gotowe do oceny
Brovaria, Pils
Collapse
X
-
Brovaria, Pils
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
No to pokuszę się o opis tegoż piwa.
Kolor: złocisty, dosyć jasny, piwo lekko mętne, ale przejrzyste
Piana: początkowo gęsta i dość obfita, opada w tempie umiarkowanym, ślady pozostają na ściankach
Gaz: w sam raz
Zapach: delikatna woń chmielowa z nutą kwiatową
Smak: w pierwszym łyku - pełny słodowy, po przełknięciu solidna goryczka i bardzo przyjemny słodkawy posmak kwiatowo-owocowy wyczuwalny do końca konsumpcji, pycha!
Moja ocena: [4.7]
-
-
kolor - dojrzałego żyta,mocny i pełny
piana - jasna, drobna, dośc szybko opada, pozostają krążki na kuflu oraz cienutki kożuszek
zapach - słodowo-chmielowo-drożdżowy
gaz - jak dla mnie zbyt wiele, po kazdym łyku powracając mało mi nosa nie rozsadził
smak - zbyt duże nagazowanie psuło mi cały smak tego piwa oraz przyjemność picia, sam smak przyjemny, lekka chmielowa goryczka z wyczuwalnym drożdżowym posmakiem, jednak zbyt "ostre i szczypiące"
opakowanie - oceniam tylko naczynia w którym było podawane - kufle i szklanki z logo Brovarii na 5.
Moja ocena: [3.8]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Wspaniałe złoto, oczywiście brak klarowności bo to piwo niefiltrowane. [5]
Piana: Średnioziarnista, ale trzeba przyznać że zadziwiająco długo utrzymuje się na powierzchni piwa. [4]
Zapach: Pierwsze wrażenie to niesamowity zapach swieżości tego piwa. Kiedy już oswoimy się z tym tak rzadko spotykanym, wspaniałym aromatem czujemy delikatny zapach chmielu i bardziej wyraźny drożdzy. [4]
Smak: No tak. Pijąc pilsa z Brovarii brakuje słów aby to opisać. Ten niesmowity posmak można odczuć pijąc wyłącznie piwa niefiltrowane i niepasteryzowane. W smaku najpierw czuć goryczkę, póżniej wychwytujemy drożdże aby zakończyć chmielową nutą. Ale to piwo jest po prostu SMACZNE! To obecnie jedyny polski pils do którego można zastosować to określenie - smaczny. [4.5]
Wysycenie: Nasycenie jest dość wysokie i pozostaje takim do samego końca, piwo się nie wygazowuje. [5]
Opakowanie: Firmowy kufel z ładnym, oszczędnym logo Brovarii. Jest idealnie. [5]
Uwagi: Pils z Brovarii jest obecnie bezkonkurencyjny jeśli chodzi o polskie niefiltrowane/niepasteryzowane piwa tego gatunku. Ciekawe czy zbliżająca się premiera Pilsa z warszawskiej Bierhalle zachwieje jego pozycją?
Moja ocena: [4.35]Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docentPils z Brovarii jest obecnie bezkonkurencyjny jeśli chodzi o polskie niefiltrowane/niepasteryzowane piwa tego gatunku. Ciekawe czy zbliżająca się premiera Pilsa z warszawskiej Bierhalle zachwieje jego pozycją?
Comment
-
-
Swoją drogą gratuluję odwagi zarządcom Bierhalle. Zawsze podstawą był pils a inne piwka sezonowym dodatkiem. Jeśli teraz pszeniczniak ma być okrętem flagowym lokalu to ja jestem jak najbardziej za!Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mirekv Wyświetlenie odpowiedziKolor: jasny [4.5]
Piana: czasami się zdarza - piany prawie nie ma [3]
Zapach: chmielowy [5]
Smak: pelny, chmielowa goryczka [5]
Wysycenie: ok [5]
Opakowanie: Szklo [5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.775]- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Muszę przyznać, że mam mieszane uczucia co do tego piwa. Na pewno bardzo treściwe, zdecydowana, wyczuwalna goryczka, jak dla mnie zbyt intensywna, w dalszym etapie pojawiają się nawet lekkie, słodsze klimaty. Dobrze gazowane, ładny bursztynowy kolor, gęsta piana. Może to, że piłem to piwko o temperaturze pokojowej wpłynęło na moje odczucia ale bardziej smakuje mi Noteckie niepasteryzowane.Mniej alkoholu w piwach !!!
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Piana: gęsta, mięsista, oblepia szkło.
Kolor: złocisty, ładnie opalizujący
Wysycenie: akurat.
Zapach: dojmujący diacetyl, powiedzmy, że to był pils bohemski.
Smak: wyraźna goryczka, bardzo gładkie z dojmującym diacetylem. Bardzo maślane, ale miało swój urok.
Opakowanie: pokal bardzo ładny, zresztą zakupiłem.
Bardzo dobry pils, mimo diacetylu życzyłbym sobie takiego piwa w butelce w sklepie.
Comment
-
-
Poznański Pils wrócił do wielkiej formy! Dzień wcześniej postawiłem w rozmowie z właścicielem szczecińskiego minibrowaru tezę, że goryczkowe lagery (czyli pilsy po prostu) nie mają w Polsce racji bytu. Goryczkowe piwo może być obecne tylko jako ciekawostka w stylu ejla czy importowanego Czecha (o domówkach nie wspominając).
No i spotkało mnie wielkie zaskoczenie! To piwo to klasyczny, rasowy pils, którego próżno szukać w obecnej ofercie krajowych browarów. Już chmielowy zapach obiecuje pożądane doznania. Potem jest wyrazista goryczka i idealna pełnia smaku. To piwo przywróciło mi na jakiś czas wiarę w polskiego jasnego dolniaka...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment
-
-
Dzień wcześniej postawiłem w rozmowie z właścicielem szczecińskiego minibrowaru tezę, że goryczkowe lagery (czyli pilsy po prostu) nie mają w Polsce racji bytu.
Jak browar restauracyjny serwuje Jasne to ja nie mam nic do powiedzenia, że piwo ma profil bardziej słodowy niż chmielowo-goryczkowy. Ale jak browar sprzedaje pilsa/pilznera a piwo jes ledwo co nachmielone to trochę czuje się nabity w butelkę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziNie podejrzewałem Cię Docencie o taką anty-sekciarską postawę Aż tak zwątpiłeś w polskiego konsumenta?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment
-
Comment