Zabrze, Śląskie Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Taki tam bursztynek... Pasuje do ekstraktu. [4]
    Piana: Wysoka, gruboziarnista. Dość trwała. [4]
    Zapach: Dość silny, słodowo-chmielowy. Nie odbiega od innych piw mocnych. [3]
    Smak: Ciężki, słodki, gorzkawy. Tutaj niestety odbiega od średniej piw mocnych i to w dół. Przede wszystkim przeszkadza mi ta gorzkość (nie mylić z goryczką), ale bez problemu do wypicia. [2.5]
    Wysycenie: Ciut za niskie. [3.5]
    Opakowanie: Jeszcze stare opakownaie - butelka Euro z gołym kapslem i nieciekawa, dość pstrokata etykieta. [3]
    Uwagi: Piwo otrzymane w Pszowie od Iommiego - dzięki!

Moja ocena: [2.975]

Comment

• Jaroslav
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      🍼
      • 2005.10
      • 967

W Poznaniu dostepne na gornej wildzie, w sklepie Jezyk (na przeciwko rosmanna), dostepne w puszce i butelce (cena ok 1,80 zl)

Comment

• remfire
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1334

A czy to piwo napewno pochodzi obecnie z Zabrza ?
        Na puszce jest napisane że wyprodukowano dla : Browary Górnosląskie w Zabrzu. Producentem więc może być Van Pur.

Comment

• Jaroslav
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          🍼
          • 2005.10
          • 967

Ocena z ARTomatu

Kolor: jak juz wczesniej pisano ciekawa barwa ciemnego bursztynu [4.5]
          Piana: nie wysoka i do tego szybko opadajaca [2.5]
          Zapach: bardzo intensywny, ale nie wyczuwam tutaj takiego przesycenia alkoholem jak w innych mocnych piwach, zapach calkiem przyjemny i zachecajacy do konpsumcji [4]
          Smak: Piwo nie przygniata jakims ostrym smakiem, slabo wyczuwalny alkohol. Jest tu rzeczywiscie nutka slodyczy, ale piwko "wchodzi" nadzwyczaj dobrze (trzeba uwazac bo stosunkowa "lekkosc smaku" moze byc bardzo zludna). Wahalem sie czy nie dac 4.5... [4]
          Wysycenie: standard [3]
          Opakowanie: ja pilem z puszki; przewazaja barwy zolto - czarne [3]
          Uwagi: Kupione w Poznaniu w dzielnicy Wilda, pierwszy raz mialem stycznosc z browarem w Zabrzu i jestem z tego "kontaktu" zadowolony.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• babalumek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1207

Niedawno skusiłem się na nie, no i... ujdzie. Troszkę jakby taki posmak "taniochy", co jest zresztą częste w tańszych mocnych piwach, ale bez przesady. Da się wypić i wchodzi ładnie, ale na jednej przygodzie jak na razie się skończyło.
            MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
              A czy to piwo napewno pochodzi obecnie z Zabrza ?
              Na puszce jest napisane że wyprodukowano dla : Browary Górnosląskie w Zabrzu. Producentem więc może być Van Pur.
              też mam takie podejrzenia, czy może to ktoś zdementować?!

Comment

• nikita_banita
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 1363

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor pełny, złoty, ale jak na piwo Mocne troszeczkę moim zdaniem za jasny. [3.5]
                Piana: Po przelaniu do szkła miałem ładnie zabudowany kufel pianą od powierzchni piwa, aż po krawędź kufla - piana biała, drobna, zwarta, ale zarazem "miękka". Raczej średnio trwała - nie utrzymał się do końca degustacji. [3]
                Zapach: Dosyć wyraźnie zarysowana słodowość, ale coś jej przeszkadza w całkowitym zawładnięciu zmysłem powonienia i ta zapachowa "przeszkadzajka" mnie również przeszkadza. [3]
                Smak: Piwo pełne w smaku, dosyć treściwe, goryczka słabo wyczówalna przy pierwszym łyku, ale rozwija się w miarę dalszego smakowania. Piwo szczypie w język, a w zasadzie ma się wrażenie, że ma języku ma się oranżadkę w proszku, która zaczyna się pienić w zetknięciu ze śliną, co powoduje wrażenie "rośnięcia" piwa na języku już po przełknięciu. Określiłbym to piwo jako wytrawne, o dziwo słodowość w zapachu nie ma przelożenia na smak. [3.5]
                Wysycenie: Nad wyraz poprawne - drobinki gazu ładnie, z pewną nonszalancją oraz dystyngowaniem pomykały ku powierzchni. [4]
                Opakowanie: Plus za zwrotność szkła (bączek), kapsel no name, etykieta w tonacji żółto-czarnej z logo/herbem BG; mnie przeszkadza zaakcentowanie na czerwonym polu zawartości alkoholu - 7%. Brak informacji o zawartości ekstraktu. [4]
                Uwagi: Napis ŚLĄSKIE na etykiecie przywodzi na myśl i całkiem podobnie wygląda (graficzna forma zapisu) jak na etykiecie Książęcego z Lwówka Śląskiego - mam wrażenie, że nie jest to przypadkowe skojarzenie...

