gotowe do oceny
Fortuna, Mocne Szkockie Ciemne
Collapse
X
-
Fortuna, Mocne Szkockie Ciemne
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
To może ja zacznę...
Sporo miałem problemów z identyfikacją "browaru F", ale konsylium uznało, że to Fortuna, więc niech będzie.
Kolor prawie czarny, bardzo ciemno brązowy, prawie nieprzejżysty nawet pod światło. Super.
Piana ciemna, drobnoziarnista, szybko znika zostawiając resztki.
Nasycenie mogłem ocenić dopiero po podstawieniu szklanicy pod silną żarówkę... Gazu jest niewiele w postaci małych pęcherzyków. Jak dla mnie więcej niepotrzeba.
Zapach karmelowo - słodowy, delikatny, a przy tym wystarczająco intensywny. Lekka nuta owocowa.
W smaku zaskakująca słodycz, która jednak nie razi i nie ma się wrażenia, że pije się ulepek. Leciutka nutka przypalonej kawy tli się w tle, chmielu niewiele więcej, goryczka słaba, ale nie nieobecna. Ogólnie ciekawe i bardzo smaczne.
Etykieta w stylu Irlandzkiego z Krajana, czym mocno myli. Ogólnie szkot z kobzą wygląda przyjemnie i zachęcająco. Minus za brak informacji o browarze i ekstrakcie, oraz kontry.
Ogólnie, piwo troszkę dziwne, ale bardzo dobre.
Moja ocena: [4.375]Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
-
-
kolor czarno rubinowy, dobre nasycenie gazem, piana ciemnobezowa, mocna, utrzymuje się dość długo, zapach dość wyraźny, mocny słodkawy i troszkę winny, smak - niestety nie do wypicia, mocno winne, "buzujące" w ustach, kolejny przykład na to że transport i rozlew w rozlewni może zepsuć piwo
Moja ocena: [2.675]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
słyszałem
Są to próby z nowym piwem Browaru w Czarnkowie - znanego z najlepszego piwa niepasteryzowanego "Noteckie"
Browar ten w latach 50-tych produkował również ciemne piwo słodowe w butelkach 0,5 z porcelanką ( kto to jeszcze pamięta).
Comment
-
-
Odp: słyszałem
amigo napisał(a)
Są to próby z nowym piwem Browaru w Czarnkowie - znanego z najlepszego piwa niepasteryzowanego "Noteckie"
Browar ten w latach 50-tych produkował również ciemne piwo słodowe w butelkach 0,5 z porcelanką ( kto to jeszcze pamięta).
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Niestety moje piwo chyba skwaśniało.Wypiłem ale na pierwszy plan wysuwał się kwaśny posmak skutecznie jabijając karmel.Wygląd też trochę mętnawy.
Za to największym plusem tego piwa była piana.Drobna beżowa trwała do samego końca.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Odp: słyszałem
amigo napisał(a)
No to chyba teraz wyjaśniło się o co chodziło koledze amigo:
Czarnków, EireBIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Odp: Odp: słyszałem
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Odp: Odp: Odp: słyszałem
becik napisał(a)
w tym wypadku bedę sie dalej upierać przy swoim, oznaczenie BROWAR F to nic innego jak browar Fortuna, ...
BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Oto nowa poszlaka:
Dzisiaj w Czrnkowie w sklepo-pijalni przy browarze kupiłem piwo "Eire" oraz "Mocne Szkockie". To ostatnie sygnowane tajemniczym krypotonimem "Browar F". Oba w jednakowych butelkach steini 0,3, oba z identycznym zielonym kapslem, oba w identycznej cenie 0,70 zł/szt.
Jestem jeszcze przed testem porównawczym, ale chyba Art może już powoli zmieniać browar w tytule wątku.
Comment
-
-
czy to Eire jest pasteryzowane czy niepasteryzowane?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
z tego co się dowiedziałem to Eire jak i Mocne Szkockie nie pochodzą tak do końca z Czarnkowa...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment