Krajan, Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyborg_marcel
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 3467

Wrażenia wzrokowe przyjemne: ładny brunatny przejrzysty kolorek i miodowa drobna pianka. Zapach według mnie słodowo-metaliczny (mimo że piwo piter z butelki).
    Nagazowanie niezbyt mocne, ale piana cienką wartwą utrzymuje się na powierzchni i osiada na ściankach.
    Przyjemny aromatycznie-gorzki smak, lekko szczypie w podniebienie.
    Ogólnie całkiem przyjemne piwo.
    Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• zythum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.08
      • 8305

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
      Ja jestem miłośnikiem porterów. Swój egzemplarz Krajan piłem zakupiony w Wałczu. Ja nie byłem jakoś super zachwycony. Znam sporo lepszych porterów. ten był zbyt wodnisty i za mało wyrazisty.
      Pite po raz kolejny wczoraj i ta sama ocena. Przeszkadza mi też w tym porterze kwaskowatość albo z wit. C albo z barwnika o który to piwo podejrzewam.
      To inaczej miało być, przyjaciele,
      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
      Królowie banków, fabryk, hut
      Tym mocni są, że każdy kradnie
      Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• nikita_banita
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 1363

Ocena z ARTomatu

Kolor: Porter ciemny, brunatny, ale przejrzysty. [3.5]
        Piana: Słabiutka. Nawet nie udało się nalać piwa z ładną czapą piany i tylko jakieś nędzne pozostałości na ściankach szkła przypominają o tym, że była ona obecna. [3]
        Zapach: Początkowo wyrazisty, niemal gęsty, aż świdruje w nosie. Po upiciu kilku łyków zanika. [3.5]
        Smak: Nie jest to smak portera jakiego poszukuję w tym gatunku piwa. Jak dla mnie zbyt mało wyrazisty, mało treściwy, niemal niezapamiętywalny; w sumie jest nieco kwaskawy, choć ma też trochę goryczy w sobie i ta gorycz ratuje ostatecznie sytuację. [3]
        Wysycenie: Zbyt mało. Stąd może trudności z osiągnięciem piany przy nalewaniu do szkła. [3]
        Opakowanie: Butelka 0,5l chyba bezzwrotna. Kapsel no name. Etykieta ładna, ale krawatka naklejona krzywo . Opisy na etykiecie i kontrze są w porządku (brak chyba tylko składu surowcowego piwa). [4]
        Uwagi: Jeden z najsłabszych porterów na rynku i jak dla mnie nie jest to klasyka gatunku - zbyt mało portera w porterze.
        Jak lubię piwa z Krajana, tak porter jest nieco cienkuszowaty. Szkoda

Moja ocena: [3.25]

Comment

• szarpik
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2002.02
          • 676

Ocena z ARTomatu

Kolor: Wspaniała głęboka barwa [4.5]
          Piana: Gęsta , utrzymuje się dość długo i zostawia pierścienie na szkle [4.5]
          Zapach: zapach palonego słodu z kawową nutką , bardzo przyjemny [4.5]
          Smak: Bardzo wytrawny , wyrazisty , z każdym łykiem czuje się moc tego piwa i miłe , rozchodzące się ciepło. [4.5]
          Wysycenie: Nagazowanie nie jest najmocniejsze , ale do tego gatunku piwa znakomicie nadaje się właśnie nieco słabsze nasycenie [4.5]
          Opakowanie: Proste ,ale czytelne motywy na etykiecie , malutki minusik za korone nad napisem porter , która wydaje się być zjechana z Tyskiego [4]
          Uwagi: Zdecydowanie znajduje się w czołówce polskich porterów w mojej ocenie plasuje się zaraz za Bossem (nie dane mi było jednak spróbowac zachwalanego przez was portera Łódzkiego)

Moja ocena: [4.475]
          WWW.EKSTRAKLASA.NET

Comment

• Pogoniarz
            † 1971-2015 Piwosz w Raju
            • 2003.02
            • 7971

Ocena z ARTomatu

Kolor: Barwa rubinowa-także bardziej podchodzi pod Koźlaka [3.5]
            Piana: Bardzo szybko zniknęła.Posyczała w szklanicy i się zmyła [3]
            Zapach: Czuć było cosik palonego,ale nie był to intensywny zapach.No może jeszcze jakieś słodkawe nutki się pojawiły. [3.5]
            Smak: Jesli byłby to Koźlak to na 5,ale jak na portera nie jest wyrazisty.Nie czuje się "respektu" przed nim.Pije sie leciutko,wchodzi lekko ,łatwo i w sumie przyjemnie.Proponuję zmienić nazwę na Koźlak. [3.5]
            Wysycenie: Jak na portera sporawe,chyba nawet za duże [3.5]
            Opakowanie: Zgrabna buteleczka,etykieta ,kontra,krawatka nie rzuca na kolana,ale wszystko jest dość ładnie stylizowane [4]
            Uwagi: W sumie dziwne piwo.Smaczne,ale porównując z innymi porterami strasznie wodniste.