Moja ocena: [3.325]

Comment

• Jaroslav
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  🍼
                  • 2005.10
                  • 967

Piwo na 100% warzone jest nadal w browarze zabrzanskim (informacja od dzialu marketingowego browaru Van Pur)

Comment

• nikita_banita
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 1363

Na konrze wyraźnie mam napisane, że producentem jest browar w Zabrzu, a nie "wyprodukowano dla", ale jaka jest prawda ostateczna... nie wiem.

Comment

• kogra
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.03
                      • 139

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                      Na konrze wyraźnie mam napisane, że producentem jest browar w Zabrzu, a nie "wyprodukowano dla", ale jaka jest prawda ostateczna... nie wiem.
                      Wszystko się zgadza.Problem polega na tym że butelkowa wersja (tak głosi napis) jest wyprodukowana przez Browary Górnośląskie, natomiast w wersji puszkowej jest informacja: "wyprodukowano dla Browary Górnośląskie".

Comment

• Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

Wypiłem dziś Śląskie Mocne w nowej szacie graficznej. Odczucia smakowe pasują mi do wcześniejszej recenzji, więc chyba jest to to samo piwo. Choć dzisiaj chyba bardziej mi smakowało. Etykieta nie powala, choć jest znacznie lepsza od wcześniejszej. Za to śliczna, wysmukła butelka.

Comment

• lukasek
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty kolor, lecz troszkę za bladziutki jak na mocne [4.5]
                          Piana: Jest pełna , lae po kilku minutach straszliwie opada i nie ma po niej śladu [4]
                          Zapach: Nie czuję nic bo mam katar. Ale chyba dobry. [5]
                          Smak: Jak na mocne piwo smak słodkawy, lecz z nutką mocy. Czuć że długo warzone jest. [5]
                          Wysycenie: Wystarczające. [3]
                          Opakowanie: Dobry pomysł z tymi butelkami 0,33 l. Bardzo poręczne, jednak moznaby było rozlewać je do butelek zwrotynych 0,5 l i 0,66 l. [5]
                          Uwagi: W Białymstoku osiągalne tylko w sieci sklepów ADAMBA

Moja ocena: [4.775]
                          ---------------
                          Ocena usunieta z rankingu.
                          Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. Poczekaj z oceną aż wyzdrowiejesz ("Nie czuję nic bo mam katar")
                          Art, Admin

---------------

Comment

• skandal
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1439

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno bursztynowy, złoty-jednak za jasny. [4]
                            Piana: Na początku bardzo ładna, tworzy grubą warstwe, systematycznie opada, ie osiada na ściankach. Na koniec tylko obręcz przy ściankach szklanki zostaje. [3.5]
                            Zapach: Bardzo przyjemny, głównie słodowy z lekkim dodatkiem chmielu. Innych aromatów nie czuć. [4]
                            Smak: Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Słodowo-chmielowy, wywarzony. Nie czuć alkoholu (jeżeli już to bardzo mało), za to jest goryczka która jednak nie wykrzywia gęby. [4.5]
                            Wysycenie: Dobre-pozostaje do końca, choć nie jest to ideał. [4.5]
                            Opakowanie: Butelka bączek, nie porysowana,kontra i główna etykieta w nowej szacie, ładne zgranie graficzne, minus za brak ekstraktu. Kapsle goły (-0,5pkt) [4]
                            Uwagi: Jedne z najlepszych mocnych piw jakie piłem w ostatnim czasie. Miłe zaskoczenie. Nie czuć wogóle alkoholu co najważniejsze. Bede po nie sięgał częściej (jak będe miał możliwość :-) )

Moja ocena: [4.175]

Comment

• Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

Czy dobrze mi się wydaje, że aktualne butelki Śląskiego Mocnego to ten sam wzór co ś.p. Królewskie z Warszawy? Bardzo je lubię.

Comment

• supersklep
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.01
                                • 982

Czy to jest to samo piwo jakie dziś dostałem z hurtowni będącej dystrybutorem Browaru Van Pur ?
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X