Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2566

Bo to piwo naprawdę jest dobre i trzyma fason, ale w kwestii jakość/cena i że piwo pełniejsze, wygrywa z nim Chojrak Mocny. Śląskie zwykłe lane też jest lepszym piwem od całej masy koncerniaków.
                    Last edited by Petitpierre; 2014-09-16, 16:27.

Comment

• Javox
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6412

U mnie w sklepie jest chyba najtańsze...

Aż z ciekawości huknę sobie tego browca!

Comment

• DariuszSawicki
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2012.08
                        • 2869

Zachęciliście mnie Zwykłe Śląskie znam od gdzieś chyba siedmiu lat, prawie od początku. Mam z nim dużo wspomnień, najlepsze to te, w których strażnicy miejscy łapali mnie za picie tego piwa nad jeziorem, ale mnie nie dogonili. Byłem szybszy
                        Tamtego piwa już dawno nie piłem, było za słodkie, a Mocne piję pierwszy raz.

Opakowanie: Puszka brzydka, w PRL-u były bardziej romantyczne.
                        Barwa: Bursztynowa, ale jest jakieś dziwne zmętnienie.
                        Piana: Bardzo słaba, opadła szybko, kożuszek żaden, a ślad na szkle symboliczny.
                        Zapach: Słodowy, nawet lekki chmiel. Bez wad, no... nawet przyjemnie.
                        Wysycenie: Masakra. Duży gaz połączony z dużym woltażem to wybuch jutro rano w głowie.
                        Smak: Piwo jest słodowe, ale nie słodkie, treściwe. Alkohol nie jest wyczuwalny. Trochę niestety kartonu ( o dziwo w smaku, a nie w aromacie). Goryczka też jest i to chyba nawet chmielowa Doprawdy, lekkie zioła i trawę czuję. Jak na takie tanie i zwykłe piwo jest wręcz świetnie. Kto chce się szybko i przyjemnie ululać, temu polecam.

Piwo jest z datą do 03.06.2015.
                        Przepraszam, że tak się rozpisałem, ale u mnie jest jak u Witkacego ... im więcej środków tym więcej treści.

Jeszcze postscriptum. Zlikwidować straż miejską w całej Polsce. Nic innego nie robią pasożyty tylko ganiają biednych ludzi za picie piwa pod krzakiem lub nad jeziorem

Comment

• Mastermind1
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 248

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
                          Opakowanie:[/B] Puszka brzydka, w PRL-u były bardziej romantyczne.
                          W PRLu nie lano piwa w puszki, bo nie opanowano produkcji puszek o odpowiednio cienkich ściankach.

Comment

• Petitpierre
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2014.01
                            • 2566

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
                            Piwo jest z datą do 03.06.2015.
                            Dziś udało mi się zdobyć warkę z datą 22.02.2015 i warkę 15.11.2014-ta ostatnia bardzo dobra, a z tą młodszą poczekam.

Comment

• Javox
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6412

Luuuuudzie! - piłem czerwcową warkę i jak za starych czasów...

Słodkie, gorzkawe i na granicy pawia!

Szukać jakiejś starej warki takiego piwa to jakiś abstrakcyjny absurd!

Comment

• badejza
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.03
                                • 277

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty, klarowny. [5]
                                Piana: Przy pierwszym nalaniu tworzy się nawet dobra czapa, jednak pęcherzyki okazują się być nietrwałe, przez co piana szybko opada. Przy drugim nalaniu tworzy się jedynie obrączka. Nie oblepia szkła. [3]
                                Zapach: Słodowy, słodkawy. Lekko jakby...bananowy(?) [3]
                                Smak: Słodowy. Nie czuć alkoholu. Jest jakaś goryczka. Przyjemne w odbiorze. Co ważne, piwo jest pełne, nie ma wrażenia pustki, wodnistości. [4]
                                Wysycenie: Z początku wysokie, szczypiące w gardło. Jednak po drugim nalaniu już odpowiednie. [3.5]
                                Opakowanie: Puszka w czarnej kolorystyce. Nie wyróżnia się na półce i kojarzy mi się bardziej z takimi marketowymi tanimi mocnymi piwami. Nie ma tutaj cech opakowania, sugerujących kategorię super-hiper-premium, jak to bywa w innych koncernach.
                                Ekstrakt niepodany, brak pełnego składu, miejsca warzenia - czyli standard. [3.5]
                                Uwagi: Całkiem przyjemnie się to pije. Powiedziałbym, że jest nawet smaczniejsze niż lagery z wielkiej trójki o niższej zawartości alkoholu. Przy tym jest tańsze (2,19 zł). Myślę, że jest lepsze niż piwa z konkurencyjnych koncernów, ale wiadomo - porównując je w swojej klasie. Nie można go stawiać naprzeciwko piw nowofalowych. W końcu to tylko jasny lager.

Moja ocena: [3.55]
                                Chamstwo w państwie, Panie.

Comment

Przetwarzanie...
                                X