Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lacriferno
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.07
    • 783

    #31
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Czerń, cudna czerń. [5]
    Piana: Gęsta, zbita, kremowa. Kolor jasno-beżowy. Nie trzyma się jednak tak długo, jak sie zapowiada. [4]
    Zapach: Lekko spirytusowy, palony. [4]
    Smak: Połączenie karmelu, kawy i czekolady. Goryczka odpowiednia. Lekko, lecz nie natrętnie, wyczuwalny alkohol. [5]
    Wysycenie: Odpowiednie. Gdyby to był pils, to ocena byłaby niższa. Mocno nagazowany porter traci na smaku. [4]
    Opakowanie: Świetnie pasująca do charakteru tego piwa etykieta, dedykowany kapsel. Ważne informacje podane. [5]
    Uwagi: Łatwo dostępne i godne polecenia.

    Moja ocena: [4.5]

    Comment

    • Aldach
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.07
      • 1269

      #32
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Bardzo ciemny, światło ledwo prześwituje. [5]
      Piana: Przy nalewaniu gęsta, ciemnobrązowa, jednak w połowie kufla jest już tylko w postaci kożuszka. [4]
      Zapach: Lekko kawowy, jak na mój gust mógł być bardziej intensywny [4]
      Smak: Bardzo "treściwe" piwo, masa goryczki, chyba najbardziej goryczkowy porter w Polsce. Przez to przebijają się nuty kawowe. [4.5]
      Wysycenie: Nie jest żle, ale odrobina bąbelków więcej na pewno by nie zaszkodziła. [4]
      Opakowanie: Klasyczna czarna stonowana etykieta, wszystkie niezbędne informacje, firmowy kapsel - czego chcieć więcej. [5]
      Uwagi: Piwo bardzo "sycące", nie wiem czy potrafiłbym wypić więcej niż litr na raz. Kupione po bardzo stresującym dniu na poprawę chumoru spełniło znakomicie swoje zadanie. Mimo to, gdyby w mojej okolicy był dostępny np. porter z Łodzi lub Witnicy raczej nie wybrałbym "Żywieckiego"

      Moja ocena: [4.3]

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        #33
        Niefiltrowany, niepasteryzowany cieszyński porter

        Wczoraj miałem wyjątkową okazję spróbować cieszyńskiego, portera wprost z tanka leżakowego, przed filtracją i oczywiście pasteryzację. Zapewniam wszystkich, że wrażenia związane z taką degustacją trudno opisać słowami, ale spróbuję:

        Kolor:
        Bardzo ciemny, w związku z brakiem filtracji piwo nieprzejrzyste, ale z pięknym błyskiem pod światło. [5]
        Piana:
        Bardzo gęsta, ciemnobrązowa, piwo przy nalewaniu intensywnie "pracowało", podobnie jak w przypadku angielskich stoutów nalewanych przy pomocy mieszanki azotu i dwutlenku węgla. Piana tworzyła się ok. 10 sekund, po czym utrzymywała się praktycznie do końca opróżnienia naczynia. [5]
        Zapach:
        Intensywny z nutami kawy i słodu. Delikatna winna woń. [4,5]
        Smak:
        Bardzo treściwe i pożywne piwo, mocno uderzające do głowy. Smak wielce złożony za sprawą braku filtracji i pasteryzacji. [5]
        Wysycenie:
        Wprost idealne tak jak pisałem przy opisywaniu piany. Duża ilość naturalnego CO2 nie przeszkadza i nadaje temu piwo świeżość i przy piciu daje uczucie orzeźwienia. [5]
        Opakowanie:
        Trudno ocenić opakowanie piwa pitego wprost z tanka, ale muszę przyznać, że ten duży zbiornik w podziemiach cieszyńskiego browaru wygląda pięknie :-) !!! [5]

        Jak dla mnie klasyka gatunku i to zapominając o lokalnym patriotyźmie. Degustując takie piwo dotarło do mnie, co tracimy za sprawą filtracji i pasteryzacji.

