Okocim, Piast Wrocławski

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robox
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 8188

Książ już dawno, po obniżeniu voltażu do 4% zrobił się beznadziejnym piwem i praktycznie traci swoją dobrą pozycję i sprzedaż na terenie Dolnego Śląska. Nie wiem, czy o to chodziło "fachowcom" z Carlsberga ?

Comment

• wolkow22
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.05
      • 7

Piast

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire
      A gdzie to jest ? ( FCJP)
      Piast produkowany jest w Browarze Bosman w Szczecinie

Comment

• jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wolkow22
        Piast produkowany jest w Browarze Bosman w Szczecinie
        Na pewno - ale czy tylko tam? Jeśli masz jakieś PEWNE informacje - podziel się.
        Last edited by jerzy; 2006-09-28, 20:01.
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Jakoś rano dzis przypomnialo mi się jak robiliśmy dawno temu zawody w knajpie. Polegały one na wbiciu pionowo w piane zapałki i obserwowaniu kogo szybciej utonie. Ojjj Piast miał kiedyś piane, jak bita śmietana, nieraz zapałka wogóle na toneła. Ale to było bardzo dawno temu.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

Ocena z ARTomatu

Kolor: Dość jasny, typowy złoty. W miarę taki jak powinien być, ale nic ponad to. [4]
            Piana: Dość duża, jednorodna, drobniutka, dość długo się trzyma. Cienki kożuszek do końca pozostawia ślady na ściankach kufla. [4]
            Zapach: Nienajgorszy, dość typowy, niczym się nie wyróżnia. Dość mocny. Raczej chmielowy niż słodowy. [3.5]
            Smak: Przeciętny chmielowo słodowy. Mało wyrazisty, nijaki. Goryczka słaba. Posmak gorzki i szybko zanikający. Dość pełne. Nie zapada w pamięć. Na szczęście „koncernowa nuta” nie jest zbyt mocna. [3.5]
            Wysycenie: Za słabe. Piwo przez to wydaje się zwietrzałe ciut. [3]
            Opakowanie: Etykiety ładne. Ładna kolorystyka, a zwłaszcza rysunek wrocławskiego ratusza. Właśnie, co ono ma wspólnego z Piastem z Wrocławia? Minus punkt za takie żałosne krętactwo. Sądzę, że wielu zwykłych ludzi dalej kupuje Piasta, myśląc że to ich wrocławskie piwo. A CP nawet nie podaje, który to browar podszywa się pod Piasta. Mały minusik za brak ekstraktu. Plus natomiast za dedykowany kapsel, mimo że brzydki. [3]
            Uwagi: Dość nijakie piwo. Pić można, bo nie jest niedobre, ale bez trudu można kupić coś lepszego.

Moja ocena: [3.525]
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• ro-ot
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.09
              • 52

Ocena z ARTomatu

Kolor: typowy dla piw tego gatunku. [4]
              Piana: bardzo słaba. znika mniej więcej w takim tempie, w jakim się pojawia. [2]
              Zapach: dość słaby, jednak przyjemny. [3]
              Smak: wyczuwalna gorycz, smak zachęcający, jednak bez rewelacji. [4]
              Wysycenie: bardzo słabe. już w połowie nie było nic [1.5]
              Opakowanie: przeciętne. a jeszcze trafiłem na promocję - wygraj narty [3]
              Uwagi:

Moja ocena: [3.275]

Comment

• wedge7
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.01
                • 217

Ocena z ARTomatu

Kolor: słomkowy; jasny [4]
                Piana: gruba i nietrwała; na krótko zagościła w szklance [3]
                Zapach: bardzo słany; lekkie nuty chmielowe [3]
                Smak: chmielowy; dość gorzki; jakiś taki ciężki i nieświeży [3.5]
                Wysycenie: trochę przesadzili z tym gazem; jest go stanowczo za dużo [4]
                Opakowanie: standardowy piast; czyli bardzo ładnie wykonana puszka [4.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [3.375]

Comment

• Sepi
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.04
                  • 7

Jeśli chodzi o dzisiejszego Piasta to zmienił troche swoją wizytówke. Mam tu na myśli etykiete, kapsel, oraz to jak się promuje.
                  Jesli chodzi o to ostanie to Piast promuje się jako piwo dla ludzi z Wrocławia, chcący pomóc miastu. Nistety od około 2 lat produkcja Piasta została przeniesiona do Szczecina i mówiąc ,że Piast jest piwem Wrocławskim mija się troszke z prawdą bo pamięć o Wrocławiu w tym piwie zostaje tylko na etykiecie (większość spożywających to piwo nie jest świadoma,że produkcja została przeniesiona).
                  Wracając do samku. Wydaje mi się ,ze ta przeprowadzka Piastowi mocno zaszkodziła.
                  Fakt na upał nawet ujdzie, goryczki troche się poczuje, ale ze smak jest inaczej, pogorszył się. Kolor też nie taki super, a piana najczęsciej pojawia się przy otwarciu i szybko znika. Fakt może to wszystko powodować, że ze Szczecina to piwo tak szybko nie dojedzie. Jedyne co to piwo wyróznia to cena.
                  Moja ocena [3,0] (1-5)

Comment

• Cooper
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6056

piwo to powinno być więc oceniane w rubryce piw browaru Bosman ze Szczecina a nie jako nieistniejący browar Piast z Wrocławia. Zróc uwagę Sepi na daty powyższych postów choć jesteś nowy na forum to rozumiem że mogłeś pomylić się. No chyba że oceniasz spite piwo 2 (czy nawet) 3-letnie ale nie podejrzewam.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Sepi
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.04
                      • 7

Co do dat , to faktyko niezauważyłem, dzięki ,że zwróciłeś uwage na to.
                      Jeśli chodzi o oceniane piwo, to oceniałem z okresu 2005 - do dziś.
                      Masz racje, temat o piwie Piast powinnien być w temacie z Bosmanami, a kto wie czy nie Carlsbergami. Jednak sądze, że gro osób by wtedy tego piwa nie znalazło.

Pozdrawiam

Comment

• nek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.03
                        • 43

Piwo dla mnie nie do wypićia!!!!!!!!!,brak koloru,o smaku już nie wspomne ,nie wróce już do tej marki.

Comment

• rotmistrz
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.06
                          • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: zlocisty, klarowny [3]
                          Piana: biała drobnoziarnista trwała pozostawia ślad na szkle, po opadnięciu gruby kożuszek na calej powierzchni [4]
                          Zapach: mocny chmielowo słodowy [3.5]
                          Smak: goryczka intensywna, smak słodu i chmielu z każdym łykiem coraz wyraźniejszy [3.5]
                          Wysycenie: piwo pracowało cały czas, bąbelki gazu odrywały sie od dna szklanki [3]
                          Opakowanie: informacje o piwie nie pełne, brak producenta, kapsel sygnowany logo piasta [3]
                          Uwagi:

Moja ocena: [3.475]

Comment

• pan_frał
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.02
                            • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: złoty, typowy dla piw lager [4]
                            Piana: niestety słaba i nietrwała, szybko opada, choć piłem piwa, gdzie trzymała się jeszcze krócej [3]
                            Zapach: przyjemny, charakterystyczny, czuć chmiel i jęczmienny słód [4]
                            Smak: im bliżej dna tym bardziej czuć goryczkę. Moim zdaniem jest to piwo bardzo dobrze wyważone, łatwo "wchodzi" i świetnie gasi pragnienie. Wolę je od Piasta czarnego, choć jest słabsze. Osobiście jest to moje ulubione piwo, choć mogłoby być trochę bardziej gorzkie, ale ideałów nie ma. [5]
                            Wysycenie: dobre, gaz ulatnia się cały czas [4]
                            Opakowanie: ładna puszka, wrocławskie klimaty, elegancka etykieta na butelkach [4.5]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.325]
                            Last edited by pan_frał; 2008-02-02, 22:32.

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pan_frał Wyświetlenie odpowiedzi
                              mogłoby być trochę bardziej gorzkie, ale ideałów nie ma.
                              Są, tylko trzeba się ich trochę naszukać. No i trzeba szukać wśród piw spoza wielkich koncernów i wśród piw importowanych, zwłaszcza czeskich.

PS: Akurat we Wrocławiu sytuacja jest o tyle komfortowa, że do piw czeskich, jak i tych polskich z małych browarów dostęp jest ponadprzeciętny. Polecam lekturę działu Piwo - gdzie.
                              Last edited by kopyr; 2008-02-03, 09:42.
                              blog.kopyra.com

Comment

• Mietek997
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2007.10
                                • 5

Ostatnimi czasy piast podrożał o jakieś 10-15%. Wraz z ceną z kumplem stwierdziliśmy że skoczyła w góre jakosć. Kiedyś piliśmy tylko piasty, potem sie popsuły, teraz znowu zaczyna nam smakować.

Comment

Przetwarzanie...
                                X