Nie wiem czy to może moje kubeczki smakowe zwariowały, ale właśnie popijam sobie Kryształ i wyczuwam ciekawy, delikatny miodowy posmak. Ze szczególnym akcentem na miód gryczany.
Z Krakowskiego "Intermarche" za 1,79.
kolor- złoty, ładny
piana- duża gęsta, lecz po chwili zamienia się w delikatny cieńki kożuszek, ale do końca widoczna
Co2- widać i czuć, choć mogły by być jeszcze ciut bardziej wyraźne te bąble. Ale OK.
zapach- wyraźny chmielowy z lekką nutą słodową. Super!
smak- Super goryczka, choć może jeszcze ciut bym jej dodał. Chmiel, słód, w ilościach miłych dla kubków smakowych. MNIAMMMM!!!!
opakowanie- but.euro, kapsel biały, etykieta skromna lecz nie za skromna. Ot taka w sam raz (UFF!) Widziałem gorsze, ale... Będzie.
Miłe zaskoczenie smakowe, ale i cenowe. Zaskoczył mnie bardzo wyrazisty smak tego piwka. Oczywiście należy ubolewac tylko nad dostępnością tego piwa w Krakowie. Narazie jest, ale jak długo?
JEST, WIĘC TRZA PIĆ!!!
Polecam!!!
Zakupiłem w grudniu zgrzewkę Kryształa z datą do któregoś marca 2005. Wszystkie 12 piw było tak mocno nagazowane, że czasem połowa wyskoczyła mi z butelki. Nawet po schłodzeniu w lodówce i ostrożnym wyjmowaniu z niej piwo otwierałem w zlewie z najwyższą ostrożnością.
Czy ktoś zauważył w swoim Krysztale podobne objawy, czy to tylko przypadkowy wybryk.
Poza tym piwo bardzo dobre i nie mam zastrzeżeń
Opakowanie w porządku , choc troche nieczytelne są złote literki na białej kontrze , Natomiast byłem pod wrażeniem jeśli chodzi o nasycenie i długo utrzymującą się gęstą piane , naprawde super , zapach piwny bez rzadnych dziwnych dodatków , smak pełny zdecydowany , jest to chyba jeden z lepszych polskich pilsów
Moja ocena: [4.25]
--------------- Ocena usunieta z rankingu. Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Ostatnia zmiana dokonana przez szarpik; 2005-01-23, 14:46.
Pije po raz pierwszy w życiu, i chyba nie ostatni. Piana bardzo gesta- wręcz mięsista; )gazowany dosyć mocno, ale w sam raz, smak- trochę jednak za delikatny, goryczka pojawia się pod koniec łyku(a?)cos mi nie gra w tym smaku, muszę wypić Kryształ raz jeszcze, mozliwe ze to właśnie ten miodowo(lekko mdławy) posmak, o którym wspomina Arcy?Ogólnie dobry,do kupienia w "chmielnym" we Wro.
Kolor: kolor jasno złoty, krystaliczny [4.5] Piana: drobnoziarnista biała piana, utrzymująca się stosunkowo długo [4] Zapach: słodowo-chmielowy, bardzo apetyczny [5] Smak: świeży słodowy smak, po przełknięciu miła orzeźwiająca goryczka, rewelacja [5] Wysycenie: nagazowanie odpowiednie [4.5] Opakowanie: krzywo naklejona etykieta, nieczytelne złote literki na białym tle, na plus etykieta zawiera wszystkie niezbędne informacje [3.5] Uwagi:
Kolor: Jasny słomkowo-złocisty kolor. Pod słońce przybiera jasno żółtą barwę. [4] Piana: Super!!! Utrzymywała sie przez ok. 3-4 min. Gęsta. Osadzała sie na ściankach kufla. [5] Zapach: Wyraźny słodowy aż kręcił w nosie. [4] Smak: Kwintesencja smaku. Przepyszny chmielowy posmak z naturalną goryczką. Poprostu spełnia wszystkie moje wymagania. [5] Wysycenie: Stadard. [4] Opakowanie: Bardzo przyzwoita etykietka. Ogólnie wszystko mi sie podoba w tym piwie. [4] Uwagi:
Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
Comment