Frater dotarł na zachód Polski, w Zielonej Górze można kupić go w "Bronku" butla za 2,50. Tata kupił to i tamto na święta, ocena zaraz jak tylko skończy się w szklaneczce ).
Belgia, Frater
Collapse
X
-
Krotoszyniak napisał(a)
Pils z bursztynowa barwa ? A moze to Vienna ? Ty to piwo dolnej czy gornej frementacji ?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Wczoraj odbyłem "spotkanie" z tym "szczyżyckim Braciszkiem" made in browar Belgia
W szkle jego bursztynowy kolor prezentuje się całkiem okazale, niestety piana jest przeciętna: biała, średniopęcherzykowa i po krótkim czasie opada do nikłego kożuszka. Nasycenie drobniuteńkimi bąbelkami jest jak dla mnie o ton za mocne. Na dobry smak składa się lekka goryczka z miłymi owocowo-ziołowymi nutami. Zapach trochę mniej mi się podoba - jest ponadprzeciętny, niezbyt intensywny złożony z chmielowo-owocowych aromatów. Piłem wersję z zielonej półlitrowej butelki identycznej jak w przypadku Gingersa. Wzór etykiety okropny z facjatą rapera / partyzanta z lasu Sherwood / dresiarza (niepotrzebne skreślić) zamiast cysterskiego ojczulka zawierajacy szereg głupich i pustych sloganów o cysterskiej tradycji, duchu itp. Do tego zwykły, uniwersalny, złoty kapsel.
Zatem co można rzec na podsumowanie. To interesujący i całkiem niezły pils i TYLKO PILS, który zapewne przyniesie komercyjny sukces kieleckiemu browarowi. Jednakże ja i chyba większość forumowiczów oczekiwała na PIWO KLASZTORNE ze Szczyżyca... I niestety dalej musimy na nie cierpliwie czekać...
Moja ocena: [3.675]
Comment
-
-
Dzięki ART za przekazanie próbki do degustacji.
Bardzo pozytywnie się rozczarowałem co do tego piwa.
Sądziłem, że bedzie to kolejny pilsik bez wyrazu a tu niespodzianka.
Piękny kolor, jasna miedź, piana niezbyt imponujaca, gruboziarnista.
Nasycenie CO2 w normie.
W smaku lekka goryczka, lekko słodkawe nutki. Przyjemne.
Moja ocena: [4.175]
Comment
-
-
Dziwny zapach po otwarciu, nie zbyt przyjemny.
Kolor ładny ciemniejszy niż w innych pilsach wpadajacy w ciemny bursztyn.
Porządna piana pozostaje do końca.
Smak chmielowy wyrazny przyjemny,pojawia sie goryczka w samku,jak na pilsa bukiet smakowy różnoirodny, ciekawy,na pocżatku chmiel potem goryczka i słod.
Ogólnie piwo dobre, orzezwiajace warte powtórzenia.
Ale niestety rozczarowuje tym że nie jest piwem klasztornym ale coż może jeszcze kiedyś sie doczekamy.
Comment
-
-
Jak dla mnie Frater to piwna niespodzianka tego roku. Bogaty "domowy" owocowo-estrowy aromat, ładne nachmielenie, ciekawy smak pojawiający się 2-3 sekundy po łyku. Pomijając ogólne "jęczenie" odnośnie oczekiwań klasztornych i biadolenie na "dresiarza" z etykiety - piwo niezwykle smaczne i sympatyczne, oby takich na rynku jak najwięcej.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Zakupine w Tomaszowie Mazowieckim.
Piana biała średnio intensywna i tak też trwała. Gazu jak na lekarstwo. Barwa miodowo-bursztynowa. Zapach lekko słodkawy. Nie najgorszy smak lekko Pilsnerowaty (P.U.). Bez kwaśnych posmaków.
...hym, całkiem dobre piwo choć brak mi w nim większej goryczki. No ale nie można mieć wszystkiego. Napewno kupię je jeszcze raz, jak je tylko spotkam.
Cena 2,50 zł za Fratera w butelce bezzwrotnej.
Moja ocena: [3.725]
Comment
-
-
Otrzymałem od Burego Wilka, za co niniejszym dziękuję.
Kolor urzekł mnie od pierwszego wejrzenia, piekny, głeboki bursztyn.
Piana zaś rozczarowała - nie dość, że niska, to na dodatek szybko opadła. Trochę tam jej zostało na dłużej, ale chyba nie dosyć. Pęcherzyki średnie.
Nasycenia też trochę zabrakło - początek jeszcze niezły, ale w miarę wychylania bąbelki były coraz mniej liczne.
Zapach znów przeważył szalę plusów: przyjemnie słodowy, wzbogacony jakimiś owocowo-korzennymi akcentami.
Smak również nie zawiódł - miła goryczka, nieprzesłodzony posmak słodowy, nutki owocowe czy korzenne; piło się bardzo przyjemnie. Ale mógłby być jednak bardziej "treściwy".
Opakowanie efektowne, zielona butelka, etykieta w porządku (wyłączając oczywiście zakapturzonego zbira), no i - tradycyjnie - nie podano ekstraktu, co musi obniżyć końcową ocenę.
Tak czy owak - mimo, że to nie to, na co nasza społeczność wielbicieli piwa oczekiwała - jest jednak Frater pozycją ciekawą, niepospolitą. Można pomarzyć, żeby gdzieś w Warszawie pojawiło się lane... Gdybyż Browar Belgia znalazł siły i środki na włączenie się Fratrem (i Palmem) w koncernową "wojnę o gastronomię"!
Moja ocena: [4.275]Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
[QUOTE]Wujcio_Shaggy napisał(a)
[B]Można pomarzyć, żeby gdzieś w Warszawie pojawiło się lane... Gdybyż Browar Belgia znalazł siły i środki na włączenie się Fratrem (i Palmem) w koncernową "wojnę o gastronomię"!
Obawiam się, że faktycznie, pozostanie to tylko w swerze marzeń
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
No i sam dopadłem. Ładny bursztynowy kolorek, piana biała, średnio wysoka, za to nietrwała. Nasycenie CO2 w sam raz, nie za duże. Ciekawy zapach: słodkawo-owocowy (tak pachniała "18" z Barczewa). Smak podobnie aromatyczny, słodkawy z wytrawnym końcem. Jednak jest nieco za intensywny, co ogranicza możliwości wypicia większej ilości. Ale do wieczornego posmakowania w sam raz.
Moja ocena: [4.025]
Comment
-
-
Całkiem niezły pils,ale tylko pils. Gdybym miał oceniać Fratra jako piwo klasztorne i porównywać chocby z takim Leffe oceny byłyby znacznie niższe.
Smak jest bardzo ciekawy z nutkami jakby owocowymi i jest to chyba najmocniejsza strona wyrobu.Reszta parametrów w wysokich poziomach stanów średnich.No moża poza nieszczęsna szatą graficzną.Czy ktoś widział chudego mnicha miłośnika piwa?Ja w każdym razie nie...
Moja ocena: [4.525]Który polski browar zajmie sie produkcją prawdziwego piwa klasztornego???
Comment
-
-
[QUOTE]kishar napisał(a)
Porządna piana pozostaje do końca.
A to ciekawe.W moim Fraterze piana zanikła w ciągu 5 sekund.
Comment
-
Comment