Van Pur, Karpackie Mocne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michioso
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 112

Kolor: ciemny bursztyn
    Piana: bardzo mizerna, szybko znika
    Zapach: mocno słodowy, czuć lekka woń chmieli
    Smak: słodowy, jak dla mnie za słodki, wyczuwalny troche alkohol
    Wysycenie: bardzo słabe
    Opakowanie: brązowa butelka z firmowym kapslem
    Uwagi: zakupione dla spróbowania, od czasu do czasu dobrze schłodzone można wypić

Comment

• ziomal-111
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.09
      • 288

Zakupiłem dzisiaj w markecie za 2.39 niestety były tylko konserwy. Po odczekaniu swojej kolejki w lodówce wziałem sie za degustowanie. Byłem zaskoczony smakiem tego piwka. Myslałem ze bedzie wyczuwalny alkohol ale nic z tych zeczy. naprawde dobre piwo Trzeba czesciej po nie siegac. Szkoda tylko ze piana szybko znikła
      Browar gawron to witaminy!!

Comment

• grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, jasny bursztyn. [4.5]
        Piana: Niezła - wysoka i nawet trwała. [4.5]
        Zapach: Nieststy - za słaby: głównie słód i lekkie owoce w tle. [4]
        Smak: Płaski, ale to, co udało mi się "wymacać" było niezłe. Dominuje słód, umiarkowana goryczka. [4]
        Wysycenie: Odpowiednie - bąbelki latały po szklance, jak i nasycenie czyć było do końca powolnego picia. [4.5]
        Opakowanie: Prosta jak cholera etykieta. Ale estetyczna, informacje na kontrze, firmowy kapsel. [4]
        Uwagi: Niezłe, choć mało treściwe w smaku mocne piwo.

Moja ocena: [4.1]

Comment

• toto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.12
          • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny, pomarańczowawy [4.5]
          Piana: bardzo obfita, średnioziarnista, łączy się w wielkie bąble i powoli opada oblepiając szkło [4]
          Zapach: dość orzeźwiający, ale z nutami metaliczno-kwaskowymi [3]
          Smak: silny akcent alkoholowy przez który słabo przebija się słód, posmaki metaliczne [2.5]
          Wysycenie: niezbyt duże, z czasem słabnie [3]
          Opakowanie: czarwono-brązowo-złoty owal, niezbyt ładny, brak ekstraktu, kapsel dedykowany, adres warszawski [2.5]
          Uwagi: Tani mózgotrzep dla ludu, przymulający. Spożywać wyłącznie w razie wyższej konieczności. Trwałość do 25.05.2008.

Moja ocena: [2.95]

Comment

• skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2485

Ocena z ARTomatu

Kolor: Dość ładny, ciemne złoto. Szkoda, że nie wiemy jaki ekstrakt tworzy taki kolor. [3.5]
            Piana: Piana tworzy się standardowa, jest średniogęsta, ale trwa przez jakiś czas tworząc niewielką warstewkę [3]
            Zapach: Jest to najsłabszy punkt tego piwa. Zapach jest znikomy, niestety ani ze szkła, ani z butelki nie wydobywa się intensywny piwny zapach. [1.5]
            Smak: Na pewno lepszy niż np. Karpackie 9%. Dominuje stonowany smak słodowy z niewielką goryczką rozchodzącą się na podniebieniu i małym posmakiem chmielu. Myślę, że piwo to może trafiać w gusta masowego piwosza poszukującego blisko 7 proc. alkoholu. Bez wyrafinowania. [3]
            Wysycenie: Nie jest duże i dlatego nie czuć go ani w smaku ani na języku. [3]
            Opakowanie: Brak informacji o ekstrakcie. Na kontretykiecie napisy po polsku, angielsku i włosku - tylko nie wiem po co. [3]
            Uwagi:

Moja ocena: [2.5]

Comment

• petrus33
              Gość
              • 2008.01
              • 888

Robiąc wczoraj porównanie trzech piw z tej serii, czyli Premium, Mocnego i Super Mocnego, uważam to piwo za najlepsze. Umiarkowana goryczka, czuć słód, ale także nuta alkoholowa jest dość wyrażna. A tego nie lubię. Uważam to piwo za słabe, nie warte kupienia nawet za 1.50zł

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztyn typowy dla piw mocnych. [4]
                Piana: Robi się bardzo ładna czapa, ale niestety dość szybko opada. [3.5]
                Zapach: Bardzo silny, z wyraźną słodową ścierowatością typową dla piw mocnych i dla Van Pura, a także cukrowe "kwiatki". [3]
                Smak: Oj, typowe polskie piwo mocne ze wszystkimi wadami "stylu"... Potężna, ale ścierowata słodowość, mnóstwo cukrowych "kwiatków", mdląca ulepkowatość i mizerna goryczka. Wypić się da, ale z trudem. [2.5]
                Wysycenie: Ciut za niskie. [4]
                Opakowanie: Puszka z dominującą czerwienią i dość klasycznym wzornictwem. [3.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [2.975]

Comment

• aseco
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.07
                  • 48

Piwo w wersji puszkowanej niemal do zludzenia przypomina Warke. Warto porownac :P.

