Sulimar, Kiper Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.08
    • 810

Sulimar, Kiper Mocne

Piwo jasne 15 % ekstraktu 7% alkoholu
    Piana drobniuta - dość długo się trzyma
    Kolor mocno żółty,
    Zapach - brak lub ledwie wyczuwalny (ale nie alkoholem)
    Smak - brak posmaku alkoholu, trochę jakiś dziwny posmaczek za którymś razem można wyczuć, ani słodkawe może lekko słodowe.

Acha warzone w Piotrkowie Trybunalskiem.

Kiedyś było to moje ulubione piwo mocne gdy było warzone w Suwałkach, było trochę słodkie, bardzo słodowe. Teraz oceniam je
    na 3,5 ale warte powrotu.
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

Nigdy nie mialem tego piwa za rewelacyjne, ale ostatnimi czasy jeszcze sie popsuło. Za bardzo "wali" spirytem. Ale widać, to już taka przypadłość Kiperów.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Cezar
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.05
      • 1349

W swoim czasie recenzowałem jakieś podobne, nawet jeszcze trochę mocniejsze, piwo (extra mocne) przy okazji omawiania słabszej wersji KIPERA. Zainteresowanych odsyłam na stronę
      http://www.browar.biz/forum/showthre...=&threadid=508.

Comment

• Cezar
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.05
        • 1349

Wpadł mi w ręce tytułowy produkt browaru z Piotrkowa, aczkolwiek zobserwowałem pewne różnice. Przede wszystkim nazywa się ono Kiper Mocne, a nie K. Mocny, a ekstraktu wykazono trochę mniej (14,1% zamiast 15). Charakterystyka będzie też trochę inna: moim zdaniem kolor był dość blady, a piana słaba. Lekko czuć było alkohol, w smaku było dość gorzkie, niezbyt dobre.

Zastanawiam się, czy było to to samo piwo, o którym pisze... piwo.

Comment

• baklazanek
          † 2014 Piwosz w Raju
          • 2001.08
          • 3562

Fakt, zmiana ekstraktu przez co i etykieta się nieznacznie zmieniła. Dorwałem ostatnią butelkę w jednym z Legnickich sklepów i mam nową etykietkę

Comment

• adam16
            • 2001.02
            • 9865

Chyba nastąpiła poprawa. Tym razem dało się wypić. Ale do smakowitych nadal nie mogę tego piwa zaliczyć.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• Viktor
              🍼
              • 2002.04
              • 617

Kolor jasnozłoty, piana drobna, znaczne gazowanie, wyraźna goryczka i smak alkoholu.

Moja ocena: [3.15]

Comment

• dziku
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.12
                • 1992

"Kiper Mocne" Alk. 14,1% wag. 7% obj.
                Takie przeciętne mocne piwo, ale bez rewelacji.
                Kolor (3) - jak na mocne piwo to jednak za jasny
                Nasycenie (3) - najwyżej dostatecne, jak dla mnie to nieco za słabe
                Smak (3) - dominuje goryczka. Niby powinno mnie to cieszyć, bo za słodkimi piwami nie przepadam, ale ten smak jest zwyczajnie prosty. Gorzkawe piwo i tyle. Na dodatek pozostawia w ustach taki dziwny posmak. Na plus zaliczyć trzeba, że nie śmierdziało alkoholem (który to smak i zapach u "Kiperów" jest zjawiskiem niemal stałym)
                Piana (3) - średnioziarnista, początkowo obfita, krótkotrwała
                Zapach (2,5) - pomimo, że bez nut alkoholu to jednak nieciekawy. Jakiś taki mało piwny...
                Opakowanie (2) - bączek 0,33 z nieciekawą, czarną etykietką. Mój w promocji miał naklejone aż dwie kontretykietki (obok siebie). Kapsel z logo browaru.

W sumie - pijałem już gorsze, ale jednak nie polecam.