        Comment

        • Żywiec
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.12
          • 1571

          #34
          Ocena z ARTomatu

          Kolor: Bardzo ciemny, w związku z brakiem filtracji piwo nieprzejrzyste, ale z pięknym błyskiem pod światło. [5]
          Piana: Bardzo gęsta, ciemnobrązowa, piwo przy nalewaniu intensywnie "pracowało", podobnie jak w przypadku angielskich stoutów nalewanych przy pomocy mieszanki azotu i dwutlenku węgla. Piana tworzyła się ok. 10 sekund, po czym utrzymywała się praktycznie do końca opróżnienia naczynia. [5]
          Zapach: Intensywny z nutami kawy i słodu. Delikatna winna woń [4.5]
          Smak: Bardzo treściwe i pożywne piwo, mocno uderzające do głowy. Smak wielce złożony za sprawą braku filtracji i pasteryzacji. [5]
          Wysycenie: Wprost idealne tak jak pisałem przy opisywaniu piany. Duża ilość naturalnego CO2 nie przeszkadza i nadaje temu piwo świeżość i przy piciu daje uczucie orzeźwienia [5]
          Opakowanie: Trudno ocenić opakowanie piwa pitego wprost z tanka, ale muszę przyznać, że ten duży zbiornik w podziemiach cieszyńskiego browaru wygląda pięknie :-) !!! Oceniając jednak finalne opakowanie, zarówno 0,3 ltr jak i 0,5 ltr to uważam, że linia jak i proporcje są idealne i podkreślają charakter tego piwa. [5]
          Uwagi: No i musiałem pokłamać i wybrać rodzaj opakowania...niech będzie butelka.

          Moja ocena: [4.825]

          Comment

          • albeertos
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 2313

            #35
            Żywiec, a czy na czerwcową giełdę dałoby radę zorganizować takiego właśnie portera jakiego miałeś okazję degustować, a więc bez filtracji i pasteryzacji?

            Nie wiem czy jest techniczna mozliwość rozlania w KEG-i, ale na pewno cieszyłby się sporym wzięciem
            (_)>
            Nigdy się nie poddawaj!!!
            Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
            Lech jest tam gdzie jego wiara
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • Żywiec
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.12
              • 1571

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
              Być może jeszcze są pochowane w piwnicach pojedyńcze sztuki Portera z Żywca,więc nie zamykać
              Są pochowane, są...:-). A tak na marginesie to Porter wraca do łask i nieoficjanie mogę powiedzieć, że od kwietnia będzie w wersji beczkowej. Niech żyje!!!

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8108

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                Są pochowane, są...:-). A tak na marginesie to Porter wraca do łask i nieoficjanie mogę powiedzieć, że od kwietnia będzie w wersji beczkowej. Niech żyje!!!
                WOW
                I to jest news na miarę wiadomości roku.
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                  Są pochowane, są...:-). A tak na marginesie to Porter wraca do łask i nieoficjanie mogę powiedzieć, że od kwietnia będzie w wersji beczkowej. Niech żyje!!!
                  Ale jaki będzie w wersji beczkowej? Cieszyński czy Zywiecki?
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • Żywiec
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.12
                    • 1571

                    #39
                    Cieszyński o (nazwie żywiecki) z racji produkcji w tym browarze.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                      Cieszyński o (nazwie żywiecki) z racji produkcji w tym browarze.
                      Czyli znowu nie na temat, czy tak Ciężko jest przeczytać 4-5 postów wyżej?

                      Comment

                      • Małażonka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 4602

                        #41
                        Nie rozumiem, pięć postów wyżej Żywiec pisze o powróceniu do łask beczkowego portera żywieckiego, nie pisze natomiast, czy będzie on produkowany w Żywcu, czy w Cieszynie...
                        Moim zdaniem pytanie Becika było jak najbardziej uzasadnione...
                        Last edited by Małażonka; 2005-12-19, 10:25.

                        Comment

                        • jerzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.10
                          • 4707

                          #42
                          Nie wspominając już o tym, że fantastyczna informacja planach beczkowania portera pojawiła się NA MARGINESIE.
                          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                          Comment

                          • Żywiec
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.12
                            • 1571

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
                            Nie rozumiem, pięć postów wyżej Żywiec pisze o powróceniu do łask beczkowego portera żywieckiego, nie pisze natomiast, czy będzie on produkowany w Żywcu, czy w Cieszynie...
                            Moim zdaniem pytanie Becika było jak najbardziej uzasadnione...
                            Wspomniałem powyżej, że będzie to porter z Cieszyna pod obecnie funkcjonującą nazwą "ŻYWIEC PORTER".

                            Comment

                            • becik
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍼🍼
                              • 2002.07
                              • 14999

                              #44
                              więc było nie było dyskusja piwnna być przeniesiona tu:
                              Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
                              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                                więc było nie było dyskusja piwnna być przeniesiona tu:
                                http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=41164
                                Już przeniesiona.
                                Last edited by Twilight_Alehouse; 2005-12-20, 09:16.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X