Regina, Hals

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nikita_banita
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 1363

Regina, Hals

Ekstr. 10,5% wag.; alk. do 5,2% obj.; but. 0,5l bezzwrotna ("jurandowa"); cena 1,50 PLN.

Kolor w odcieniu jasnego bursztynu, zapach chmielowy, delikatny. Wygazowanie w normie, po przelaniu do szkła gęsta, drobnoziarnista piana (z wyraźnie utrzymującym się "grzybkiem"). W smaku świeże, z wyrażną goryczką. Bardzo przyjemna i zachęcająca dziesiątka.
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5056

Na początku chciałem wpisać ocenę podobną do Nikity, jednak po wypiciu 1/3 kufla zaczął mi doskwierać wyraźny metalowy zapach oraz posmak, który ujawnił się w pełnej krasie dopiero po którymś tam łyku.
    Nie za bardzo mi podeszło. Daję ledwie 2+ (w szkolnej skali)
    Attached Files
    Dick Laurent is dead.

Comment

• bury_wilk
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 2655

A nie wiecie, czy Reginę można gdzieś trafić w Warszawie (nie koniecznie akurat tą)?

Lubię kiedy się zieleni
      Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

barwa jasnozłocista, dobre nasycenie CO2, piana biała gęsta, obfita i bardzo smakowita (ostatnio zjadam piany ), słabiutki zapach, prawie w ogóle go nie ma, da sie wyczuć leciutki chmielowy zapaszek. W smaku lekkie, doskonale wchodzi, dobrze wyczuwalna goryczka. Jednym słowem piwo jest bardzo dobre na gorące mazurskie dni, gasi pragnienie doskonale.
        etykieta brzydka, nie podoba mi się

Moja ocena: [3.875]
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• adam16
          • 2001.02
          • 9866

Biorąc pod uwagę zawartość ekstraktu to jest dziwne piwo bo sprawia uwagę mocniejszego. (sic) Ostra goryczka. Złota nieco opalizująca barwa. Piana szybko zanikająca o grubych pęcherzach. Zapach wyraźnie chmielowy. Mnie bardzo zasmakowało. I tylko etykieta i butelka nie ładne.

Moja ocena: [4.525]
          Browar Hajduki.
          adam16@browar.biz
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• adam16
            • 2001.02
            • 9866

adam16 napisał(a)
            ... bo sprawia uwagę mocniejszego. ...
            Moja ocena: [4.525]
            Chyba wymagam zresetowania. Sprawia oczywiście wrażenie, a nie uwagę.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

Właśnie dochodzę do dna kufla z Halsem i zastanawiam się, czy to hals prawy czy lewy...
              Piwo rzeczywiście sprawia wrażenie bardziej ekstraktywnego niż jest w rzeczywistości - i już za to należą się brawa. Najwyraźniej nie zostało odfermentowane tak mocno, jak to w jest w zwyczaju w Polsce. W smaku czuć wyraźnie posmaki słodowe plus nienachalna goryczka. Niezbyt wiele gazu potrafi utrzymać pianę przez dłuższą chwilę. I tylko zapach jest jakiś taki lekko nieszczególny...
              Ogólnie bardzo dobre piwo, tak powinny smakować lekkie piwa!

Butelkę Halsa otrzymałem na Zlocie od Nikity - za co bardzo dziękuję.
              browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Pogoniarz
                † 1971-2015 Piwosz w Raju
                • 2003.02
                • 7971

Aj nareszcie po rocznej przerwie piwko z Reginy na mym podniebieniu dzięki Pieci i zdajsie Nikicie(sorki luki w systemie-może wirus...)
                Barwa złociutka,pianka biała drobnoziarnista niezbyt obfita ,pozostawia drobniutką obwódkę do końca na szkle,miłe dla podniebienia nagazowanie,bąbelki drobniutkie pracują do samego końca piwka,zapach troszkę słodkawy,może miodowy ,średnio wyczuwalny. Etykieta w ładnych błękitno -złotych kolorach i z białymi napisami jak widać na zdjęciu,choć krawatka nijak nie pasuje do całości.Smak to niesamowite wrażenie po pierwszym łyku,czuć z 12-13% ekstraktu.Pije się leciutko,przyjemnie-wyczuwam podobieństwa do piw z Ciechanowa.Milutki chmielowo-miodowy posmak.Piwo godne polecenia,naprawdę.

Moja ocena: [4.075]
                Ostatnia zmiana dokonana przez Pogoniarz; 2004-09-15, 13:24.

