Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

    #46
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Czarny. Pod światło ciemnorubinowe refleksy. [5]
    Piana: Nieco zbyt mało zwarta. O ładnej beżowej barwie. Obficie osadza się na szkle i pozostaje cieniutką warstewką prawie do końca picia. [4]
    Zapach: Palono-słodowy. Mógłby być intensywniejszy. [4]
    Smak: Wytrawny. Odrobinę kawowy. Silnie goryczkowy, długo pozostaje na podniebieniu. Mam wrażenie jakby był odrobinę za 'ostry' (nie jestem pewny czy to alkohol czy bardzo silna "paloność"). [4.5]
    Wysycenie: Odpowiednio duże. [5]
    Opakowanie: Klasyk. Bardzo dopracowane. Duży plus za podanie gdzie produkowane i rozlewane. (oceniałem wersję 0,33) [5]
    Uwagi:

    Moja ocena: [4.35]

    Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

    Comment

    • Bombadil13
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 2479

      #47
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: śliczny, ciemnobrązowy, nawet czarny z leciutki przebłyskami rubinowej poświaty [4.5]
      Piana: nieco rozczarowuje, ale z przyjemnością patrzyłem jak niewielkie bąbelki piany rozsły i pękały, szkoda, żętak szybko zniknęła całkowicie [3.5]
      Zapach: delikatny zapach palonego słodu, rzekłbym, że nawet subtelny [4.5]
      Smak: pełen bukiet, od słodkiego, poprzez wyraźnie palone nuty, do ostrej goryczki, które nie niknie w ustach tylko rozwija się, a brak umięjętności opisania tego co czuję aż boli [4.5]
      Wysycenie: chyba mogłoby byc mocniejsze [4]
      Opakowanie: klasyczna elegancja. Nic dodać nic ująć. Nawet z plusem za info o Cieszynie [5]
      Uwagi:

      Moja ocena: [4.4]
      Poszukuję

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #48
        Ocena z ARTomatu

        Kolor: Idealna czerń. Degustowane w mrocznym klimacie knajpy więc piwo nie przepuściło ni krztyny swiatła. [5]
        Piana: Maksymalnie drobnoziarnista. Obfita zaraz po nalaniu, o dziwo wcale nie zanika. Gruba warstwa utrzymuje się do samego końca. Wzorzec dla pozostałych piw polskich! [5]
        Zapach: Lekko kawowy, wyczuwalna woń alkoholu. [3.5]
        Smak: Pierwsze wrażenie to porażająca moc alkoholu, dopiero później uwydatnia się delikatny posmak palonego słodu i dobrze zaznaczona goryczka. Alkohol mógłby tu być trochę bardziej zamaskowany, ewentualnie ekstrakt trochę mniejszy... [4]
        Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [5]
        Opakowanie: Butelka półlitrowa. Stylowe czarno-złote etykiety. Bardzo ładna prezencja. [5]
        Uwagi: Zakupione w lubelskiej knajpie na starówce za 5,5 pln. Świetna cena!

        Moja ocena: [4.075]
        Last edited by docent; 2006-02-07, 22:34.
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • Żywiec
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.12
          • 1571

          #49
          Porter Żywiecki z beczki

          Już niebawem.... Pewnie nie na Prima Aprilis ale kilka, kilkanaścuie dni później...

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19270

            #50
            i to jest dobra informacja. szczególnie w kontekście zbliżającej się giełdy żywieckiej

            Comment

            • Pinio74
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.10
              • 3881

              #51
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
              Już niebawem.... Pewnie nie na Prima Aprilis ale kilka, kilkanaścuie dni później...
              Mam nadzieję, że będzie to operacja o zasięgu ogólnopolskim
              BIRRARE HUMANUM EST

              Comment

              • Żywiec
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.12
                • 1571

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
                Mam nadzieję, że będzie to operacja o zasięgu ogólnopolskim
                Porter z beczki ma być dostępny w całej sieci dytrybucji GŻ. Oczywiście będzie go pewnie można napić się w nielicznych lokalach, biorąc pod uwagę, że tak naprawdę jest to piwo niszowe. Sądzę, że montaże nalewaków portera będą robione w lokalach o dużej sprzedaży.

