Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

    A bo świeżyznę taką pijesz. Daj mu poleżeć trochę.
    Last edited by Promil03; 2014-10-18, 12:54.

    Comment

    • dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

      Piwo kupione w sklepie (nieważne z jaką datą i jak świeże) powinno być smaczne.
      Po doleżakowaniu powinno być bardzo smaczne lub świetne.

      Bo podejście, że kup i sam sobie doleżakuj, aby piwo było takie jakie powinno być, jest raczej nie właściwym działaniem.

      Oczywiście zdarza się, że banany czy gruszki są sprzedawane w formie "zielepuchów" i potrzebują kilku dni w domu, ale ja jako klient jak mam ochotę na owoc to nie będę tyle czekał.


      Niech zrobią promocyjną wersję pod hasłem "limited speszjal edyszyn for pejszyn kastomers" w okazyjnej cenie to sobie nakupię i doleżakuję
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
        A bo świeżyznę taką pijesz. Daj mu poleżeć trochę.
        Oczywiście ale żeby za rok wiedzieć co piwo zyskało/straciło, dzisiaj trzeba zmęczyć świeżaka.

        I dlugas ma absolutną rację. Bo jeśli wśród miliona kupców znajdzie się tysiąc fanatyków zdolnych bunkrować piwo i potem co rozkładać każdą warkę na czynniki pierwsze, to co z resztą? Muszą na słowo przyjąć, że Żywiec Porter dobry jest, bo jest dobry

        Comment

        • dlugas
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2006.04
          • 4014

          Żywczyk w rozmiarze 0,5l i w nowej szacie pojawił się w tesco po 3,99zł + kaucja
          Warka chyba 09.15
          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

          Comment

          • Promil03
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.10
            • 2833

            Doskonale Was rozumiem i przyjmuję Wasze argumenty...
            jednak Wy nie jesteście z łapanki, wiecie o co w tym chodzi dlatego "wymagam" od Was ciut innego podejścia.
            PS. Właśnie przywlokłem z piwnicy butelczynę 0,33 z datą 01.09.2012. Porównam ją z Waszymi odczuciami z degustacji.

            Comment

            • dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4014

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
              Porównam ją z Waszymi odczuciami z degustacji.
              będzie mniej alko a więcej owocków i pralinek
              żelazo też pójdzie w kapsel

              tak sądzę, bo moje z 2013/14 tak miały :]

              Zatem czekamy
              Last edited by dlugas; 2014-10-19, 10:38.
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

              Comment

              • Radekw
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.09
                • 20

                Pije właśnie wersje z nową etykietą ( data do 26.09. 2015 ) i ma sie ona nijak do poprzedniej, piwo jest słodsze, mniej palone i duzo mniej goryczkowe, taka wykastrowana wersja poprzedniej, wielki zawód.

                Comment

                • expel
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.01
                  • 63

                  Ciekawe czy to wina konkretnej warki czy zmienili zasyp...

                  Comment

                  • badejza
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.03
                    • 277

                    W nowej szacie graficznej ma już tylko 21% ekstraktu. Kiedyś było 22%, później 21,4%. Ciekawe, po co zmniejszają wciąż ekstrakt, a alkohol pozostawiają bez zmian.
                    Chamstwo w państwie, Panie.

                    Comment

                    • GreenFox
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.12
                      • 273

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika badejza Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ciekawe, po co zmniejszają wciąż ekstrakt, a alkohol pozostawiają bez zmian.
                      Hmmmm... przeczytaj to pytanie jeszcze raz Taki prosty wzór matematyczny:

                      22% esktraktu - cena produkcji = x
                      21% ekstraktu - cena produkcji = x - (1/22)x = 21/22x =~ 0,95x

                      Na każdym piwie oszczędzamy 5% kosztów - dla produkcji masowej to jest baaaardzo dużo (ok - zaznaczam, że jest to wzór bardzo uproszczony, ponieważ na cenę produktu oprócz materiału składa się wiele innych rzeczy, które mogą stanowić koszty stałe, których tu nie uwzględniliśmy)

                      (no chyba, że w wypowiedzi była ironia, której nie wyczułem - to przepraszam )
                      Last edited by GreenFox; 2014-10-30, 09:19.

                      Comment

                      • VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

                        ale się zdenerwowałem Grupo Żywiec - zniszczyliście tyle piw, zamknęliście tyle browarów, zwolniliście tylu pracowników - nie niszczcie Portera obniżając ekstrakt
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                        Comment

                        • tfur
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2006.05
                          • 1311

                          droga do portera truskawkowego stoi otworem
                          a jakie szerokie pole do dalszych oszczędności
                          veni, emi, bibi

                          Comment

                          • Petitpierre
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2014.01
                            • 2570

                            Historycznie porter żywiecki miał 20.48 blg i 8.65%, więc lepiej niech wrócą do korzeni, a nie kombinują ze współczesnymi parametrami, przez które cierpi jakość.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment

                            • badejza
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.03
                              • 277

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GreenFox Wyświetlenie odpowiedzi
                              Hmmmm... przeczytaj to pytanie jeszcze raz Taki prosty wzór matematyczny:

                              22% esktraktu - cena produkcji = x
                              21% ekstraktu - cena produkcji = x - (1/22)x = 21/22x =~ 0,95x

                              Na każdym piwie oszczędzamy 5% kosztów - dla produkcji masowej to jest baaaardzo dużo (ok - zaznaczam, że jest to wzór bardzo uproszczony, ponieważ na cenę produktu oprócz materiału składa się wiele innych rzeczy, które mogą stanowić koszty stałe, których tu nie uwzględniliśmy)

                              (no chyba, że w wypowiedzi była ironia, której nie wyczułem - to przepraszam )
                              Chodziło mi bardziej o to, że jeśli już zmniejszają jeden parametr (ekstrakt), to mogli by też to piwo płycej odfermentować (a zostawili alkohol na poziomie 9,5%).
                              A poza tym, jest tak jak piszesz - jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
                              Szukają oszczędności. A mi szkoda tak dobrego produktu i coś czuję, że niedługo może zejść na psy.
                              Last edited by badejza; 2014-10-30, 19:05.
                              Chamstwo w państwie, Panie.

                              Comment

                              • Javox
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2009.11
                                • 6460

                                Ocena z ARTomatu

                                Kolor: Pod światło rubin-brąz. [3.5]
                                Piana: Startowa spora [3.5]
                                Zapach: Alko, słodkie susze owocowe. [2.5]
                                Smak: Słodkie, lekko palone, rodzynki. Piwo jest słodkawo-gorzkawe, trochę kawowe. [3.5]
                                Wysycenie: Średnie. [3.5]
                                Opakowanie: Poprzednia wersja bardziej mi pasowała. Nowa seryjna wersja już nie jest tak stylowa. Kapsel z pustką w środku. [3]
                                Uwagi: No niestety piwo już jest trochę inne. Mniej smaczków, aromatów. Zobaczymy co się będzie działo dalej, może "nawrócą się".

                                Na razie chyba trza skupować z rynku "starego".

                                Moja ocena: [3.125]
                                Attached Files
                                Last edited by Javox; 2014-11-06, 12:33.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X