Prawie jak Piwo
                SZCZECIN

Comment

• cielak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 2890

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasny, pilsowy [4]
                  Piana: nawet. Po nalaniu super lecz po chwili znika do kożuszka o grubości 1mm, ale jest do końca. [3.5]
                  Zapach: wyraźnie chmielowy [4]
                  Smak: jak na pilsa idealne. wyrażny chmielowy posmak z późniejszą mikro goryczką. Bardzo orzeźwiające. Lekkie. [4]
                  Wysycenie: stanowczo za małe. Niewidac kompletnie nic, choć coś czuć. [2]
                  Opakowanie: but. bez zwr., kapsel firmowy (+), lecz etykieta koszmarna. Skojarzyłem ją z ceratą( a dlaczego to nie wiem), ten kolor...paskudne. [3]
                  Uwagi: To piwko także dostałem od Mste.(dzięki). Krótko mówiąc dobry pilsik na upały.
                  W zimie myślę że się go nie tknę.

Moja ocena: [3.8]
                  zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19291

Ocena z ARTomatu

Kolor: jaśniutki, prawie słomkowy, ale jak na taką ekstraktywność w sam raz. [4.5]
                    Piana: zupełnie przyzwoita. po nalaniu utrzymująca się znośnie długo i do końca trzymająca fason. [4]
                    Zapach: słodowe nutki gdzieś schowane, ale na pierwszym planie czuć chmielowe wykończenie. brak obcych akcentów! [4.5]
                    Smak: chciałoby się dać więcej, ale to tylko 10-tka, niemniej daje bardzo pozytywne pełne wrażenia z akcentem na średnio-mocną goryczkę. [4]
                    Wysycenie: nie za wysokie, ale i tak bardzo pozytywnie oceniam. spodziewałem się spapranej wersji premium pils, a zasługuje na uwagę. [3.5]
                    Opakowanie: naprawdę poprawnie zrobiona etykieta z kompletem informacji na niej. brak mi jedynie składu surowcowego, ale w/w uwagi świadczą, że niczego nie zrobili wbrew regułom. [4.5]
                    Uwagi: bardzo ciekawa 10-tka, po którą warto sięgać. przyjemnie nasycona, ze stonowaną goryczką, w lajtowym klimacie w sam raz na upały.

Moja ocena: [4.2]

Comment

• nikita_banita
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 1363

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor złoty, pełny. [4]
                      Piana: Drobna, biała, gęsta, średnio trwała. Utrzymała się dosyć długo na piwie, ale bez jakichś wyjątkowych rewelacji. [4]
                      Zapach: Wyrażnie czuję słodowość, która zdominowuje doznania zapachowe. [4]
                      Smak: Powalająca słodowość połączona z wyraźną goryczką, może nieco ostre wykończenie, ale ładnie się to wkomponowuje w ogólny efekt smakowy. [4.5]
                      Wysycenie: Całkiem ładne - pęcherzyki są żwawe i ruchliwe. [4]
                      Opakowanie: Minus za kolor szkła (zielony) i jego bezzwrotność. Kapsel Polskie Piwo. Etykieta w nowej konwencji. [4]
                      Uwagi: Piwo wydaje się być bardziej ekstraktywne niż 10,5% i jest zdecydowanie piwem sycącym - po prostu piwo, którym można się najeść .

Moja ocena: [4.2]

Comment

• grzech
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.04
                        • 4592

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny - głębokie złoto. [4.5]
                        Piana: Średnio trwała, nawet wysoka. [4]
                        Zapach: Całkiem sympatyczny, dominujący chmiel. [4]
                        Smak: Pyszny pils. Wyważony smak, jednak z przewagą chmielowej wytrawności. [4.5]
                        Wysycenie: Spore, jak na pilsa przystało. [4.5]
                        Opakowanie: Nie podoba mi się ten błękitny kolorek. [4]
                        Uwagi:

Moja ocena: [4.25]

Comment

• elysium
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2003.06
                          • 8

Ciekawa rzecz. Piwo dość zmienne, jak na rodzaj męski (hals jest "on") rocznik 2004 był swietny, fakt opakowanie niemal zgrzebne. rocznik 2005 - zupełnie nie to. Piwo był po krótce puste. Natomiast 2006 - to istna reaktywacja. Nowa butelka (niestety nadal bzw) ze znacznie ładniejszą etykietką. A smak jak za dawnych czasów. W zasadzie mógłbym zacytować ocenę ARTa.. Niestety nie ocenię poszczególnych parametrów, bo zawsze piłem je z butelki - szklanki i to do piwa na łodce najczęsciej nie przeżywają zbyt długo. Jedna ciekawa rzecz - piwo sprzedawane w wygodnych ośmiopakach.

Comment