adam16 napisał Niby to samo piwo. W sklepie zwruciłem uwagę na nie dlatego że było "wymieszane" z produktem Van Pura. Taki sam wzór etykiety, tyle że w wersji "okrągłej". A zamiast "złotka" jest krawatka. Zawartości ekstraktu i alkoholu identyczna jak u Van Pura.
Jak już napisałem, niby to samo piwo ale EdelMeister Kujawiaka, jest o niebo lepszy. Bujna piana, ładny zapach i smak kojarzący się z Żywcem. Polecam.
Ciekawe tylko, który browar będzie kolejnym producentem Edelmeistra
Również się natknąłem na taką wersję "Edelmeistera". Potwierdzam, że o wiele lepsza od rzeszowskiej.
A następnym producentem tego piwa będą zapewne Browary Królewskie Warszawskie - wszak też należą do grupy Brau Union Polska.
Ostatnia zmiana dokonana przez Cezar; 2002-01-14, 10:54.
Wczoraj zakupiłem to piwko już po raz któryś. I kolejny raz stwierdzam że jest całkiem dobre ale nie oto mi teraz chodzi. Etykieta troszkę się zmieniła. W starszym wzorze na jajowatej etykiecie parametry alkoholu i ekstraktu zapisane są poziomo a na nowej pionowo.
Cezar napisał(a) A następnym producentem tego piwa będą zapewne Browary Królewskie Warszawskie - wszak też należą do grupy Brau Union Polska.
No i są. Na kontrze piwa zakupionego wczoraj widnieje Warszawa, Grzybowska 58.
Co się zaś tyczy samego piwa - kwalifikuje je jako "saperskie" - drugi raz nie kupię. Całkowity brak smaku, piany i jeszcze paru cech piwu właściwych.
"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
Czapayew napisał(a)
No i są. Na kontrze piwa zakupionego wczoraj widnieje Warszawa, Grzybowska 58.
.
No niezupełnie. Dokładny napis na kontretykiecie jest taki
"Producent : Brau Union Polska , Warszawa Grzybowska 38".
Ze względu na kapsel , piwo to być może jest robione w Bydgoszczy.
Nie ma przecież informacji , że piwo to jest robione w Browarach Warszawskich.
Piwo można wypić w upalne dni , gdy się je b. mocno schłodzi , i wtedy smakuje.
EdelMeister 10,4 % wag. Na kontrze adres: Warszawa, ul. Grzybowska 58
Nie jest rewelacyjne. Butelka ładna, etykieta przyciąga (dlatego kupiłem). Zdziwiła mnie cena (1.90) i nastawiła ostrożnie. W smaku wyczuwa się dziwne (anyżowe?) nutki a zapach z kufla nie uprzyjemnia degustacji. Nasycenie słabiutkie, piana opada szybko ale zostawia kręgi na szklance (nim opadnie )
msha napisał(a)
B]). Zdziwiła mnie cena (1.90) ) [/B]
W Zielonej Górze to piwo jest dostępne tylko w małych sklepiwkach piwno-spożywczych , co jest bardzo dziwne , bo w kilku zielonogórskich megamarketach można kupić inne wyroby Bar Union.
Bez problemu są dostępne : Van Pur , Keiser , Królewskie .
Edelmeister kosztuje tu 1.70 - 1.175zł
Czapayew napisał(a) Na kapslu brak jest jakichkowiek oznaczeń mogących sugerować miejsce produkcji - człek się może pomylić.
Hej , Czapayew !
Nie zarzucam Ci braku umiejętności w rozróżnianiu piw, ale jedynie
udzieliłem informacji , że widziałem taki kapsel na piwach z Bydgoszczy. Wywnioskowałem stąd , że Edelmeister warzony jest w Bydgoszczy. A poza tym uważam , że Edelmeister to przyzwoite piwo ,
szczególnie na upały.
Edelmeister Pilsener wersja puszkowa, warzone i napełnione w Browarach Warszawskich "Królewskie". Spodziewałem się beznadziei, a otrzymałem całkiem przyzwoite piwo, jak na tak niską cenę (1,89 zł - sklep Lewiatan). Piana niczego sobie, gaz przyzwoity, smak goryczkowaty, lecz jednak trochę wodnity. Typowe piwo lekkie, orzeźwiające. Moja ocena 3,5.
ale ten browar z Ratyzbony (Regensburg) już długo nie działa, choć na kontrze jest podany adres (rzeczywiście są budynki magazynowe Thurn und Taxisa),...
Co prawda marka była już opisywana, ale nie jako Dortmunder Actien Brauerei (DAB), gdzie obecnie jest warzone (w ramach grupy Radebergera, należącej do Oetkera)
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny pomarańczowy.
Aromat - słaby
Smak - lekko słodkawe, nuty słodkiego banana, mini goryczka. W aftertaste...
Comment