Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • satek
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.03
    • 66

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja tam 7.05.18 stanowczo odradzam, wali metalem.
    To jak to w końcu jest, dalej warzą w Cieszynie, czy już tylko w Żywcu?

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      A gdzie jest napisane, że warzą w Żywcu?

      Comment

      • marqqq
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2014.12
        • 674

        A gdzie jest napisane że w Cieszynie? Nigdzie.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          W tym watku! Patrz tytuł

          Comment

          • marqqq
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2014.12
            • 674

            Równie dobrze może pisać że w Leżajsku. To że pisze w wątku nic nie znaczy.
            W niczym to nie wyklucza możliwości warzenia w Żywcu.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Mam z L na początku kodu pod datą. Faktycznie jakby zwiększyła się dostępność portera w sklepach w stosunku do poprzedniego roku. Nie śledzę tych kodów na bieżąco, ale czy ktoś ma informację, że butelki tłoczone Żywca wychodzą z innej niż żywieckiej rozlewni?

              Comment

              • marqqq
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2014.12
                • 674

                Żywiec zawsze z Żywca, tylko to jest pewne. Nie jest pewne tylko czy zawsze Cieszyn.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                  Równie dobrze może pisać że w Leżajsku. To że pisze w wątku nic nie znaczy.
                  W niczym to nie wyklucza możliwości warzenia w Żywcu.
                  Owszem nie wyklucza, ale zakładam, że butelki premium (ze względów logistycznych) wychodzą tylko z Żywca, dodatkowo zwiększyło się portfolio piw premium warzonych (tak mniemam) w Żywcu i na blokowanie tanków na portera nie ma tam miejsca.
                  Leżajsk jest browarem do "tłuczenia" masówki. Prędzej uwierzę, że porter jest z Elbląga niż z Leżajska, ale i tak uważam to za nieekonomiczne. Lepiej przenieść markę nie premium do któregoś z browarów w Polsce niż markę premium jak porter z całym związanym z tym inwentarzem.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                    W niczym to nie wyklucza możliwości warzenia w Żywcu.
                    marqqq masz na myśli to co powiedział Kopyr na blogu?

                    Comment

                    • dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dzięki B. za cynk o warkach

                      Jutro zakupię dwie majowe za 7zł
                      kupione i zaaplikowane

                      Warka 27.05.2018 ma inną krawatkę. Kształt ten sam, troszkę kosmetycznych zmian w rozstawieniu informacji. Litery są teraz śnieżno białe, a w składzie pojawił się "ekstrakt z chmielu".

                      07.05.2018 po staremu krawatka


                      Obie warki względnie do siebie podobne z lekką przewagą 27 maja

                      Bardzo czekoladowe, kawowe i średnio mocno palone. Alkohol obecny, ale nie ryje podniebienia. Metalu jakoś specjalnie nie szukałem, a gwoździe same nie kuły po języku.

                      Dokupiłem po sztuce z tych warek i zjazd do piwnicznej szafy.

                      [Teoria spiskowa mode on] zmiana koloru czcionki oraz dodanie ekstraktu chmielowego do składu to objaw pochodzenia porteru z Żywca? [Teoria spiskowa mode off]
                      Last edited by dlugas; 2016-12-20, 10:56.
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                      Comment

                      • dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4014

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        ale czy ktoś ma informację, że butelki tłoczone Żywca wychodzą z innej niż żywieckiej rozlewni?
                        Ja z rok temu kupiłem "Leżajsk pełne", a butelka była rzeźbiona po Żywcu.
                        Ot taka kulawa kontrola jakości w Leżajsku :]
                        ale to przypadek, a nie norma.
                        Last edited by dlugas; 2016-12-20, 11:01.
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                        Comment

                        • Dukat_WSI
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2015.03
                          • 781

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                          kupione i zaaplikowane

                          Warka 27.05.2018 ma inną krawatkę. Kształt ten sam, troszkę kosmetycznych zmian w rozstawieniu informacji. Litery są teraz śnieżno białe, a w składzie pojawił się "ekstrakt z chmielu".

                          07.05.2018 po staremu krawatka


                          Obie warki względnie do siebie podobne z lekką przewagą 27 maja

                          Bardzo czekoladowe, kawowe i średnio mocno palone. Alkohol obecny, ale nie ryje podniebienia. Metalu jakoś specjalnie nie szukałem, a gwoździe same nie kuły po języku.

                          Dokupiłem po sztuce z tych warek i zjazd do piwnicznej szafy.

                          [Teoria spiskowa mode on] zmiana koloru czcionki oraz dodanie ekstraktu chmielowego do składu to objaw pochodzenia porteru z Żywca? [Teoria spiskowa mode off]

                          Ten ekstrakt mógłby wskazywać na Żywiec - nie wiem, czy w Cieszynie takich wynalazków się używa. To jednak browar, co zachował bardzo tradycyjny charakter i skoro nagle ekstrakt się pojawił, to może to sugerować powrót produkcji do Żywca.
                          Co do rozlewni... Cieszyn sam rozlewa swoje piwa, czy korzysta z rozlewni żywieckiej?



                          dlugas, a chmiel pozostał w składzie, czy sam ekstrakt tylko jest?
                          Last edited by Dukat_WSI; 2016-12-20, 20:38. Powód: Uzupełnienie

                          Comment

                          • dlugas
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2006.04
                            • 4014

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi

                            dlugas, a chmiel pozostał w składzie, czy sam ekstrakt tylko jest?
                            jest "chmiel i ekstrakt z chmielu"

                            Cieszyn kiedyś zawsze woził do Żywca na rozlew. Mieli zakupić rozlewnię, ale czy to w końcu uczyniono to nie wiem.
                            Last edited by dlugas; 2016-12-21, 14:41.
                            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                            Comment

                            • SeeJay
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2016.04
                              • 239

                              28/04/2018 - Żywiec Porter wraca do formy. Delikatne żelazo na granicy sugestii dopiero na teście skórnym!!! Dawno nie piłem tak dobrego porteru od żywca. Ostatnio okropnie "walił" gwoździami i poza palonością nie było czuć nic szczególnego. Dzisiaj po podgrzaniu w zapachu nawet delikatnie czuć jakby wanilię. Aktualne warki wygrywają walkę w segmencie koncerniaków z porterem z Okocimia.

                              Comment

                              • Andrzej5
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2016.11
                                • 6

                                Ja w Porterze Żywca poza palonością nic innego nie wyczuwam. Jakby to był mój pierwszy w życiu porter to bym się na stałe zniechęcił.
                                sałatka gyros

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X