A bo świeżyznę taką pijesz. Daj mu poleżeć trochę.
Zamkowy, Żywiecki Porter
Collapse
X
-
Piwo kupione w sklepie (nieważne z jaką datą i jak świeże) powinno być smaczne.
Po doleżakowaniu powinno być bardzo smaczne lub świetne.
Bo podejście, że kup i sam sobie doleżakuj, aby piwo było takie jakie powinno być, jest raczej nie właściwym działaniem.
Oczywiście zdarza się, że banany czy gruszki są sprzedawane w formie "zielepuchów" i potrzebują kilku dni w domu, ale ja jako klient jak mam ochotę na owoc to nie będę tyle czekał.
Niech zrobią promocyjną wersję pod hasłem "limited speszjal edyszyn for pejszyn kastomers" w okazyjnej cenie to sobie nakupię i doleżakujęComment
-
I dlugas ma absolutną rację. Bo jeśli wśród miliona kupców znajdzie się tysiąc fanatyków zdolnych bunkrować piwo i potem co rozkładać każdą warkę na czynniki pierwsze, to co z resztą? Muszą na słowo przyjąć, że Żywiec Porter dobry jest, bo jest dobryComment
-
Żywczyk w rozmiarze 0,5l i w nowej szacie pojawił się w tesco po 3,99zł + kaucja
Warka chyba 09.15Comment
-
Doskonale Was rozumiem i przyjmuję Wasze argumenty...
jednak Wy nie jesteście z łapanki, wiecie o co w tym chodzi dlatego "wymagam" od Was ciut innego podejścia.
PS. Właśnie przywlokłem z piwnicy butelczynę 0,33 z datą 01.09.2012. Porównam ją z Waszymi odczuciami z degustacji.Comment
-
-
Taki prosty wzór matematyczny:
22% esktraktu - cena produkcji = x
21% ekstraktu - cena produkcji = x - (1/22)x = 21/22x =~ 0,95x
Na każdym piwie oszczędzamy 5% kosztów - dla produkcji masowej to jest baaaardzo dużo (ok - zaznaczam, że jest to wzór bardzo uproszczony, ponieważ na cenę produktu oprócz materiału składa się wiele innych rzeczy, które mogą stanowić koszty stałe, których tu nie uwzględniliśmy)
(no chyba, że w wypowiedzi była ironia, której nie wyczułem - to przepraszam)
Ostatnia zmiana dokonana przez GreenFox; 2014-10-30, 09:19.Comment
-
ale się zdenerwowałemGrupo Żywiec - zniszczyliście tyle piw, zamknęliście tyle browarów, zwolniliście tylu pracowników - nie niszczcie Portera obniżając ekstrakt
"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
droga do portera truskawkowego stoi otworem
a jakie szerokie pole do dalszych oszczędnościveni, emi, bibiComment
-
Historycznie porter żywiecki miał 20.48 blg i 8.65%, więc lepiej niech wrócą do korzeni, a nie kombinują ze współczesnymi parametrami, przez które cierpi jakość.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Hmmmm... przeczytaj to pytanie jeszcze razTaki prosty wzór matematyczny:
22% esktraktu - cena produkcji = x
21% ekstraktu - cena produkcji = x - (1/22)x = 21/22x =~ 0,95x
Na każdym piwie oszczędzamy 5% kosztów - dla produkcji masowej to jest baaaardzo dużo (ok - zaznaczam, że jest to wzór bardzo uproszczony, ponieważ na cenę produktu oprócz materiału składa się wiele innych rzeczy, które mogą stanowić koszty stałe, których tu nie uwzględniliśmy)
(no chyba, że w wypowiedzi była ironia, której nie wyczułem - to przepraszam)
A poza tym, jest tak jak piszesz - jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze.
Szukają oszczędności. A mi szkoda tak dobrego produktu i coś czuję, że niedługo może zejść na psy.Ostatnia zmiana dokonana przez badejza; 2014-10-30, 19:05.Chamstwo w państwie, Panie.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pod światło rubin-brąz. [3.5]
Piana: Startowa spora [3.5]
Zapach: Alko, słodkie susze owocowe. [2.5]
Smak: Słodkie, lekko palone, rodzynki. Piwo jest słodkawo-gorzkawe, trochę kawowe. [3.5]
Wysycenie: Średnie. [3.5]
Opakowanie: Poprzednia wersja bardziej mi pasowała. Nowa seryjna wersja już nie jest tak stylowa. Kapsel z pustką w środku. [3]
Uwagi: No niestety piwo już jest trochę inne. Mniej smaczków, aromatów. Zobaczymy co się będzie działo dalej, może "nawrócą się".
Na razie chyba trza skupować z rynku "starego".
Moja ocena: [3.125]Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2014-11-06, 12:33.Comment