Krajan, Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

Dobry porterek! Porterek, bo - w porównaniu z innymi krajowymi - jest to porter "lekki".
    Kolor brązowawo-czerwony, jak na portera za jasny, identyczny chyba jak w Irlandzkim Mocnym.
    Piana ciemnobeżowa, niewysoka, ale gęsta i trwała - do końca zostaje parumilimetrowa warstwa.
    Nasycenie niezłe, nie zaobserwowałem ani braku, ani nadmiaru.
    Zapach palonego słodu pomieszany z kawą, przyjemny, wyraźny.
    W smaku czuć głównie goryczkę, karmel, trochę brakuje chyba posmaku słodowego, w tle czuć kawowe akcenty. Ale i tak smakuje dobrze i spożywa się przyjemnie.
    Opakowanie to mała zielona buteleczka 0,25l; etykieta mało efektowna, ale estetyczna; prosta, ale nie bylejaka. Kapsel jednolicie czarny. Nieźle się prezentuje na sklepowej półce.

Moja ocena: [4.225]
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• bury_wilk
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 2655

Upolowane przez Wujcia Shagy'ego, trafiło wreszcie do mojego kufelka.
      I bardzo miło z jego strony!
      Kolor ciemno brązowy, pod światło z rubinowymi refleksami. Piana nie utrzymuje się zbyt długo,ale zostawia trwałą obączkę, jest burawa, średnioziarnista. Nasycenie jak na portera, to całkiem spore, choć nadal nie przesadzone. Pęcherzyki średnio -duże. Zapach bardzo ładny, z wyraźnym aromatem słodu i palonego karmelu. Smak na portera lekki. Zwłaszcza goryczka wydaje się delikatna, bliższa koźlakowi; miło daje się wyczuć słód i porterowa "kawa". Co do opakowania, to buteleczki 0,25 powalają mnie na łopatki. Etykieta czytelna, prosta i elegancka, ale mało pomysłowa.
      Ogólnie piwo naprawdę pyszne. Wydaje się, ze to najlżejszy porter, jakiego piłem, ale nie ujmuje to nic z jego zalet.

Moja ocena: [4.325]
      Lubię kiedy się zieleni
      Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• Pinio74
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.10
        • 3881

bury_wilk napisał(a)
        Co do opakowania, to buteleczki 0,25 powalają mnie na łopatki. Etykieta czytelna, prosta i elegancka, ale mało pomysłowa.
        Panowie, może ktoś dysponuje zdjęciem portera lub irlandzkiego mocnego w tej buteleczce 0,25 l, bardzo mnie ciekawi jak to to wygląda (może być sama butelka, już bez piwa )
        Jak ktoś ma to proszę o zamieszczenie na forum
        BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• sklep-piwowar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 559

Tak się składa ,że jestem po degustacji i mogę zrobić skan pustych butelek
          Attached Files

Comment

• Pinio74
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.10
            • 3881

Dzięki wielkie mistrzu
            śmieszne te buteleczki, ale faktycznie mają swój urok
            BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• zythum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.08
              • 8305

zythum napisał(a)
              Ja jestem miłośnikiem porterów. Swój egzemplarz Krajan piłem zakupiony w Wałczu. Ja nie byłem jakoś super zachwycony. Znam sporo lepszych porterów. ten był zbyt wodnisty i za mało wyrazisty.
              Pity dzisiaj, jest znacznie lepszy, choć ciągle brakuje mu pełni.
              To inaczej miało być, przyjaciele,
              To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
              Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
              Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
              Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
              Królowie banków, fabryk, hut
              Tym mocni są, że każdy kradnie
              Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• cielak
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 2890

Pierwsze z czterech piwek z Krajana, które przesłał mi Latarnik.
                Dzięki!!!
                kolor- ciemny z lekko rubinowy.
                piana- brunatna, duża, gęsta, drobnoziarnista lecz krótko żyła.
                CO2- Idealnie czuć słabiej widać (wiadomo dla czego), lekko poszczypuje język.
                zapach- wyrazisty, słodowo-kawowo-palony. Super.
                smak- słodowo-lekko kawowy, idealna goryczka, brak mi jednak lekkiego posmaku karmelowego.
                opakowanie- przy takiej zawartości nie ma dla mnie znaczenia. Schludne, bez ekstrawagancji, ot w sam raz.

Bardzo mi smakowało (szkoda że mam jedno) i co mnie zaskakuje, to zaczynają mi smakować portery! Nigdy mi nie podchodziły i nagle...
                To chyba dobrze?! Pić tak dobre piwo.

Moja ocena: [4.575]
                zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

podziękowania dla Maremali za możliwość degustacji

kolor - w szklance czarny, pod światło ciemno mahoniowy, klarowne
                  gaz - nawet jak na portera to zdecydowanie za malo
                  piana - zdecydowanie najgorszy element w piwie, beżowa, ale przy nalewaniu malutko, szybko znika
                  zapach - słodowa paloność i jakiś inny akcent którego nie potrafię rozszyfrować
                  smak - pyyychotka, delikatne, misiowate, bez ostrych smaczków jak to bywa w przypadku innych porterów, nie czuć jego mocy jedynie przyjemną
                  goryczkę
                  opakowanie - jest ok

ogólnie - już żałuję że nie "zamówiłem" więcej, jest bardzo pyszne i co najgorsze znika zbyt szybko z mojej szklanki

Moja ocena: [4.325]
                  Last edited by becik; 2004-12-15, 22:11.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

