Krajan, Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MaDmaX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 20

Heh przynajmniej kolega w normalnym kuflu pije

Comment

• AYC
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.11
      • 51

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaDmaX Wyświetlenie odpowiedzi
      Heh przynajmniej kolega w normalnym kuflu pije
      A to są kufle nienormalne?

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Tak. Te nie z Żywca.

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9788

Wyczesałem w zapasach butelczynę z datą przydatności do 30.09.2008.
          Parę dni wcześniej degustowałem przeleżakowane portery z Łodzi i z Witnicy.
          W porównaniu z nimi nakielski porter zyskał najmniej, może dlatego, że był od początku łagodny .
          Pijąc go, miałem dziwne wrażenie wodnistości, cienkości... Pachniał orzechami i karmelem, tak też smakował.
          Czułem drapanie w gardle, ale bardziej podchodziło mi to pod działanie dwutlenku węgla, niż alkoholu.
          Chyba jednak im cięższy i "surowszy" porter, to po miesiącach w garażu zyskuje bardziej, a portery lżejsze, hm, niekoniecznie...

Comment

• Garrota
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.12
            • 46

Ocena z ARTomatu

Kolor: whisky z colą albo średnio mocna herbata [1.5]
            Piana: znika ekspresowo [2]
            Zapach: niskozapachowe , daleka nuta porzeczki i wiśni [2]
            Smak: przeciętny , wodnisty , trochę jak Irlandzkie Krajany [2]
            Wysycenie: ciut przegazowane [3]
            Opakowanie: podróbka z połączenia dawnego Książęcego tyskiego z Porterem Żywieckim [1]
            Uwagi: oceniali Marcin , Jacek&Jacek , Garrota

Moja ocena: [1.975]

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Dość mocna herbata albo tez ciemny brąz, zupełnie przejrzysty [2.5]
              Piana: Była podczas nalewania, w czasie kiedy płukałem butelkę znikła [2]
              Zapach: Palony słód, bardziej mi podchodzi pod stouta. Trochę owocowości i kawy. W sumie aromaty niewyraźne i płytkie a i tak ten aspekt piwa wydaje się najmocniejszy [3]
              Smak: Dominuje kompilacja goryczki i lekkiej słodkości podparta jakąś wstrętną colowością. Popłuczyny po beczce portera... zupełnie bez treści [2]
              Wysycenie: Dobre, do końca utrzymuje się na oczekiwanym poziomie [4.5]
              Opakowanie: Etykieta zupełnie mi się nie podoba ale zgodnie z przyjętą zasadą za podanie ekstraktu minimum 4 [4]
              Uwagi: Na tę chwilę najgorszy porter z polskiego browaru. Choć słowo "porter" zarówno w poście jak i na etykiecie wydaje się mocno na wyrost

Moja ocena: [2.6]

Comment

• hiscior
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.10
                • 17

Porter to on jest tylko z nazwy-za cienki we wszystkim-ale jak potraktujemy go jako ciemne mocne ( z kontry) dosłownie -to jest super w tej klasie

Comment

• Kwadri
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2009.10
                  • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnorubinowy. Pod światło ciemno-czerwone przebłyski. [4]
                  Piana: Ciężko spienić przy nalewaniu. Lekko beżowa, zwarta, ale opada szybko do niewielkiego pierścienia, który zostaje do końca. [3.5]
                  Zapach: Mało intensywny, ale dość ładny, karmelowy. Po chwili przez moment w tle jakby kwaskowe. Później karmelowo-słodowy charakter ujawnia się coraz mocniej. [4]
                  Smak: Nieco zawód. Pomimo karmelowego posmaku piwo wydaje się mało treściwe, wręcz rozwodnione. W tle czuć kwaskowo-alkoholowe posmaki. Prawie całkowity brak goryczy! Dopiero później wyczuwalna. Po ogrzaniu staje się lepsze, jednak czegoś tu brakuje... [3.5]
                  Wysycenie: Niewielkie, odpowiednie. [4.5]
                  Opakowanie: Czarna etykieta, prosta, ale pasuje do stylu. Kapsel golas. [3]
                  Uwagi: Pije się dość przyjemnie, ale brak treściwości i wodnistość nie pasują do tego rodzaju piwa.

