Krajan, Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

Ja jestem miłośnikiem porterów. Swój egzemplarz Krajan piłem zakupiony w Wałczu. Ja nie byłem jakoś super zachwycony. Znam sporo lepszych porterów. ten był zbyt wodnisty i za mało wyrazisty.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• zythum
      • 2001.08
      • 8305

patrz Piwo-KOnkretnie na Forum

Moja ocena: [3.475]
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• yendras
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.12
        • 2052

Komentarz już jest, teraz tylko ocena.

Moja ocena: [4.4]

Comment

• ptc
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.11
          • 366

ptc kocha portery, wiec ten wczoraj pity (nie pierwszy raz) smakowal bardzo, jedynym mankamentem jest ze to troche malo porterowe - bardziej kozlakowe, - troche slabsze i delikatne.

Pyszne 'piwo tylko ciemne'!!!

Moja ocena: [4.8]

Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

Comment

• slavoy
            🥛🥛🥛
            • 2001.10
            • 5055

Zgadzam się z Zythumem i PTC. Ten porterek jest troszkę wodnisty jak na portera. Zapach bardzo ładny, smak, mimo słabej intensywności również całkiem niezły - dobrze palone.
            Moja ocena: spokojne 4 w swojej klasie.
            Attached Files
            Dick Laurent is dead.

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Ale się zdziwiłem, jak zobaczyłem swój wpis w tym temacie! Byłem święcie przekonany, że jeszcze nie piłem tego piwka........

No właśnie - dobrze palone. Bardziej to czuć dzięki mniejszej ilości ekstraktu. W ogóle dla odmiany mogłoby być więcej porterów osiemnastek, bo nie zawsze mam ochotę na takiego typowego ciężkiego portera. Poza tym przeżycia te same, co podczas poprzedniej degustacji (tylko cholera kiedy to się zdarzyło???).

Comment

• NoLeafClover
                Porucznik Browarny Tester
                • 2001.09
                • 449

Wydaje się mniej łagodne od Królewskiego a bardziej od Żywca. Ja czułem za dużo ciemnego słodu....takie moje odczucie

Moja ocena: [3.3]
                NoLeafClover

Comment

• nawyk
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2002.07
                  • 64

Kupiony w EDEKA, 2.69 zł.
                  Ten porter mnie urzekł. Doświadczenie w porterach mam co prawda nikłe, ale ta kombinacja lekkiej słodyczy ze smakiem palonego słodu (?) wydaje mi się bardzo trafiona. Tak trzymać!
                  Jak się nie ma, to się lubi wszystko...

Comment

• yendras
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.12
                    • 2052

I znowu delektuję się nakielskim poterkiem - i znowu jest dobrze W Intermarche cały czas za 2,69 i właściwie to już porzuciłem Irlandzkie Mocne - tylko Porter !

Comment

• Pogoniarz
                      † 1971-2015 Piwosz w Raju
                      • 2003.02
                      • 7971

Leciutkie jak na porterka!Można wypić trzy i nie ma takiej goryczki!Cena light

Prawie jak Piwo
                      SZCZECIN

Comment

• e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

najlepszy porter?

zgadzam się z przedmówcą, wchodzi gładko

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

w związku z tym, ze produkty Krajana zaczynają znikać ze sklepów postanowiłem skosztować jeszcze raz Portera. zakupiony w Intermache za 2.69 zł za 0.5 l.
                          kolor: ciemny, słabo przejrzysty w półmroku w sam raz;
                          zapach: łagodnie drażni nos palonym słodem, bez żadnych niepotrzebnych nut pośrednich;
                          piana i gaz: jak na ciemniaka dobra, dość szybko znika, w skutek szybko uciekającego gazu;
                          smak: zrównoważona gorycz zdecydowanie przebijająca się przez ślady rozwodnionej słodyczy. dzięki temu jest przyjemnie łagodnym ciemniakiem. tylko czy nadal to porter? mnie i tak smakował.

Moja ocena: [4.525]

Comment

• adam16
                            • 2001.02
                            • 9865

Hm - to lubię. Porter a zarem lekkie dobre piwo. Więcej takich porterów na rynku mogło by uratować ten gatunek piwa w Polsce.
                            Polecam dla zaczynających "potrerowanie"

Moja ocena: [4.025]
                            ---------------
                            Ocena usunieta z rankingu.
                            Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                            Art, Admin

---------------
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• dziku
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.12
                              • 1992

Aż sam się sobie dziwię, że dotąd nie dodałem oceny tego piwa. Na przekór odległości jest ono w moich okolicach stale dostępne i pijam je dość często. Tak więc sięgam do piwnych notatek, wlewam porterka do kufla i oceniam...

Kolor (4) - bardzo ładny, ciemnowiśniowy. W sumie porter powinien być znacznie ciemniejszy, ale ja tego piwka tak do końca za portera nie uważam
                              Nasycenie (3) - w wersji butelkowej zdecydowanie za słabe. Z beczki nigdy tego piwa nie piłem, ale może sprawa ma się tak, jak np z porterem z Witnicy. On w wersji butelkowej nasycenie ma również nieszczególne, za to z beczki jest bardzo dobre.
                              Smak (4,5) - bardzo dobre piwo. Tyle, że jak dla mnie to bardziej koźlak niż porter. Daleko mu do złożonego bukietu i szlachetnego "ciężaru" porterów np z Łodzi czy Warszawy. Ale i tak jest pyszny. Przede wszystkim jest to piwo łagodne. Nuty goryczki, kawy i karmelu są dość stonowane. Łagodzone posmakiem słodu dają piwo o lekko dymnym, palonym aromacie, słodowe, ale nie słodkie. Goryczka zostaje właściwie w postaci miłego posmaku. Alkoholu nie czuć - i bardzo dobrze!
                              Piana (3) - trochę słaba. Cóż w końcu jest jakąś pochodną nagazowania. Po nalaniu trunku do kufla podnosi się drobnoziarnista trzycentymetrow warstwa, która powoli opada i zanika.
                              Zapach (4,5) - tu przede wszystkim nuty karmelu i kawy. Przyjemne i dość intensywne.
                              Opakowanie (3,5) - uważam, że portery, jako polska specjalność powinny być pakowane szczególnie starannie. Tu mamy skromną etykietę, kontrę, krawatkę i kapsel z logo browaru. Jak dla mnie można by zrezygnować z napisu "porter" pozostać przy "piwo ciemne mocne", albo napisać "koźlak" lub po prostu wymyślić jakąś ładną nazwę.

W sumie - rzecz jasna polecam, bo i sam często wracam do tego piwa. Chociaż bliżej mu do "Belfasta" czy "Irishgolda" niż do porterów...

Moja ocena: [4.2]
                              Dziku

Comment

• żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

Porter witnicki z beczki??? Ostatnim beczkowym był zdaje się żywiecki?

Comment

Przetwarzanie...
                                X