Moja ocena: [2.775]
                Dziku

Comment

• Piwofil
                  • 2002.01
                  • 907

Rzeczywiście takie przeciętne piwo mocne, ale nie jakiś siekacz, można wypić bez obrzydzenia, choć z 14% wag. można wycisnąc jakiś bardziej treściwy smak. Ogólnie można pić, ale po co jak są piwa tańsze i lepsze. Aha miałem wersję w bezzwrotnej butelce.
                  www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD

Comment

• mwa
                    • 2003.01
                    • 5071

Niewyczuwalny zapach, zaś mocno wyczuwalny smak goryczy nie. Mała piana utrzymująca się, nie pozostająca na szklance. Mała ilość gazu, po paru minutach totalny brak.
                    Jak dla mnie dobre piwo i to piwo dla mocnych głów. Pijałem gorsze "mocne" i wolę Kiper'ka, ale Dębowe jednak w przodzie.

Moja ocena: [4.2]
                    Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Gollum
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.09
                      • 307

Nie przepadam specjalnie za piwami mocnymi, ale Kiper Mocny naprawdę mi smakował. Może dlatego, że był w bączkach 0,33 l, a ja właśnie miałem potrzebę nie za dużego popicia. Taka potrzebę miałem gdzieś przez tydzień i za każdym razem piwo oceniałem bardzo pozytywnie.

Comment

• Pogoniarz
                        † 1971-2015 Piwosz w Raju
                        • 2003.02
                        • 7971

Barwa-bursztynowy kolorek
                        Gaz-slabiutki,nie czuć bąbelków
                        Smak-lekkie ,minimalnie słodkawe(alk.do 7%,ekstraktu 14.1%,smaczne,z lekką nutką cierpkości po pewnym czasie
                        Piana-z początku idealna(bialutka drobnoziarnista),ale po chwili zniknęła
                        Zapach-jakiś kwaskowaty,nieprzyjemny.
                        Opakowanie-granacik z etykietą taką sobie , kontrą i ładnym kapslem.
                        Da się pić,ale to nie jest 14.1%ekstraktu!

Moja ocena: [3.15]
                        Nazwa Mocne,zakupione w Jeleniej Górze
                        Last edited by Pogoniarz; 2003-08-17, 20:30.

Prawie jak Piwo
                        SZCZECIN

Comment

• dziku
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.12
                          • 1992

Hmmm... poprzednio piłem i oceniałem wersję z "bączka" 0,33. Teraz kupiłem w butelce 0,5l i jest to piwo o zupełnie innym smaku, niestety nie jest to smak lepszy
                          Piwo ma wyraźnie słodowy smak, prawie bez goryczki. Do tego w smaku i zapachu czuć lekkie i słodkawe nuty spirytusu
                          Piana cały czas całkiem niezła, tylko co z tego...
                          Kolor, tak jak był - jaśniutki. Gaz poprawny.
                          Wolę piwa bardziej wytrawne, a przede wszystkim nie walące spirytem (nawet lekko) tak więc i ten produkt "Kipera" przyjdzie mi omijać.
                          Dziku

Comment

• Pepek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.04
                            • 1500

Spożywałem wczoraj to piwo pod nazwą Mocne pochodzące z ostatniego bączka dostępnego w małym brzeskim sklepiku. Wrażenia całkiem pozytywne: niezły bursztynowy kolor, dobry gaz, wyraźna goryczka, przesadnej słodyczy nie czuć, no może trochę za mocno wdziera się posmak alkoholu. Na razie jednak to za mało do oceny.
                            Pepek

Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!

Comment

• Pepek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.04
                              • 1500

Dorwałem znów to piwko i można je poddać ocenie. Kolor bursztynowy, nieco za jasny przy tym ekstrakcie. O białej, średniopęcherzykowej pianie można powiedzieć tyle, że po paru chwilach został po niej tylko ślad. Nagazowanie średnimi bąbelkami całkiem porządne. W smaku czuć prawie dobrą kompozycję słodu i goryczki, ale niestety alkohol zbytnio się "wdziera". Zapach słodowy, przeciętny. Zabutelkowane w klasycznym bączku, etykieta w złoto-czarnej tonacji - ładna, kapsel firmowy.
                              Gdyby dopracować to i owo (zwłaszcza pianę!) byłoby to niezłe, mocne piwko, a tak, jak na razie to tylko przyzwoity przeciętniak.

Moja ocena: [3.225]
                              Pepek

Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!

Comment

Przetwarzanie...
                              X