BOSS, Black Boss Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mario_Lopez
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.08
    • 991

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
    Pojemność 0,33l od kiedy jest dostępna? ja nigdy nie widziałem w naszych rejonach, ale u nas to piwo jest w sumie chyba tylko w dwóch miejscach (wersja 0,5l)
    Wersja na eksport, prezent.
    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• toto
      • 2006.12
      • 949

Kolor ciemnorubinowy, prześwitujący, idealnie klarowny.
      Piana wysoka, barwy kremowej, mało trwała (opada do dywanika), oblepia szkło.
      Zapach palony, kawowy, trochę słodowy, nieco łodygowy, ale też rozpuszczalnikowy i alkoholowy.
      Smak palony, kwaskowy, ostry, karmelowy, trochę słodowy, trochę alkoholu.
      Nasycenie trochę duże.
      Warka do 3.07.2013. Jeden z gorszych porterów polskich.

Comment

• dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
        Wersja na eksport, prezent.
        no to zakupiłem bączka w Oszołomie, niech ma druga szanse się obronić

W sumie to to samo co Lubuskie Porter, zatem za dni kilka będzie spożyty
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• titan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.08
          • 122

W smaku jakby nie to żelazo to nie było by tak źle, no może ciut zbyt ulepkowate, może ciut za duże nasycenie. Goryczka średnia.
          W zapachu też niezbyt przyjemne, niezbyt przyjemny trochę alkoholu z sosem sojowym.
          Najlepsza z tego wszystkiego jest piana, może zbyt szybko opada, ale ładnie zdobi szkło.
          Warka do 15.04.16

Comment

• apaczu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.10
            • 168

Data 19.09.2014 1

Piana utworzyła się drobna i na dwa palce. Opadła dość szybko, ale pozostała cienką obrączką do samego końca.
            Piwo niezbyt ciemne. Pod światło mamy klarowną strukturę w kolorze mocnej, czerwonej herbaty. Patrząc przez szkło, można dojrzeć co znajduje się za nim.
            W zapachu trochę sosu sojowego, owocowego suszu, anyżu i kawy zbożowej. Nie wiem skąd, ale są też lekkie torfowe nuty (być może z pitego wcześniej Viking Pilsa). Ponadto niestety monety, które jednak specjalnie nie doskwierają.
            W smaku dość słodkie, ale o dziwo to nie przeszkadza. Podobnie jak w zapachu, jest trochę kawy, anyżu i sosu sojowego. Palność i gorzka czekolada też wyczuwalne. Wszystko to jednak sprawia wrażenie rozwodnionego, nawet jak na deklarowany ekstrakt początkowy...
            Alkohol też jest, ale gra daleko w tle i nic a nic nie wadzi. Wysycenie średnie.

Generalnie nie jest źle, ale oczekiwania miałem zdecydowanie większe.
            Last edited by apaczu; 2016-01-22, 01:07.

Comment

• Pivotal
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2013.05
              • 671

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak w napojach typu cola, pod światło rubinowy, całkowicie przejrzysty. Barwa zbyt jasna. [3.5]
              Piana: Świetna! Jasnobrązowa, bardzo wysoka, drobno- i średnioziarnista, mocno obkleja szkło, krążkuje i jest bardzo trwała... po siedmiu minutach opadła do centymetrowej warstwy i taka pozostała do końca. [5]
              Zapach: Czarnej czekolady, kawowy, kakaowy, karmelowy, orzechowy, troszkę słodów palonych i pod koniec delikatny sos sojowy... ogólnie zapach był słodki i dość mocny. [4]
              Smak: Czekoladowy, kawowy, karmelowy, kakaowy, śliwek w czekoladzie, ciemnego pieczywa, słodowy z przypalanką. Słodki i lekko kwaskowy z dobrze ukrytym alkoholem. Goryczka nie specjalnie wyeksponowana. [4]
              Wysycenie: Bezlik maleńkich bąbelków, które dotrwały do samego końca w zadowalającej ilości. [5]
              Opakowanie: Zwrotne ŻGB, etykiety utrzymane w kolorystyce porterowej, podstawowy skład, kapsel firmowy. [4]
              Uwagi: Warka do 2.04.2016, wypite 8.02'16. Miałem otworzyć później, ale stało się inaczej... Nie spodziewałem się, że tak mi posmakuje, smaczniejszy od puszkowego Argusa z Lidla. Po przyjściu do domu, zobaczyłem, że trochę za mało jest piwa w butelce... cała szyjka była pusta... Dlatego przed zakupem dobrze sprawdzić zawartość butelki. **145**