Kolejne piwo od Latarnika - dziękuję.
                    Opakowanie nie powala, ale pasuje do portera. Do tego firmowy, znany mi już kapselek.
                    Kolor typowy jak na portera bałtyckiego, z czerwonymi refleksami.
                    Pomimo lania "z szafy" piana wyszła niziutka. Bardzo drobnoziarnista, opada w oczach. Beżowa, tworzy ładny menisk wklęsły.
                    Zapach cudny, klasyczne porterowe nutki: karmelowe, orzechowe i owocowe. Do tego lekka woń alkoholu, ale taka jakby winna, przyjemna.
                    Gaz idealny jak na portera.
                    Smak bardzo treściwy, wrażenie gęstości i oleistości. Sporo orzechowości, całośc neizbyt wytrawna. Bardzo odpowiada mi smak portera z Nakła i ciesze się, ze w piwnicy leżakuje mi jeszcze jedna buteleczka. A jak ją wypiję, to zacznę kombinować żeby zdobyć następne

Moja ocena: [4.4]

Comment

• adam16
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.02
                      • 9865

Muszę podziękować Maremali, bo to dzięki niemu piję tego portera – to lek na moje sterane nerwy dzisiejszą „wybrykami elektroniki w pracy.
                      Pyszny, delikatny, tylko gazu strasznie mało, i piana „niewyraźna”.
                      Szkoda, że go w Chorzowie i Katowicach nie potrafię namierzyć?
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5030

No to jednocześnie pijemy takie samo piwo.
                        Twoje zdrowie
                        5450 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• Borysko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1144

Pogoda za oknem skłania do degustacji treściwszych napitków. Tak więc w szklanicy znalazł się ten porter.
                          Mimo starań pianka wyszła niziutka, szybko też zniknęła. Do tego nagazowanie było wg mnie nieco za słabe. Za to kolor bardzo ładny - pod światło przebija się rubinowa czerwień. Klarowne.
                          Zapach mocny, intensywny - słodowo-kawowy, lekko winny.
                          Piwo to jest lżejsze od Portera Łódzkiego (mojego ulubionego), nieco chyba zbyt lekkie jak na portera bałtyckiego. Wyraziste nuty palone i kawowe. Sporo karmelowej słodyczy. Leciutko kwaskowy. Goryczka chmielowa niewyczuwalna (i dobrze). Jak dla mnie, porter ten jest nieco zbyt lekki i zbyt palony w smaku. Choć jest na rynku kilka lepszych porterów, to wypiłem go z wielką przyjemnością. Z pewnością zasłużył na estetyczniejsze opakowanie.

Comment

• Pinio74
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.10
                            • 3881

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor ładny, ciemno-brązowy z wiśniowymi refleksami [4.5]
                            Piana: Piana beżowa, drobnoziarnista, mogłaby być trochę bardziej trwała, ale nie jest zła [3.5]
                            Zapach: Zapach bardzo przyjemny, karmelowo-kawowy, wyczułem też lekkie nutki czekoladowe [4.5]
                            Smak: Ze smakiem miałem dylemat. Z jednej strony smakuje mi bardzo, słodowo-kawowo-karmelowe elementy połączone z delikatną goryczką, coś jak z gorzkiej czekolady, wszytko jest bardzo dograne i gładkie. Z drugiej strony trochę mu brak treściwości i gęstości spowodowany zapewne mniejszą zawartością ekstraktu. Ale stwierdziłem, że oceniam w sumie to konkretnie piwo i te konkretne wrażenia smakowe, czyli pycha i max punktowy. [5]
                            Wysycenie: Nasycenie w sam raz, bąbelki wyczuwa się przy każdym łyku [4]
                            Opakowanie: Opakowanie to silna 4, przesądza o tym ładna dobrze dobrana kolorystycznie etykieta i firmowy kapsel [4]
                            Uwagi: W końcu udało mi się wypić tego porterka, jego mniejsza ekstraktywność i delikatnośc smaku powodują, że można spokojnie wypić kilka butelek i nie czuje się przesytu. Ponadto bardzo smakowało mojemu bratu, który porterów raczej nie pijał. W sumie pycha, jedno z lepszych tego rodzaju piw. Miałem okazję bezpośrednio porównać je z Czarnym Bossem z Witnicy i z porównania tego Krajan wyszedł zwycięsko.

Moja ocena: [4.55]
                            BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• breslauer
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 2690

Dzięki Latarniku za umożliwienie mi skosztowania ponownie wspaniałego porterka i przypomnienie tego smaku ... Szkoda, że we Wrocławiu Krajan jest już nie do dostania ...

Comment

• zAjkA
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.12
                                • 1089

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny mahońowy kolor wpadający w ciemną wiśnię [4]
                                Piana: Początkowo ładna, gęsta koloru brunatnego później szybko jednak opada. [3]
                                Zapach: Czuć wyraźnie zapach ciemnego palonego słodu [3.5]
                                Smak: Przyjemny palony posmak słodu oraz karmelu, wyczuwalna tez lekka nuta kawowa.Porter ten jest poprostu pyszny a w dodatku łagodny w porównaniu z Łódzkim [5]
                                Wysycenie: Niewielkie ale jak na tego portera to w moim przypadku dobrze [4]
                                Opakowanie: Niestety tylko butelka 0,33l.Pozatym całkiem przyzwoita etykietka [3.5]
                                Uwagi: Nie mam co prawda jeszcze doświadczenia w smakowaniu porterów ale ten był jak do tej pory najlepszy.Minimalnie lepszy od tego z Ciechanowa i o niebo lepszy niż Łodzki Porter.Polecam!!!!!!!!!!!!!!

Moja ocena: [4.1]
                                Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

Przetwarzanie...
                                X