Moja ocena: [3.725]
                  www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• woosaa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.07
                    • 1553

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ciemne,pod światło rubinowy,klarowny [4.5]
                    Piana: jasno brązowa początkowo,z czasem jaśnieje,szkoda że trochę za szybko umiera [3.5]
                    Zapach: przyjemny przypalany słodowo-karmelkowy,nawet intensywny [4]
                    Smak: z pierwszym łykiem trochę jakby cierpki/wytrawny,lecz po chwili rozkwita świetną kompozycją słodów,długie leżakowanie dobrze się przysłużyło! [4.5]
                    Wysycenie: raczej trochę za duże jak na portera [3.5]
                    Opakowanie: może być jak na porter,czarny kapsel,podana zaw.alkoholu i ekstraktu [4]
                    Uwagi: Piwko z datą 26.11.2009!.PZDR

Moja ocena: [4.15]
                    mb WOS

Comment

• canigggia
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.10
                      • 451

Ocena z ARTomatu

Kolor: bardzo ciemny burgund, klarowny, słabo porterowy [2.5]
                      Piana: beżowa, dość gęsta, wysoka, średnio pęcherzykowa, dość szybko opada [3.5]
                      Zapach: słodowo-karmelowy, w tle delikatne winne nutki [3]
                      Smak: mało treściwy, wodnisty, lekko palony, cierpki, wyczuwalne nuty karmelowe, delikatne kawowe, w tle goryczka, na finiszu dość mocny alkohol, który utrzymuje się długo na podniebieniu [2]
                      Wysycenie: ciut za mocne jak na portera [3]
                      Opakowanie: prosta graficznie i średnia jakościowo etykieta [2.5]
                      Uwagi: Kolejny, po reaktywacji, średni wyrób od Krajana, wracać na pewno nie będę, po prostu jednostrzałowiec!

Moja ocena: [2.6]
                      Browarnik Tomek
                      TomCani

Grimness, Frost and Northern Darkness!!!

Comment

• wpadzio
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2011.06
                        • 2654

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawidłowy porterowy, ciemny brąz, pod światło rubin. [4.5]
                        Piana: Beżowa, drobnoziarnista, mięsista, lepiąca się do szkła. Trwałość warta uwagi: 30% czasu konsumpcji. Potem ślady tu i ówdzie. [3.5]
                        Zapach: Przede wszystkim mocne kawowe nuty i nieco paloności. Dość wyrazisty. [4]
                        Smak: Bardzo ciekawy i pełny smak jak na 18kę. Na początku orzeźwiająca owocowo-słodowa przejrzystość. Potem goryczka czarnej kawy i palonych ziaren. Lekko wyczuwalny alkohol, ale nie wtrąca się nachalnie. Finisz przyjemny, goryczkowy. [4.5]
                        Wysycenie: Odpowiada stylowi piwa. Podkreśla ładnie walory smakowe. Piątka. [5]
                        Opakowanie: Żywcem wyjęte stylistyką z lat 90-tych. Proste, niewyszukane, a jednak może się podobać. Ekstrakt jest, trochę nudzi zwrot "zawiera słód jęczmienny". Kapsel czarny, a szkoda. Dlatego w sumie: [3.5]
                        Uwagi: Przyjemny porter. Bardzo gładki w konsumpcji. Alkohol nie męczy. Jeden z lepszych polskich porterów, jakie udało mi się pić w ostatnich miesiącach. Miłośników stylu nie rozczaruje.

Moja ocena: [4.2]
                        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                        Serviatus status brevis est
                        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• GrzesBydgoszczy
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2012.08
                          • 3

całkiem przyzwoity porter jak na krajana piłem jakieś cimne strasznie słodkie było a tu rasowy porter chociaż nie tak wyrazisty jak warmiński czy żywiecki odemnie ma 8 na 10 polecam

Comment

• Mario_Lopez
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.08
                            • 991

Najgorszy porter jaki miałem ostatnio okazję próbować, kolorem przypomina bardziej koźlaka niż porter, piana po chwili opada do całkowitego zera, nie zostawiając po sobie nawet najmniejszego śladu, w smaku słodko-kwaśny, wysokoodfermentowany, etykieta skopiowana od Żywieckiego portera, no nie powiem niestety żadnego dobrego słowa na temat tego piwa... Więcej nie będę się nim raczył.
                            Last edited by Mario_Lopez; 2013-03-10, 11:12.
                            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

Odleżakowany egzemplarz (VIII 2010).
                              Zdecydowane opiekane (nie palone) akcenty, śliwka, rodzynki, delikatny alkohol. Byłby niezłym koźlakiem gdyby nie wszystko ogarniająca słodycz.

Comment

• sasser
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2012.07
                                • 107

Miałem wątpliwości, czy wziąć to piwo, ale jednak się zdecydowałem z racji lubienia porterów. I nie żałuję.

Kolor ciemny, pod światło rubinowy. Piana szybko opadła i nic po niej nie zostało. Zapach dość wyraźny, kawowy. W smaku mamy lekką słodycz w połączeniu z nutami kawowymi i palonymi. Alkohol nie jest wyczuwalny zbyt mocno, goryczka również nie jest przesadzona. Piwo wypite dość szybko i ze smakiem, nie widzę przeciwwskazań do ponownego spróbowania.

Comment

Przetwarzanie...
                                X