Moja ocena: [4.125]

Comment

• cejot
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.11
                • 64

Odważyłem się na zakup tegoż portera pod nazwą Witnicki Porter Lubuski z nową etykietą drukowaną na butelce. W nadziei, że jednak dostanę porządnego porterka ... no i klops znowu. O ile ten rzekomo porter pod nazwą Boss Porter był nie do wypicia praktycznie ( pół butelki poszło do zlewu) o tyle tu nawet idzie to wypić, ale zastanawiam się czy chyba nie odpuszczę znowu picia tego cosia. Kurde, czy to ja czy znowu jest tak fatalnie? Czuć w aromacie jakiś ślad kiszenia, potem lukrecja i na końcu jakieś palone słody. W smaku słodko, znowu kiszonka (po kilku łykach odbija mi się ogórkami - a dla informacji nic takowego dziś nie jadłem!), więc musi być coś z tym browarem. Przestali robić takie portery jak kiedyś? Ja nie wiem już o co chodzi, ale witnice odpuszczam zupełnie, kaszanka i tyle :/ Nie polecam!

Comment

• Brodzislaw
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2013.09
                  • 1020

A co ja mam powiedzieć (napisać) jak kupiłem całą zgrzewkę?

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Wylewaj w milczeniu.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

Kiszonka w "witnickim porterze" to nie nowość.

Ja sobie odpuściłem to piwo
                      W tej cenie jest dużo lepszych i co najważniejsze PEWNIEJSZYCH porterów
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Brodzislaw
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2013.09
                        • 1020

kombinuję z przyprawami - szczególnie dobrze wychodzi z kardamonem. "Czystego" nie jestem w stanie dopić ...

Comment

• leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

Lekko słodka kawa zbożowa zmieszana z przemysłowym kwasem chlebowym. W kategorii porter dramat, w kategorii mocny ciemniak słabo.

Nie polecam, mimo, że duża butelka kosztowała mnie 4,1 zł.

Comment

• Pinio74
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.10
                            • 3881

Warka 25.07.2017. Lekko kawowe, karmelowe, trochę gorzkiej czekolady w tle. Niby żadnych wad nie ma, ale wszystko takie jakieś nijakie, rozwodnione, jakby z jednej butelki zrobili dwie...
                            BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• DariuszSawicki
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2012.08
                              • 2869

Nie piłem jeszcze tego piwa z bączka i właśnie dlatego kupiłem.
                              Nie będę się rozpisywał na temat smaku i aromatu, piwo jest wodniste, lekko goryczkowe i ma nawet sporo wspólnego z porterem bałtyckim.
                              Niestety ma jedną wadę, której ja szczerze nienawidzę w piwie. Diacetyl, warzywka... tu zawsze przymykam oko, ale metal i żelazo zawsze wywołują u mnie odruchy wymiotne, a tu tego jest sporo, szczególnie w zapachu.

Data do 28.02.2018. To piwo konkuruje wraz z Krajanem o miano najgorszego porteru bałtyckiego w Polsce.

Comment

• grodek
                                • 2015.06
                                • 527

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrunatny, pod światło rubinowe refleksy. [5]
                                Piana: Beżowa, średnio i drobnopęcherzykowa. Niezbyt obfita, jednak przez dłuższy czas coś pozostało na powierzchni. [3.5]
                                Zapach: Dość słaby jak na piwo o takim ekstrakcie i temperaturze niemal pokojowej. Kawa zbożowa z odrobiną czekolady i karmelu. [3]
                                Smak: Najbardziej obawiałem się żelaza, na które notorycznie natrafiłem przy piwach z Witnicy. Tym razem pozytywne zaskoczenie, bo gwoździa w ogóle nie poczułem. W smaku słodowość, trochę karmelu, czekolady i kawy. Niestety całość jak na portera mocno rozwodniona. [3]
                                Wysycenie: Dość niskie, dobrze dobrane. [5]
                                Opakowanie: Graficzne słabo. Prawie pełen skład i firmowy kapsel. [3]
                                Uwagi: Termin do 18.05.2018. Piwo bez wyraźnych wad, ale delikatnie mówiąc nie zachwyca. Jak na portera słabe w aromacie i mocno rozwodnione w smaku.

Moja ocena: [3.25]
                                604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.

Comment

Przetwarzanie...
                                X