Krajan, Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Samoglow
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.07
    • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowo - wiśniowy, klarowny, bardzo dostojnie wygląda w szklanicy. [4.5]
    Piana: Rośnie dość wysoko, jest brązowawa, gęsta, ale trochę za szybko znika. [4]
    Zapach: Jak na Portera przystało. Palono - słodowo - podwędzany. Jest intensywny i zachęcający do picia. Czuć lekkie nuty karmelowe i troszkę alkoholu. [4.5]
    Smak: Bardzo pełny, nie za słodki, taki typowo "krajanowy". Troszkę więcej słodu by się przydało. Goryczka na dość wysokim poziomie. Pije się przyjemnie, nie czuć aż tak alkoholu, nie jest za ciężki. Bardzo dobry Porter, ale chyba Amberowski jest nieco lepszy (tak mi sie przynajmniej pamięta) [4]
    Wysycenie: Byłoby 5, ale chyba jest go nieco za dużo. Mocno zapycha. [4]
    Opakowanie: Bardzo stylowe. Pełna informacja, kontra, krawatka - tak jak być powinno! [5]
    Uwagi: Bardzo smaczny Porter, tylko cena 3,4 zl a 0,33l to ciut za dużo.

Moja ocena: [4.25]

Comment

• skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, ciemnorubinowy, nie jest czarny, ma połysk [4]
      Piana: Nie jest zbyt obfita, co mnie rozczarowuje. Z gęstością też nie najlepiej, a przecież ekstrakt wysoki. [2]
      Zapach: Wyczuwalny zapach karmelowo-maltozowy [2.5]
      Smak: Smak mnie najbardziej zaskoczył i to na plus. Jest dość lekki jak na portera i delikatny. Nie zostaje zbyt długo na podniebieniu, ale nie jest zbyt ciężki, nie jest zbyt palony. [4]
      Wysycenie: Dobre, nie za mocne, ale wyczuwalne [3.5]
      Opakowanie: Kapsel niededykowany. Ogólne wrażenie standardowo-przeciętne [3]
      Uwagi:

Moja ocena: [3.2]

Comment

• pierotez
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.08
        • 46

W porównaniu do A.Granda wyczuwalny posmak alkoholu. Brakuje mu nieco zrównoważenia.
        W smaku ostrzejszy, wyczuwalna chmielowość. Przy końcu odzywają się kwaskowe nuty.
        Mimo to niezły Porter. 9% szybciej daje się we znaki niż %-y w Grandzie.
        Mimo wszystko niezły Porter Krajan

Comment

• zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

Ocena z ARTomatu

Kolor: Zero czerni, czerwono-brązowy, pod światło jak wiśniówka [4.5]
          Piana: Za rzadka,. za mało [3]
          Zapach: palono-wytrawno-korzenny, ciut alkoholu [3]
          Smak: Bardzo odfermentowany, ale nie poszło to w alkohol, ale w wytrawność - brak cienia słodyczy. Poza tym nutki palone i gorzkie. odrobina takiego żurawinowego posmaku na sam koniec. Całkiem ciekawy, ale dewiacja od stylu. [4.5]
          Wysycenie: Za duże - syczy jak lemoniada [1.5]
          Opakowanie: Solidne. Rozwaliło mnie: "Skład: E300 przeciwutleniacz, E150c barwnik" oraz "Warzone według tradycyjnej receptury piwowarów" na kontrze. [4]
          Uwagi:

Moja ocena: [3.65]
          Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
            Smak: Bardzo odfermentowany, ale nie poszło to w alkohol, ale w wytrawność - brak cienia słodyczy.
            Wyciągnęli 9% z 18% ekstraktu i nie poszło w alkohol? To ile maja wyciągnąć tego alkoholu? 12%?
            Last edited by kopyr; 2008-10-17, 13:12.
            blog.kopyra.com

Comment

• zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3605

No poszło w alkohol, ale nie w smaku - ten alkohol jest taki ukryty, smakuje wytrawnie a nie spirytusowo. Niski ekstrakt tez odbił sie na tym, że mało treści jak na portera bałtyckiego. Zresztą, pisałem pod wpływem :P
              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• granat862
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.12
                • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny rubin [4]
                Piana: Piana jasno brązowa, średniopęcheżykowa początkowo średniowysoka szybko zanika do cieniutkiej obrączki. [3]
                Zapach: Na pierwszym planie słodowa paloność, w tle delikatnie wyczuwalny alkohol i jakby nuty korzenne [4]
                Smak: Dobrze wyczuwalna paloność, alkohol słabowyczuwalny lekko wytrawne, pozostawia kwaskowaty posmak. [4]
                Wysycenie: Duże, zdecydowanie za duże [2.5]
                Opakowanie: Etykieta przypomina mi portera z Cieszyna, na kontrze wszystkie dane nawet drobnym druczkiem wzmianka o E300 i E150c, nie wiedziałem że tradycyjna receptura tego portera według której został uważony, zawierała jakieś E. Czarny kapsel. [3.5]
                Uwagi: Pite z datą do 12.03.2009 a więc 2 miesiące po i wcale mi to nie przeszkadza.