Z koloru zlociste, calkiem gesta piana czarujace, o zapachu drozdzowym nie wspomne, bo jest dosc lekki. Ewidentnie slodsze od Warki. Niezbyt wodniste, za to goryczkowate. Czuc, ze nieco mocniejsze, choc alkohol nie wybija sie w smaku.

Comment

• Mario_Lopez
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.08
                    • 991

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy. [4]
                    Piana: Tylko podczas nalewania, więc lepiej od razu przejść dalej. [1.5]
                    Zapach: Słodowo - owocowy. Alkohol zamaskowany pod tymi nutami, więc nie drażni nozdrzy. [4]
                    Smak: Mocny słód pomieszany z mniej wyraźnym chmielem, na szczęście alkohol czuć tylko w bardzo niewielkim stopniu. [4]
                    Wysycenie: Zbyt krótkotrwałe, po kilkunastu minutach nie widać już prawie żadnego bąbelka zmierzającego do góry. [3.5]
                    Opakowanie: Puszka w kolorystyce czerwonej, tandetna, dodatkowo żelazna :/ brak ekstraktu. [2.5]
                    Uwagi: Nic szczególnego, jednak chyba najlepsze z rodziny Karpackich.

Moja ocena: [3.65]
                    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                    Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• celtyk87
                      • 2008.11
                      • 208

Jak się nazywa ten typ butelki w którym van-pur sprzedaje karpackie i śląskie?

Comment

• celtyk87
                        • 2008.11
                        • 208

Bo zastanawiam się czy ten typ butelki nie występuje czasem w Czechach.

Comment

• dadek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍺🍺
                          • 2005.09
                          • 4702

Ten typ jeszcze w Czechach nie występuje. Jest natomiast dość popularny w Niemczech.

Comment

• borvaros
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.01
                            • 8

jak chodzi o mnie to kolor nie zadowala, ale prawie bez lodówki jedzie strasznie ziemniakami i taki ma zapach coś jakby lipa z gotowanymi ziemnakami....to mnie zdecydowanie odpychaod tego piwa .... jużwolę Argusa

Comment

• Tschabe
                              • 2011.08
                              • 105

Ocena z ARTomatu

Kolor: Między ciemnozłotym, a bursztynowym. Klarowny i całkiem ładny, właściwy dla mocnego piwa. [4.5]
                              Piana: Niska od momentu nalania. Szybko opada do niskiego kożuszka, który po niedługim czasie znika. Słabizna. [2]
                              Zapach: Wyraźny słodowy, dość miły. Nie czuć alkoholu. [4]
                              Smak: Tępy. Niezbyt mocna i niezbyt miła gorycz przytłumiona słodyczą. I właściwie nic poza tym. Piwo jest w pełni pijalne, ale płaskie w smaku. [2.5]
                              Wysycenie: Bez najmniejszego zarzutu. Odpowiednie przez cały czas. [5]
                              Opakowanie: Etykietka jak w innych Karpackich, tym razem dominuje czerwień. Pojawił się dedykowany kapsel. Nie podano ekstraktu. [3.5]
                              Uwagi: Piwo dość przeciętne i nudne. Jednak lepsze od Karpackiego Premium, które miałem okazję niedawno testować. Mimo wszystko raczej nie do powtórzenia.

Moja ocena: [3.25]

Comment

• wrednyhawran
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2010.07
                                • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny, ładny. [4]
                                Piana: Słaba, niska, szybko znikająca. Zostawia tylko drobne plamki. [2]
                                Zapach: Nieprzyjemny warzywno-marketowy. Śmierdzi tanim piwem. [1.5]
                                Smak: Jak wyżej. Smak taniego marketowego piwa, mdłe warzywa jeszcze bardziej wyraźne, do tego mocny wydech alkoholowy.
                                Piwo do wypicia, ale bez przyjemności. Raczej trzeba je w siebie wmusić, a na to szkoda żołądka. [1.5]
                                Wysycenie: Średnie, ale mocno szczypie w język. [3]
                                Opakowanie: Butelka z prostą, niczym nie wyróżniającą się etykietą w kolorystyce czerwono-złotej. Kontra brązowa w różnych językach, ekstraktu nie podano. Duży plus za dedykowany kapsel, co w piwach na tym poziomie cenowym zdarza się baaaaaardzo rzadko. [3]
                                Uwagi: Tanie mocne piwo. Nie przekonało mnie zupełnie. W konkurencji z innymi strongami z tej półki przepada z kretesem.

Moja ocena: [1.825]
                                Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                                Małe Piwko Blog
                                Małe Piwko Blog na facebooku
                                Domowy Browar Demon

Comment

Przetwarzanie...
                                X