Moja ocena: [3.475]

Prawie jak Piwo
            SZCZECIN

Comment

• kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

Jeszcze wczoraj utrzymywałem wersję, że nie lubię porterów.
              Dziś muszę zrewidować swoje poglądy właśnie dzięki Porterowi z Krajana. Korzystając z okazji, że "Chata Polska" zalała nas wyrobami z Nakła postanowiłem wczoraj zaryzykować i spróbować Portera mając nadzieję że browar, który wypuszcza tak przeze mnie lubiane Irlandzkie Mocne, może mnie jeszcze czymś zaskoczyć. I nie pomyliłem się. Co prawda jak tak czytam Wasze opinie to wynika z nich, że nie jest to najbardziej porterowy z porterów ale to szczegóły.
              Dotychczas moja niechęć do bardzo mocnych piw wynikała z faktu, że kilka razy trafiłem na piwa, w których wyraźnie wyczuwalny jest smak etanolu - czego nie lubię w piwie. (Przykładem może być chociażby Belfast, którego po prostu wylałem a drugi stoi w lodówce i czeka aż ktoś przyjdzie i go łyknie)
              Tym razem trafiłem bezbłędnie. Dziś robię zapas bo na długo może w sklepie nie wystarczyć a do Nakła mi się na razie jechać nie chce.

Comment

• Regent
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2002.10
                • 512

Ocena z ARTomatu

Kolor: Wiśniowo - rubinowy [4.5]
                Piana: początkowo gęsta, jednak zbyt szybko opada [3]
                Zapach: Przypalany, winny [4.5]
                Smak: bogaty, treściwy, karmel, stosownie przypalany, delikatna goryczka - miło zaskakuje. [5]
                Wysycenie: Przydałoby się więcej bąbelków [3]
                Opakowanie: Norma [3.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [4.425]
                Mniej alkoholu w piwach !!!
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• Komar_Pafnucy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.08
                  • 1114

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnowiśniowy. Całkiem ładny. Wydaje mi się odrobinę ciemniejszy od portera z Ciechanowa ale wciąż zbyt jasny. [4]
                  Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa ale szybko opada. Niby utrzymuje sie cieniutką warstewką ale jednak mocno podziurawioną. [3]
                  Zapach: Mocno karmelowo-słodowy. [4]
                  Smak: Dobrze wyczuwalny palony słód, karmel (może nawet za bardzo) i nieco goryczki która pozostaje na podniebieniu. Mimo wszystko mam wrażenie lekkiej wodnistości. [4]
                  Wysycenie: Stosunkowo dużo małych bąbelków. Szkoda, że piany nie budują jak trzeba. [4.5]
                  Opakowanie: Etykieta bardzo przeciętna. Niestety zielona butelka 0,33 i brak krawatki. [3.5]
                  Uwagi: Muszę chyba przeprowadzić analizę porównawczą z porterem ciechanowskim. (z racji podobieństw, chociażby w parametrach) Na razie ten wydaje mi się lepszy. Tak czy inaczej oba są raczej ze średniej półki (dolnej to chyba w ogóle nie ma ) jeśli chodzi o portery.

Moja ocena: [3.9]

Multitap Crawl
                  Multitap Crawl na Facebook

"Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
                  Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

Comment

• thrashcan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.10
                    • 126

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowy, klarowne. [4]
                    Piana: Najsłabszy punkt piwa. Kremowa, mała, szybko opada i nie pozostaje po niej naet wspomnienie. [2.5]
                    Zapach: Bardzo przyjemny zapach, na pierwszy plan wychodzi zdecydowanie woń melasy, za nią słodkawy karmel i lekka woń alkoholowa. Bardzo przyjemny zapach, który wręcz kusi konsumenta [4]
                    Smak: Piwo bardzo smaczne, dominuje karmel, zmieszany z paloną kawą i słodem, wszysto dość słodkie, ale ładnie się komponujące. [4]
                    Wysycenie: Troszkę za małe, nie masuje podniebienia, zdecydowanie nie przekłada się na produkcję piany. [3.5]
                    Opakowanie: Zielona butelka 0,33l. etykiety niewyszukane, brak krawatki, kapsel czarny. Niezbyt wyróżnia się z tłumu. [4]
                    Uwagi: Kupione w supermarkecie Piotr i Paweł w BlueCity w Warszawie za 2,19 zł. Warte tej ceny. Na pewno powrócę.