Moja ocena: [3.8]
                Last edited by granat862; 2009-05-11, 15:45.
                Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• Piekny
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.03
                  • 72

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny brąz , pod światło ciemny rubin , cytując klasyka : " ciemność , widzę ciemność " [4]
                  Piana: była , nie była oto jest pytanie ? [2]
                  Zapach: słodycz , palona słodycz , delikatny karmel [3]
                  Smak: spalone , słodkie , bez żadnej goryczki , może dla tych co lubią Karmi ( po osiągnięciu 18 lat ) , brak mi goryczy [4]
                  Wysycenie: średnio , bardzo średnio [3.5]
                  Opakowanie: etykieta w czarnej odcieni , zamiast konika jak na zdjęciu jest korona ale wszystko to takie skromne - na trzeźwo robione ? [3]
                  Uwagi: do brackiego dużo brakuje - może to jednak inna kategoria ( 18,1 ekstr. ! )

Moja ocena: [3.375]

Comment

• TomX
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 1035

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz, pod światło jasny brąz, ładny ale z czarnym nie ma nic wspólnego. [4]
                    Piana: Niska, niestabilna, niknie w oczach. [1.5]
                    Zapach: Oczywiście palone słody, słodycz, czuć też jakby orzechy włoskie. Bardzo intensywny. [4.5]
                    Smak: Bardzo mi odpowiada. Palone słody nie są aż tak natarczywe jak w innych porterach, dobrze czuć karmel, lekka nutka spirytusu, który tu bardzo dobrze pasuje Aksamitny, zrównoważony, całkiem treściwy. [5]
                    Wysycenie: Na początku w porządku, potem ani widu ani słychu, przez co piwo staje się ciężkie, lepiące. Takie też jest dobre, ale ciut więcej gazu poprawiłoby doznania. [2.5]
                    Opakowanie: 0,33 litra - według mnie optymalna objętość, ładne, czytelne etykiety, są wszystkie dane. Szkoda, że kapselek bez logo a kontra taka lakoniczna, bez żadnych "zachęt i przechwałek". Co szokuje, wedle zamieszczonego na kontrze składu piwo to składa się tylko z przeciwutleniacza i barwnika. Noż idiotyzm coś takiego pisać! [3]
                    Uwagi: Bardzo dobre piwo, naprawdę smaczne. Jednak zamieszczony na kontrze skład, "barwnik E150c", potwierdza że jest to kolejny po Miodowym Ciemnym wynalazek piwno - sztuczny, co mi osobiście nie odpowiada. Może jeszcze sięgnę po produkty tego browaru, ale ma on u mnie poważnego minusa za oszczędzanie na słodzie barwiącym.

Moja ocena: [4.2]

Comment

• grzech
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.04
                      • 4592

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny rubin. Jak dla mnie - za jasny. [3.5]
                      Piana: Z cyklu "pojawiam się i znikam". Skromna reszteczka naokoło lustra piwa. [3]
                      Zapach: Słodkawo-karmelowy z chlebkiem w tle. Jednak powinien być, moim zdaniem" bardziej intensywny. [4]
                      Smak: Umiarkowana goryczka, słodycz, karmelek, elementy palone. Kurcze - nie jest złe. [4]
                      Wysycenie: W zasadzie jest takie, jakie być powinno w porterze. [5]
                      Opakowanie: Trochę za ascetyczne. [4]
                      Uwagi:

Moja ocena: [3.925]

Comment

• woli
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.10
                        • 121

Ocena z ARTomatu

Kolor: zgodny z duchem portera ciemny [4]
                        Piana: niestety słaba,szybko znika [2]
                        Zapach: wyczuwalny porter [4.5]
                        Smak: trochę orzechowy,słodki [4.5]
                        Wysycenie: jest prawidłowe,sporo bąbelków [4]
                        Opakowanie: ładne etykiety z pełną informacją,ekstrakt ,alkohol....butelka 0,33 typu granat zgrabna,estetyczna [4.5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.2]

Comment

• MaDmaX
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.11
                          • 20

prawdopodobnie nie warto po krajana biegać taki kawał drogi....
                          polecam porter żywca - z browaru gdzie wszystko jest dopiete na ostatni guzik,
                          gdziee o piwo nie trzeba się prosić a jest wszędzie

Comment

• ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

Proszę zainwestować w dwa dodatkowe klawisze - "shift" oraz "kropkę", no i proszę z nich aktywnie korzystać...
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• brtk
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.11
                              • 5

Ocena z ARTomatu

Kolor: Normalny porterowy - mocny ciemny. [3.5]
                              Piana: Szybko opada. [2.5]
                              Zapach: Miły jak na portera, czuć karmel i nadchodzącą gorycz w smaku. [4.5]
                              Smak: Mało porterowy, czuć w sumie gorycz i karmel, ale to jak dla mnie za mało. [3]
                              Wysycenie: Umiarkowane, mogłoby być nieco lepiej. [3]
                              Opakowanie: Buletka bez wad, naklejki w porządku, tylko z tyłu nieco słabo trzyma, czarny kapsel bez napisów, wzór etykiety dość prosty, ale nie taki "domowy". [4]
                              Uwagi:

Moja ocena: [3.55]

Comment

• AYC
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.11
                                • 51

Jak dla mnie sredni porter. Zbyt wodnisty i praktycznie bez piany...
                                fotka:
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X