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #53
                  Ciekawe czy chociaż jeden taki nalewak i dedykowane piwo znajdzie się we Wrocławiu.
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • Maggyk
                    Szara Adminiscjencja
                    🍼
                    • 2004.05
                    • 5618

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                    Porter z beczki ma być dostępny w całej sieci dytrybucji GŻ. Oczywiście będzie go pewnie można napić się w nielicznych lokalach, biorąc pod uwagę, że tak naprawdę jest to piwo niszowe. Sądzę, że montaże nalewaków portera będą robione w lokalach o dużej sprzedaży.
                    Czy cokolwiek ruszyło w tej sprawie?
                    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                    Piwo domowe -
                    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                    Reklama w BROWARZE
                    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                      Wczoraj miałem wyjątkową okazję spróbować cieszyńskiego, portera wprost z tanka leżakowego, przed filtracją i oczywiście pasteryzację. Zapewniam wszystkich, że wrażenia związane z taką degustacją trudno opisać słowami, ale spróbuję:

                      Kolor:
                      Bardzo ciemny, w związku z brakiem filtracji piwo nieprzejrzyste, ale z pięknym błyskiem pod światło. [5]
                      Piana:
                      Bardzo gęsta, ciemnobrązowa, piwo przy nalewaniu intensywnie "pracowało", podobnie jak w przypadku angielskich stoutów nalewanych przy pomocy mieszanki azotu i dwutlenku węgla. Piana tworzyła się ok. 10 sekund, po czym utrzymywała się praktycznie do końca opróżnienia naczynia. [5]
                      Zapach:
                      Intensywny z nutami kawy i słodu. Delikatna winna woń. [4,5]
                      Smak:
                      Bardzo treściwe i pożywne piwo, mocno uderzające do głowy. Smak wielce złożony za sprawą braku filtracji i pasteryzacji. [5]
                      Wysycenie:
                      Wprost idealne tak jak pisałem przy opisywaniu piany. Duża ilość naturalnego CO2 nie przeszkadza i nadaje temu piwo świeżość i przy piciu daje uczucie orzeźwienia. [5]
                      Opakowanie:
                      Trudno ocenić opakowanie piwa pitego wprost z tanka, ale muszę przyznać, że ten duży zbiornik w podziemiach cieszyńskiego browaru wygląda pięknie :-) !!! [5]

                      Jak dla mnie klasyka gatunku i to zapominając o lokalnym patriotyźmie. Degustując takie piwo dotarło do mnie, co tracimy za sprawą filtracji i pasteryzacji.
                      Parę ładnych lat temu, kiedy jeszcze żył dziadek mojego przyjaciela (a ja nie miałem pojęcia o wyrobie piwa), powiedział on nam tak: synki, jak chcecie napić się prawdziwego piwa, to trza nabrać szklanicę spod "kozy". Dziadek był pracownikiem browaru w Żywcu. Piękny opis, który tu zamieśił "Żywiec", przypomniał mi słowa tego człowieka. Czy to piwo, wprost z tanka leżakowego, jest tym piwem spod "kozy", o którym mówił nam śp. dziadek?

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #56
                        I czy jest szansa, aby do dystrybucji w beczkach poszedł porter niepasteryzowany? Wiem, że będzie raczej wolno schodził w lokalach, ale może dzięki sporej zawartości alkoholu będzie w stanie wytrzymać długo w dobrej formie.
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        • Żywiec
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.12
                          • 1571

                          #57
                          Zapadła w końcu decyzja o beczkowym żywieckim porterze z browaru w Cieszynie. Pierwsze beczki końcem maja Jest przygotowana piękna seria materiałów do gastronomii.

                          Comment

                          • Żywiec
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.12
                            • 1571

                            #58
                            No i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). Pycha

                            Comment

                            • Cez
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 1789

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                              No i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). Pycha
                              w pracy no nie...

                              będzie jakaś lista lokali z lanym porterem? czy sami mamy ją tworzyć po rekonesansie?
                              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                              Comment

                              • breslauer
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 2690

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                                No i w końcu jest z beczki!!! Właśnie wychyliłem szklaneczkę (w pracy :-)). Pycha
                                Mocno podejrzewam, że oficjalny powrót beczkowego portera nastąpi podczas giełdy żywieckiej...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X