Moja ocena: [3.825]

Comment

• Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

Ocena z ARTomatu

Kolor: mahoniowo- rubinowy, ładny [4.5]
                      Piana: gęsto, długo sie utrzymuje, osadza na ściankach, kremowo-bezowa [4.5]
                      Zapach: delikatny owocowo- karmelowy, przy nalewaniu mocno alkoholowy, poźniej przyjemny [4]
                      Smak: delikatny na poczatku, rozwija się długo, przez słodkie owocowe nuty, póxniej lekko palone do delikatnej wytrawnej goryczki [4]
                      Wysycenie: zbyt małe, ale nie razi zbyt mocno brakiem gazu [4]
                      Opakowanie: od porterów wikszej elegancji bym oczekiwał, ale wszystki dane znalazłem i kapsel polskie piwo mni rozczulił było 3,5 ale daję 4,0 [4]
                      Uwagi: nastraszono mnie, że nie pijalne, więc trochę sie bałem. Niepotrzebnie! Baaaaardzo przyzwoite piwo. Mniam.

Moja ocena: [4.075]
                      Poszukuję

Comment

• Shlangbaum
                        • 2005.03
                        • 5828

Oceniałem już tutaj to piwo i przyznaję, że dziś jest o wiele lepsze i moja ocena spokojnie skacze do 4.8. Poprawił się kolor, opakowanie i piana.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• kentaki
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2002.10
                          • 452

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękna wiśnia, klarowny ale trochę za jasny jak na portera. Minus to barwnik E150c [4]
                          Piana: Ładna, gęsta ale niestety szybko opada i nie zostawia śladu [4]
                          Zapach: Super nutki jakby orzechowe [4.5]
                          Smak: Dobre, smaczne, nie za ciężkie, nie za słodkie, nie alkoholowe. Powiedziałbym, że orzeźwiające. Pozostawia ciekawy posmak w ustach. Słabo chmielone ale to nie wada, bo dobrze się komponuje. [4.5]
                          Wysycenie: Mogło by być większe, może wtedy było by bardziej orzeźwiające. [3.5]
                          Opakowanie: Wszystko jest, nawet info o E150c, fajna klasyczna etykieta, mały minusik za czarny, goły kapsel i bezzwrotne szkło. [4.5]
                          Uwagi: Ciekawy porter a raczej bym go zakwalifikował do koźlaków - kolor i orzeźwiający nie porterowaty smak. Generalnie dobre piwko warte powrotu. Cena za 0,5l 3,30zł

Moja ocena: [4.375]

Comment

• docent
                            • 2002.10
                            • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnowiśniowy, z trudem przepuszczający światło. Klarowny. [4.5]
                            Piana: Jedwabista, beżowa. Niestety szybko redukuje się do cienkiej warstewki, obecnej jednak do końca. [4]
                            Zapach: Intensywny z dominacją palonego słodu, wyczuwalne 'drzewne' akcenty. Rewelacja. [5]
                            Smak: Wytrawny, bez cienia słodkości. Wyraźna moc ale bez ordynarnego alkoholowego posmaku. Zadziwia głębia smaku tego portera. Dla mnie idealne zrównoważenie intensywności, mocy, delikatnej słodyczy powstrzymywanej przez dobrze zaznaczoną goryczkę. Pycha. [5]
                            Wysycenie: Idealne. [5]
                            Opakowanie: Zielona butelka do ciemnego piwa to chybiony wybór. Ocenę pomniejsza również fakt, że etykiety wydrukowano na tanim, banalnym i prostackim papierze. Kolorystyka i stylistyka ok. [3.5]
                            Uwagi: Oj, już się nie mogę doczekać żeby wykupić cały zapas tego świetnego piwa ze sklepu! Obecnie to chyba najlepszy rodzimy porter! A po fatalnym irlandzkim myślałem że ichni porter niezbyt wiele zawalczy...No cóż, czekam jeszcze na degustację okocimskiego konkurenta...

Moja ocena: [4.8]
                            Last edited by docent; 2006-03-09, 21:50.
                            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• ergie
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 1041

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny ciemo brązowy [5]
                              Piana: Kolorukremowego, ale za krótko się utrzymuje [4]
                              Zapach: OK [5]
                              Smak: Lekka goryczka [5]
                              Wysycenie: w sam raz [5]
                              Opakowanie: butelka z bardzo ładną etykietą [5]
                              Uwagi: piwo kupione u Cielaka, dla mnie najlepsze z piw Krajana, na 100% powtórze go w najbliższym czASIE

Moja ocena: [4.9]
                              ---------------
                              Ocena usunieta z rankingu.
                              ZONK! Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                              Art, Admin

---------------
                              Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                              ------------------------------------------------------------------
                              Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

Ja z kolei chyba nie miałem szczęścia do tego piwa. Na 4 bączki każdy był inny od poprzedniego :/
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

Przetwarzanie...
                                X